2016_02 - page 50

Tel
: +36-28/389-223
efon
• Web:
• E-mail:
50
2015 rendkívül sikeres év volt a
magyar turizmusban. Az évek óta
tartó növekedés tavaly is töretlen
volt, köszönhetően elsősorban a
belföldi vendégeknek, akik egyre
többet nyaralnak itthon.
A szálláshelyek 10%-os bevétel
növekedést értek el 2015-ben, ami
nagyon szép eredmény. Ráadásul
minden okunk megvan abban
bízni, hogy az idei év is jó lesz az
ágazat számára.
Nekünk azért fontos mindez, mert
a nyaraló vendégek tipikusan nyi-
tottabbak különösen a cukrászdai
termékek – gondoljunk csak a
fagylaltra –, de még a snack jel-
legű pékáruk megvásárlására is.
Magyarán, ha a turizmus pörög,
az a mi forgalmunknak is érezhe-
tően jót tesz.
Mitől származik a friss kenyér
népszerű illata? Vegyészek utána-
jártak a kérdésnek, nagyon remél-
jük, hogy nem azért, hogy szinte-
tikusan előállítsák. Az eredmény
nem meglepő: nem egy, hanem
nagyon sok vegyület együttese
adja a kenyér jellegzetes illatát.
A komplexitásra jellemző, hogy
olyan anyagok is részt vesznek az
összeállításban, amelyek például a
jázmin, a rizs vagy éppen az ubor-
ka illatáért felelősek.
Szerencsénkre a kenyér illatát leg-
inkább kenyérrel lehet előállítani.
Véget ért a a párizsi Europain kiállításon 9. alkalommal
megrendezett Pék Világkupa. A világ minden részéről ér-
kezett 12 versenycsapatból most a dél-koreai pékek bizo-
nyultak a legjobbnak. Másodikként a tajvani csapat végzett,
a bronzérmet pedig a franciák vihették haza.
Korábban soha nem látott szintre emelték a csapatok a ver-
senyt
– nyilatkozta a szervező Luis Lesaffre cég.
Az illetékes minisztérium szigorí-
tani tervez a Magyar Élelmiszer-
könyv kenyerekre vonatkozó elő-
írásain. A közelmúltban közzétett
elképzelések szerint növelnék a
rosttartalmat és csökkentenék a
sót, ami a kovászos technológiá-
nak kedvez.
Például a rozsos kenyérnél mini-
mum 30% lenne a rozsliszt tarta-
lom, a rozskenyérnél pedig leg-
alább 60%. Graham kenyér néven
csak azt lehetne árulni, ami leg-
alább 90%-ban Graham lisztből
készül, a teljes kiőrlésű megne-
vezést pedig a minimum 50%-os
teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó
kenyerek viselhetnék.
A sótartalom csökkentése az albá-
nok visszaszorítását is jelentheti,
mert ők kifejezetten sok sóval sü-
tik a termékeiket.
TURISZTIKAI SIKEREK
A KENYÉR ILLATA
PÉK VILÁGKUPA
ROST, SÓ, KOVÁSZ
1...,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49 51,52
Powered by FlippingBook