2016_03 - page 37

37
A tojástörés kényes pont azoknak a vál-
lalkozásoknak az életében, ahol sok tojást
dolgoznak fel. A kisüzemek számára külö-
nösen gyakran okoz fejfájást ez a feladat.
A kézzel törés munkaigényes, rossz ha-
tásfokú és még a fertőződés veszélye sem
elhanyagolható. A tojáslé drága, a tojáspor
nem ugyanaz. Maradna a gépesítés, de ed-
dig ez csak a nagyok kiváltsága volt.
Már régóta forgalmazunk tojástörő be-
rendezéseket, de azoknak a kapacitása
olyan hatalmas, hogy a kisebb üzemeknek
szóba sem jön. A piaci igényt viszont érzé-
keltem, ezért évek óta keresek olyan mé-
retű tojástörő berendezéseket, amelyek a
magyarországi kis tésztagyártók vagy akár
nagyobb cukrászatok, pékségek számára
megfelelő méretűek. Az USA-ban és Kíná-
ban is találtam ilyen berendezéseket, de az
előbbinek az ára, az utóbbinak a minősége
nem volt megfelelő.
Most végre egy lengyel gyártónál megtalál-
tam, amit kerestem. Jó minőségű, kedvező
árú, kis kapacitású tojásfeldolgozó gépeket
tudok kínálni a magyar vállalkozásoknak
– meséli
Fausto Chirico
, akit a magyar
tésztagyártók jól ismernek, mint több
olasz gépgyártó (pl. Italpast, Pavan) ma-
gyarországi képviselőjét.
Attól számít szinte forradalmi újdon-
ságnak ez a tojástörő berendezés, hogy a
legkisebb kivitelben mindössze 3600 db
tojást tör óránként, ami nagyon sok üzem
számára teszi elérhetővé ezt a higiénikus,
munkaerőt kiváltó berendezést. Ahol
igény van a sárgája – fehérje szétválasz-
tásra (pl. cukrászat), ott még kisebb szük-
séglet is indokolttá teszi ennek a gépnek a
beszerzését, mert ekkor feleződik a kapa-
citás, kíméletesebb üzemmódba kapcsol a
gép, hogy ne sérüljenek a sárgáják.
Gyengébb minőségű tojás használata ese-
tén is megoldható a szétválasztás. Ehhez
fokozatmentesen lassítható a gép, hogy
még óvatosabb legyen a törés. A beren-
dezés ráadásul minimális helyet igényel.
Többféle méretben kapható, így mindenki
a saját termelési kapacitásához tudja iga-
zítani a beszerzendő gépet.
További kiegészítő tojásfeldolgozó gépe-
ket is kínálnak a törő mellé. A tojásmosó a
mosogatógéphez hasonló elven működve
képes tisztítani, sőt forró vízzel fertőtlení-
teni is a tojás héját. A mosogatógépeknél
jól ismert tabletta kell hozzá, pár perc alatt
tiszta tojásokat kapunk a segítségével. A
tojáslé szűrő az esetleges szennyeződése-
ket, héjmaradványokat tudja eltávolítani
a tojásléből. A centrifuga pedig arra al-
kalmas, hogy a töréskor a héjban maradó
levet kinyerjük (ezt Magyarországon nem
szabad élelmiszerbe felhasználni, de más
célra alkalmas). A száraz héjat ledarál-
ja, így könnyebb kezelhetőséget biztosít.
Centrifugából is többféle méretű, automa-
ta és félautomata változat kapható.
Ezek a gépek sokak számára fognak nagy
könnyebbséget jelenteni, és teszik higiéni-
kusabbá, gyorsabbá a termelést.
KISÜZEMI
tojástörés gépesítése
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44
Powered by FlippingBook