2014_04 - page 32

Március legelején, Balassagyarmaton, a
Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakkö-
zépiskola és Szakiskolában került sor a
Pék Szakma Kiváló Tanulója Versenyre. A
nagy múltú rendezvényt 1959 óta minden
évben megtartják. 1997 óta ennek mintá-
jára Pék-Cukrász Szakma Kiváló Tanuló-
ja Versenyt is rendeznek, amit idén, a pék
verseny után néhány nappal a budapesti
Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző
Iskolában tartottak.
A diákok számára mindkét verseny leg-
főbb vonzerejét a felszabadulás lehetősége
jelenti, mivel a legjobban teljesítők men-
tesülnek a szakmunkásvizsga alól, ráadá-
sul minden bizonnyal munkát is köny-
nyebben kapnak egy jó versenyszereplés
után. Az oktatás és az egész szakma szá-
mára azonban ennél sokkal többet jelen-
tenek és adnak ezek a versenyek. Legalább
annyira megmérettetnek a felkészítő ta-
nárok és az iskolák is, mint a diákok. Visz-
szajelzést kapunk arról, hogy hol, milyen
színvonalú munka zajlik, és kiváló alka-
lom az oktatók közötti tapasztalatcserére,
egymás megismerésére. A jó diákok szá-
mára a versenyzés lehetősége ösztönző a
tanulásra, a fejlődésre. Ha nem lennének
ilyen versenyek, akkor a legtehetségesebb
fiataloknak is nehéz lenne célt és elérendő
színvonalat kitűzni. Ezért hosszú távon a
szakma fejlődése szempontjából is felbe-
csülhetetlen értéke van ezeknek az alkal-
maknak. Tisztelet és megbecsülés illeti
mindazokat, akik évről-évre megszerve-
zik a versenyeket, felkészítik a diákokat.
Mindkét verseny magas szintű elméleti és
gyakorlati részből állt. Az elméleti rész-
ben írásbeli és szóbeli feladatok is voltak,
így a fiatalok különböző képességei együtt
kerültek értékelésre. Ma már egy jó szak-
embernek széles látókörűnek kell lennie,
olyannak, aki a termelés összefüggéseit is
érti, és meg is tud szólalni; akár érdem-
ben képes tárgyalni például a hatóságok-
kal. Ezért a pék versenyen a szóbeli rész
egyik feladata a gazdálkodási, vállalkozási,
kereskedelmi és marketing ismeretekhez
kötődött.
Az idei tanévben a pék versenyen első
helyezést
Benke István
, a hatvani Damja-
nich János Szakközépiskola és Szakiskola
diákja ért el. Felkészítői:
Zelenka Ferenc
Józsefné,
Tóth Mária Erzsébet
és
Do-
moszlai László.
Második helyezett
Balog László
, a nagy-
kőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szak-
képző Iskola tanulója lett. Felkészítői:
Tóthné Kovács Mária
és
Tóth Gáborné.
Harmadik helyezést
Ribi Márk
, a bu-
dapesti Pesti Barnabás Élelmiszeripari
Szakképző Iskola diákja ért el. Felkészítői:
Bártfai Sándor
és
Ugi Péter
.
Az oktatók szavazata alapján a legszebb-
nek ítélt, és ez alapján különdíjjal jutal-
mazott termékeket holtversenyben
Benke
István
és
Kovács István
készítették.
A pék-cukrász verseny díjazottjai közül
első helyezett
Galvács András
lett, aki-
nek a pék felkészítője
Vincze László
volt.
A második helyezett
Komjáti István
, a
harmadik pedig
Vakán Réka
lett. Mind-
kettőjük pék felkészítője
Bártfai Sándor
.
Mindhárom tanuló a budapesti Pesti Bar-
nabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola
diákja, és cukrászatból mindhármukat
Kemény Andrásné
készítette fel.
Gratulálunk a győzteseknek, a felkészítő
tanáraiknak, mindazoknak, akik elérték
azt a határt, hogy mentesülhettek a szak-
munkásvizsga alól és különösen a verseny
szervezőinek, a versenybizottság tagjai-
nak a sikeres lebonyolításért! Az iskolák
és a tanárok elkötelezett munkája mellett
számos sütőiparban érdekelt vállalkozás
is aktívan támogatja a szakmai versenye-
ket, amiért köszönet illeti őket is. Közü-
lük a balassagyarmati Gabonás Pékséget
emeljük ki, akik a pék SzKTV gyakorlati
feladataihoz biztosították a helyszínt, és
segítettek a verseny lebonyolításában.
Cikkünk megírásához köszönjük
Győri
Zoltán
okleveles élelmiszermérnök úr
segítségét, aki mindkét versenybizottság
elnöke volt.
Bízunk benne, hogy a jövőben is töretlen
sikerrel fog folytatódni ez a szakmai ver-
senysorozat.
32
A SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓI
beszámoló a versenyekről
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook