2018 01

12 hogy milyen lesz a végső kinézete. Ezek után még mindig fejben kell kitalálnom, hogy ezt hogyan lehet technikailag megvalósítani. Csak ezután következhet a számítógépes tervezés, majd a 3D mo- dell nyomtatása. Végül a szilikon formát már bármivel, úgy értem bármilyen cukrászati elemmel, mousse-szal, piskótával, krémmel stb. meg lehet tölteni. Nagyon fontos, hogy alaposan ki kell fagyasz- tani, hogy a szilikon formát a desszert sérülése nélkül le tudjuk választani. Végül glazinggel leöntöm vagy átfújom, ha bársonyos hatást szeretnék . Dinara megoldása zseniális: a formákkal könnyű dolgozni, még- is lélegzetelállító eredményt adnak. A sablon megalkotásához, a desszert kitaláláshoz kellett igazán komoly technika és tudás, az elkészítése már nem jelent kihívást egy gyakorlott cukrásznak. Nem csak exkluzív alkalmak különleges kézműves alkotásai, hanem akár a napi termelésbe illeszthető desszertek készíthe- tők Dinara formái alapján. Természetesen vannak köztük ne- hezebbek, de különösen az egyszerű, geometrikus formák akár széles körben is elterjedhetnek, hiszen például a megszokott fél- gömbökhöz képest nem jelentenek drasztikusan elrugaszkodott formavilágot, miközben figyelemfelhívó az újdonságuk. Dinara honlapján (www.dinarakasko.com ) videók is közérthetővé teszik a formák használatát, és számos különlegességet láthatunk. – Ha- marosan meg is lehet vásárolni a szilikon formákat, a közeljövőben indítjuk a webshopot – meséli. Vajon honnan meríti az ihleteit, az építészet indítja el egy-egy új forma megalkotását vagy máshonnan is kap ötleteket – me- rült fel bennünk a kérdés, különösen a természetből kölcsönzött formavilágú desszertek láttán. – Gyakran kérdezik tőlem, hogy honnan származnak az ötleteim. Konkrétan ritkán tudom meg- mondani, és a valódi válasz az, hogy bárhonnan jöhetnek. Lehet bármi, amit az utcán meglátok, a természet, az építészet, egy kép, egy ország, tényleg bármi – válaszolja. A közelmúltban Dinarát hívták meg a Callebaut világújdonsá- gának, a Ruby csokoládénak a bemutatójára. A Ruby egy ter- mészetesen rózsaszínes (nem színezett) csokoládé, gyümölcsös ízvilággal. Várhatóan tavasztól lesz kapható. Dinara a sanghaji bemutatóra egy egészen különleges kompozícióval készült. – Az volt a feladatom, hogy az egyedi, új, világos színű és felejthe- tetlen ízű csokoládéhoz méltó desszertet alkossak. Piramis formá-

RkJQdWJsaXNoZXIy MzYxNjk=