2016_02 - page 49

Napjainkban egyre több embert érint a
laktóz érzékenység. A laktóz a tejben ta-
lálható cukor, ami diszacharid, egy glu-
kózból és egy galaktózból áll. Laktóz érzé-
kenységnek azt nevezzük, amikor valaki a
laktáz nevű enzim hiánya miatt, vagy an-
nak csökkent mértéke miatt nem képes a
laktózt lebontani, és ez klinikai tüneteket
okoz. Az egyes típusú laktóz érzékenység-
ben az afrikai és ázsiai lakosság érintett a
legjobban, mivel genetikai módon meg-
határozott, hogy a laktáz enzim mennyire
veszíti el az érzékenységét. A kettes típusú
laktóz érzékenységet viszont egy fertőzés
okozza, egy bélben lévő egysejtű kóroko-
zó, ami által elpusztulnak a bélhámsejtek
és a benne lévő más sejtek, amelyek a
laktáz enzim termeléséért felelősek. Har-
madlagos laktóz érzékenységnek pedig
azt nevezzük, amikor már csecsemő kor-
ban sincs az emberi szervezetben laktáz
enzim. Ebben az esetben a tünetek azon-
nal észrevehetőek a gyermek viselkedésé-
ben és közérzetének romlásában.
A tünetek közé tartoznak a puffadás, a
gyomor fájdalom, a hasmenés és a hány-
inger, mivel a laktóz nem szívódik fel a
szervezetben energiát adva, hanem hidro-
gént, széndioxidot (ezek a puffadás oko-
zói) és tejsavat (ami savasságot eredmé-
nyez) állít elő belőle a gyomor.
A laktóz egy vízben oldódó molekula, így
zsírszegény tejekben sokkal több a laktóz
tartalom, mivel ezekben jóval több a víz-
ben oldódó összetevő. Bizonyos tejtermé-
kek nem csak egészségesek és pénztárca
barát megoldások, még a laktóz érzékeny
emberek számára is hasznosak. Ilyen ter-
mék a joghurt, mivel a termék előállítá-
sánál amikor fermentálódik a joghurt, a
baktériumok felhasználják a laktózt táp-
lálékként.
Sok gyógyszerben is található laktóz,
továbbá az élelmiszeriparban, a húské-
szítményekben, például a párizsiban és a
sütőiparban használt tejporban is megta-
lálható, így a kész péktermékek egy részé-
ben is felmerül mint allergén anyag.
A laktózt eltávolítani a tejből nem lehet-
séges. Elvonás helyett a szakemberek egy
kémiai folyamatot fejlesztettek ki, amely-
nek során megváltozik és átalakul a mo-
lekula, így könnyebben emészthető lesz.
Ahhoz, hogy a laktóz reakcióba lépjen, a
szakemberek kis mennyiségű laktáz en-
zimet adnak a tejhez. Az enzim két ösz-
szetevőre, két fajta cukorra osztja a mo-
lekulát, a korábban említett glukózra és
galaktózra.
Az így kezelt tej porlasztva szárítását kö-
vetően is jelen lesz a tejporban a laktóz,
mint összetevő, viszont immár olyan kis
mértékben, hogy a laktóz érzékeny em-
berek számára nem okoz tüneteket a fo-
gyasztása.
Három különböző típusú tejport külön-
böztetünk meg:
- Laktóz mentes
- Laktóz csökkentett
- Normál tejpor teljes laktóz tartalommal
A laktóz mentes tejpor <0,1% laktózt tar-
talmaz, a laktóz csökkentett tejpor pedig
<5,0% laktóz tartalommal rendelkezik
a szárazanyagban. Mindkét érték tünet-
mentes fogyasztást biztosíthat a fogyasztó
érzékenységétől függően.
Sajnos napjainkban a laktóz mentes ter-
mékek még általában túl drágának bizo-
nyulnak a felhasználóknak, de a tenden-
cia és az érdekeltség növekedésével egyre
nagyobb mértékben terjednek el ezek a
termékek és a gyártásukhoz használt gé-
pek, valamint újonnan létesülő üzemek.
Szűcs Máté • Szűcs és Társa Kft.
LAKTÓZMENTES
lehetőségek
1...,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48 50,51,52
Powered by FlippingBook