Table of Contents Table of Contents
Previous Page  42 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 42 / 44 Next Page
Page Background

Tel

: +36-28/389-223

efon

• Web:

www.landra.hu

• E-mail:

landra@landra.hu

42

2017. január 1-től a vendéglátás

keretében értékesített (helyben

fogyasztott) cukrászati termé-

kekre és a helyben készített, nem

alkoholtartalmú italforgalomra a

kedvezményes, 18%-os ÁFA kulcs

alkalmazható, bizonyos feltételek

együttes

teljesülése esetén.

Az egyik feltétel, hogy szolgálta-

tásnyújtásnak kell megvalósulnia.

Felszolgálás nem szükséges, de

legalább ülőhelyeket, takarítást

biztosítani kell. Csak helyben

készített nem alkoholos italokat

lehet a kedvezményes áfával áru-

sítani. Koktélok, szörpök, frissen

facsart gyümölcs és zöldség levek

igen, kiöntött üdítők akkor sem,

ha díszítjük őket. Ezen felül az SZJ

55.30.1 szolgáltatás alá kell tartoz-

ni, pl. cukrászda, kávézó, pizzéria.

A Cukrász Ipartestület szokásos

közgyűlését február 5-7. között

ismét Hévízen, a NATURMED

HOTEL CARBONA****superior-

ban fogja megtartani, ahol idén is

megrendezésre került a találkozó.

A részletes program és a jelentke-

zési lap január elején lesz elérhe-

tő, a tagság részére meg is fogják

küldeni. Az Ipartestület vezetése

kéri a cukrászokat, hogy minél

nagyobb számban vegyenek részt,

mert fontos döntések előtt állnak,

amelyeket közösen kell meghoz-

nia a szakmának.

Mészáros Gábor

, a chocoMe alapító tulajdonosa kapta az

Édesiparért díjat, melyet a Magyar Édességgyártók Szövetsége

idén ötödik alkalommal adott át.

A díj odaítélésének indoklásában elhangzott, hogy Mészáros

Gábor példát mutatott a hazai csokoládékészítőknek, akik

az ő bátorítására kezdtek benevezni termékeikkel a világvi-

szonylatban is legjelentősebb versenyekre, ahol sok esetben

sikerrel is végeztek.

A Barry Callebaut megkongatta

azt a vészharangot, amit már ed-

dig is kocogtatott néhány szakértő.

Miközben az igény folyamatosan

nő a csokoládéra, a kakaótermelés

komoly gondokkal küzd. Radikális

lépésekre van szükség, hogy fenn-

tartható maradjon a kakaó és cso-

koládé termelés, ezért a Callebaut

egy akciótervet hirdetett.

Céljuk, hogy 2025-re (már csak

nyolc év!) elérjék a teljes mérték-

ben fenntartható termelési láncot.

Mindenekelőtt végleg felszámol-

ják a gyerekmunkát a teljes terme-

lési folyamatban. El akarják érni,

hogy a CO

2

kibocsátás negatív le-

gyen, és fél millió farmert kiemel-

jenek a szegénységből.

Őszintén sok sikert kívánunk!

ÁFA VÁLTOZÁS!

CUKRÁSZ KÖZGYŰLÉS

KITÜNTETTÉK MÉSZÁROS GÁBORT

A KAKAÓ JÖVŐJE