2016_08 - page 3

Lassan befejeződik a fagylaltszezon,
vége a nyárnak, újra a sütemények,
torták időszaka közeledik. Évről évre
ez a rend, a két évszakunk váltakozik
újra és újra. De az elmúlt néhány év-
ben valami megváltozott. Nem, nem
a globális felmelegedés tart már ott,
hogy a fagylaltszezon uralja az egész
évet. A szakma változik.
Idén éppen 100 éve, hogy meghalt
Fe-
renc József
, és szimbolikusan vele szállt
sírba az a kor, amit boldog békeidők-
nek hívunk azóta is. Ez volt a magyar
cukrászat aranykora, amikor
Dobos C.
József
,
Gerbeaud Emil
és társaik alkot-
tak és szereztek világhírnevet a magyar
cukrászatnak. Utánuk csak a tragédiák
sorozata következett.
Közel száz évnek kellett eltelnie, hogy
a lejtmenetből vissza tudjunk fordul-
ni. A rendszerváltás meghozta ugyan
a gazdasági szabadságot, de az egy-két
tiszteletre méltó esetet kivéve akkor a
nyereség, a megélhetés biztosítása volt
az egyetlen vagy legalábbis a legfonto-
sabb szempont. Érthető, hogy így volt.
Most viszont már nyilvánvaló, hogy
egy újabb fordulópontban vagyunk. A
szakma születik újjá, és ez egy nagy-
szerű és ritka esemény, aminek most
mi részesei, sőt, alkotói lehetünk.
Két irányban indult el ez a folyamat,
ami látszólag ellentmondásban van
egymással. Az egyik a hagyományok,
a régi anyagok, technológiák felé való
visszafordulás. A klasszikus recepteket
újra felfedeztük (pl. Dobos torta), és
elkezdődött a bevezetésük a kínálatba.
Ezzel párhuzamosan nyitottunk a mai,
modern, nyugati, elsősorban francia
cukrászat irányába, és láthatóan na-
gyon sokat tanultunk tőlük. A modern
desszertek egyre nagyobb teret nyer-
nek, és egyre jobban meg is közelítik
a franciák színvonalát. Vannak olyan
cukrászdák, amelyek csak ezt a vonalat
képviselik, komoly sikereket érve el.
Mindkét irány nagyon jó, és valójában
egyáltalán nem ellentétes. Mindkettő
alapozás, a száz év űrjének a betöltése.
A gyökerek megtalálása, és a világ az-
óta való fejlődésének bepótolása.
De ez csak az alap, a házat majd most
kezdjük felépíteni. A kettőt ugyan-
is ötvöznünk kell. Megalkotni azt a
cukrászatot, ami magyar és modern
egyszerre. A saját ízlésünket, hagyo-
mányainkat, alapanyagainkat felhasz-
nálva nem csak másolni, hanem egy
egyéni, érezhetően ide kötődő stílust
kialakítani, ami egyenrangú a francia
vagy éppen a távol-keleti cukrászattal.
ÚJJÁSZÜLETŐ
magyar cukrászat
Tartalmunkból
3. oldal
26
34
Újjászülető magyar cukrászat
3
XXI. évfolyam, 08. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...36
Powered by FlippingBook