2016_08 - page 4

Az Őrség Zöld Aranyát – különösen a
szakmában – már mindenki ismeri. Az
Ország Tortája mint minden évben, idén
is megkapta a méltó figyelmet, nem a mi
tisztünk reklámozni, már csak azon egy-
szerű oknál fogva sem, hogy mire Önök
ezt a cikket olvassák, már túl vagyunk au-
gusztus 20-án.
A készítőjét sem kell bemutatnunk, hi-
szen megtettük már tavaly, amikor szintén
Szó Gellért
alkotását választották az Or-
szág Tortájának. Figyelemre méltó telje-
sítmény két egymást követő évben olyan
új tortát alkotni, amely a legjobbnak bizo-
nyul a nevezettek között. Tegyük hozzá,
hogy Gellért másik tortája, amivel szintén
versenyzett, a második díjat hozta el.
Mostanában sokat kísérletezek az ola-
jos magvakkal. A különböző olvadáspon-
tokkal nagyon jól lehet játszani. Az olajos
linzertésztáknál magasabb zsírtartalmat
lehet elérni, amitől intenzívebb lesz az íz.
Ráadásul a hűtőből kivéve az alacsonyabb
olvadáspont miatt lágyabbak, élvezhetőb-
bek. Ez a krémeknél is fontos lenne, mert
a vaj túl kemény a mai hűtőpultok hőmér-
sékletéhez képest
– ad egy mély szakmai
választ az amúgy egyszerű kérdésünkre,
hogy honnan jött az ötlet, hogy tökmagot
használjon az Ország Tortájához.
A tökmaggal az Őrséget, ezt a gyönyörű,
de szegény magyar vidéket, az ott élő gaz-
dákat is támogatjuk. Nem hallottam róla,
hogy eddig valakinek eszébe jutott volna,
hogy tökmagot használjon a cukrászatban.
Nekem úgy jött a gondolat, hogy a nemzeti
színeket akartam megjeleníteni a tortában.
A piroshoz a málna tökéletes, a fehér sem
gond, de a zöldön felakadtam. A pisztácia
volt az első gondolat, de az nálunk nem
terem, nem lehet Magyarországhoz kötni.
Így kezdtem el gondolkodni, hogy milyen
olajos mag zöld még a pisztácián kívül.
Annak örülök igazán, hogy ízben is sike-
rült egyensúlyba hozni a tökmagot a többi
összetevővel
– mesél Gellért az ötlet meg-
születéséről.
Az eredményt már ismerjük. –
Ez a torta
maradandó lesz, nem csak erre az ünnep-
re szól. Eddig két olyan Országtorta van,
amelyet folyamatosan árulunk, szerintem
ez lesz a harmadik. A piskótája különösen
nagyon jó
– mondta egy nyugat-magyar-
országi (de nem őrségi) kolléga.
Fontos, hogy valódi őrségi tökmagot és
tökmagolajat használjunk hozzá, mert
teljesen más íze, zsírtartalma, mérete és
színe van, mint a kínainak, amivel sajnos
a kereskedelemben leginkább találkozunk.
Ezen lehet legkönnyebben elcsúszni
– hívja
fel Gellért a figyelmet egy fontos szem-
pontra, hogy az eredeti Ország Tortáját
tudjuk elkészíteni.
Az igazán innovatív ötletből megpróbálja
a maximumot kihozni. Most azt terve-
zi, hogy elkészíti az Őrség Zöld Aranyát
macaron és fagylalt változatban is. Az
íz ugyanaz lesz, a textúra más. –
Pierre
Hermé
is ezt csinálja
– mondja a híres
francia példaképére utalva.
Folyamatos fejlesztés, új anyagok és tech-
nológiák – ez jellemzi legjobban Gellért
4
CSAK A FOLYÓVÍZ MARAD TISZTA
fejlődés
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...36
Powered by FlippingBook