2022 01

SZAKMAI JÖVŐKÉP MIT VÁRUNK AZ IDEI ESZTENDŐTŐL 24 A közelgő World Chocolate Masters versenyt szeretném sikerre vinni, hogy a Magyar Cukrá- szat ismét ott legyen a világtérképen. Mivel sok pozitív visszajelzést kaptam, folytatni szeretném az oktatást. Szeretném, ha a szakmánk látványo- san fejlődne. Ami a trendeket illeti, leginkább a letisztultság lesz a jellemző, az egyszerű formák, alakzatok a lehető legprecízebben elkészítve. Menyhárt Attila A tapasztalatom az, hogy tovább nő a mentes termékek iránti kereslet, szerintem ez még tar- tani fog a továbbiakban is. Amásik a cukrászdák- ban megjelenő reggelizés. Egyre több helyen kínálnak szendvicseket vagy akár villás reggelit, tojás ételeket, és úgy tűnik, igény is van rá. Ha az üzlet nyitva tartásába, és a termelés kapacitásá- ba belefér, miért ne? Fodor Sándor Olyan fejlődésenment keresztül a cukrászat és a pék szakma, hogy csodálatos dolgok születnek. Változnak az igények és változni kell nekünk is. Fontos a jó alapanyag, kevesebb, de minőségi. A közösségi média ontja a szebbnél szebb design tortákat. Vagy bedugjuk a fejünket a homokba, vagy felvesszük a versenyt. Mindig van mit tanulni, ez viszminket is előre. Vida Rita Nyolcadik éve dolgozunk azon, hogy megsze- rettessük és gourmet szintre emeljük ezt a méltatlanul mostoha, sem a pékipar, sem a cukrászipar által magáénak nem tudott, extra törődést igénylő édességet. 2022-ben régóta dédelgetett On the GO koncepciónk bővítése a cél, így az országszerte meglévő 10 kockafánko- zónkmellé további kis testvérek érkeznek. Amin Anita Folyamatosan haladunk előre. Küzdünk az alap- anyagárakkal és a beszerzési nehézségekkel. Nekünk a termelési mennyiségünk jelentős, és sokszor egyszerűen nem kapunk elegendő árut, így nagyon nehéz a tervezés. Ráadásul több fon- tos alapanyagnak már naponta változik az ára, ez a kalkulációt is megnehezíti. Reméljük ha- marosan helyreáll a rend. Füredi Krisztián A munkaerőhiánytól tartok leginkább, ami ná- lunk, a balatoni, szezonális üzleteknél hatványo- zottan fog jelentkezni. Meg kell becsülni a jó munkaerőt. Jó szezonra számítok, a járvány és a látványos turisztikai beruházások miatt a Bala- ton idén is első számú célpont lesz a hazai ven- dégeknek. A fagylaltban újdonságok már nem nagyon vannak, aminőséget kell növelni. Somodi János Arra a kérdésre, hogy milyen lesz a 2022-es év, majd akkor tudok válaszolni, ha túl leszünk rajta. Ezt most tényleg senki nem tudhatja előre, ilyen kiszámíthatatlan időketmég neméltünk. Mindig próbálkozunk valami újjal, de azt látjuk, hogy nem szabad elrugaszkodni. A vendégek csak lassan tudnak változtatni, apró lépésen- ként lehet haladni, fejlődni. Szervánszky László Csupa-csupa nehézséggel szembesülünk idén. Az alapanyagárak drasztikus emelése komoly kihívás, nehéz érvényesíteni az árainkban, ne- héz rentábilissá tenni a saját működésünket. Sosem látott munkaerőhiánnyal kell szembe- néznünk, amit – és ez nem öröm – talán a sütő- ipar küszöbön álló, soha nem látott átrendező- dése fog enyhíteni. Szász Krisztián Nincsenek nagy várakozásaink, és nagy a bizony- talanság. Az új év sajnos elég gyenge forgalom- mal indult, nagyok a kérdőjelek. Február elsején nyitunk egy új üzletet Pesten, ezzel igyekszünk előre menekülni. A saját pékségünk termékeit és delikát árukat fogunk árulni, de a beülős, cse- vegős hangulatra tesszük a hangsúlyt. Próbál az ember több lábon állni. Kauser Gábor A járvány miatt a vendégek előtérbe helyezik az egészségesebb táplálkozást. A mentes sütemé- nyek időszakát éljük, és ez mindenki fejlődését segíteni fogja. Fontos beszélni az inflációról és az alapanyagok drágulásáról. A szakmának meg kell értenie, hogy nem árulhatunk örökké 300 Ft-os süteményeket. Félre kell tenni a félelme- ket, és reformálni kell az árakat. Jakabfi Dávid

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=