2014_04 - page 38

38
Március 8-12. között, a párizsi
Europain kiállításon rendezték
meg a világ legrangosabb pékver-
senyét, a Bakery Masters-t. Már a
részvétel is óriási teljesítmény volt,
hiszen a versenysorozat 2009-ben
kezdődött, és a többszintű kivá-
lasztás, önmagukban is rangos
elő-versenyek után háromszor
nyolc pék nyerte el a jogot, hogy
Párizsban a világ legjobbjai között
mérhesse meg a tudását.
A kenyér kategóriában
Yuki
Nagata
(Japán), a péksütemény
kategóriában
Hankan Johansson
(Svédország), a díszmunkák kö-
zött pedig
Antoine Robillard
(Franciaország) alkotásait ítélte a
zsűri világelsőnek.
Különlegesen nehéz volt a kenyér
kategória, mert az egyik feladat
az volt, hogy a világ közismert
kenyerei közül a verseny napján
húzottat kellett elkészíteni.
Nagyon erős mezőnyben kellett
helyt állnia a tajvani Junior Cuk-
rász Világbajnokságon a két fiatal
magyarnak.
Turóczi Anita
a 8.,
Domonkos Dávid
pedig a 9. he-
lyen végzett. Anita egy apró hiba
miatt elvesztett pár ponttal csú-
szott le az ötödik-hatodik helyről.
A versenyt első három helyezettje
Japánból, Svájcból és Németor-
szágból érkezett. Úgy tudjuk, hogy
a Világszövetség képviselői részé-
ről informálisan elhangzott, hogy
örülnének, ha két év múlva ismét
Budapest lenne a VB házigazdája.
Május 25-én kerül sor az V. Gril-
lázs Majálisra, a lajosmizsei Kultu-
rális és Művelődési Házban. A fő
szervező, a Grillázsszövetség elnö-
ke,
Rimóczi László
a rimocziart@
gmail.com emailcímen várja a je-
lentkezéseket a versenyekre.
Három kategóriában lehet indul-
ni: hagyományos, modern és ta-
nuló artisztika. A hagyományos
díszmunkáknak barna grillázsból,
fehér és piros hab díszítéssel kell
készülniük, a modern kategóriá-
ban viszont a grillázs anyagában is
lehet színezett.
Az idei budapesti Macaron Napra
március huszadikán több ezer látoga-
tó volt kíváncsi. Csak néhány ízelítő a
bátor ötletekből: málnaszorbetes, teás,
aranygaluska, mákos-áfonyás, passió
gyümölcsös, túró rudis macaronok
kápráztatták az érdeklődőket.
Természetesen versenyt is tartottak,
ahol a profik között csokoládé kategó-
riában a
Rózsavölgyi Csokoládé
, sza-
badon választottban pedig a
Párizs
Budapest
lett a győztes.
BAKERY MASTERS
VB EREDMÉNYEK
GRILLÁZS MAJÁLIS
NAGY SIKER VOLT A MACARON NAP
Május 12-én Cukrász Szakmai Napot tart az Ipartestü-
let az Andretti üzletházban. A régi hagyományt újra-
élesztő program része lesz bemutató és tréning is.
A fő téma várhatóan a krémes lesz, amely a közeljövő-
ben be fog kerülni az Élelmiszerkönyvbe, és a bejgli-
hez, pozsonyi kiflihez hasonló védettséget fog élvezni
a rögzített recept. Azért fontos ez, mert a cukrászdák
többségében most még nem így készül a krémes.
CUKRÁSZ SZAKMAI NAP
Május 10-11. között harmadik
alkalommal kerül megrendezés-
re a Budapesti Kenyér- és Péksü-
temény fesztivál a Budai Várban.
Március végén már minden stan-
dot lefoglaltak a vállalkozások,
köztük számos közismert pékség.
A fesztivál lehetőség arra, hogy
a nagyközönség megismerhesse
a különböző pékségek kínálatát,
gyönyörű helyszínen, színes prog-
ramokkal kiegészítve.
KENYÉRFESZTIVÁL
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40
Powered by FlippingBook