Tel
: +36-28/389-223
efon
• Web:
www.landra.hu• E-mail:
landra@landra.hu42
2017. január 1-től a vendéglátás
keretében értékesített (helyben
fogyasztott) cukrászati termé-
kekre és a helyben készített, nem
alkoholtartalmú italforgalomra a
kedvezményes, 18%-os ÁFA kulcs
alkalmazható, bizonyos feltételek
együttes
teljesülése esetén.
Az egyik feltétel, hogy szolgálta-
tásnyújtásnak kell megvalósulnia.
Felszolgálás nem szükséges, de
legalább ülőhelyeket, takarítást
biztosítani kell. Csak helyben
készített nem alkoholos italokat
lehet a kedvezményes áfával áru-
sítani. Koktélok, szörpök, frissen
facsart gyümölcs és zöldség levek
igen, kiöntött üdítők akkor sem,
ha díszítjük őket. Ezen felül az SZJ
55.30.1 szolgáltatás alá kell tartoz-
ni, pl. cukrászda, kávézó, pizzéria.
A Cukrász Ipartestület szokásos
közgyűlését február 5-7. között
ismét Hévízen, a NATURMED
HOTEL CARBONA****superior-
ban fogja megtartani, ahol idén is
megrendezésre került a találkozó.
A részletes program és a jelentke-
zési lap január elején lesz elérhe-
tő, a tagság részére meg is fogják
küldeni. Az Ipartestület vezetése
kéri a cukrászokat, hogy minél
nagyobb számban vegyenek részt,
mert fontos döntések előtt állnak,
amelyeket közösen kell meghoz-
nia a szakmának.
Mészáros Gábor
, a chocoMe alapító tulajdonosa kapta az
Édesiparért díjat, melyet a Magyar Édességgyártók Szövetsége
idén ötödik alkalommal adott át.
A díj odaítélésének indoklásában elhangzott, hogy Mészáros
Gábor példát mutatott a hazai csokoládékészítőknek, akik
az ő bátorítására kezdtek benevezni termékeikkel a világvi-
szonylatban is legjelentősebb versenyekre, ahol sok esetben
sikerrel is végeztek.
A Barry Callebaut megkongatta
azt a vészharangot, amit már ed-
dig is kocogtatott néhány szakértő.
Miközben az igény folyamatosan
nő a csokoládéra, a kakaótermelés
komoly gondokkal küzd. Radikális
lépésekre van szükség, hogy fenn-
tartható maradjon a kakaó és cso-
koládé termelés, ezért a Callebaut
egy akciótervet hirdetett.
Céljuk, hogy 2025-re (már csak
nyolc év!) elérjék a teljes mérték-
ben fenntartható termelési láncot.
Mindenekelőtt végleg felszámol-
ják a gyerekmunkát a teljes terme-
lési folyamatban. El akarják érni,
hogy a CO
2
kibocsátás negatív le-
gyen, és fél millió farmert kiemel-
jenek a szegénységből.
Őszintén sok sikert kívánunk!
ÁFA VÁLTOZÁS!
CUKRÁSZ KÖZGYŰLÉS
KITÜNTETTÉK MÉSZÁROS GÁBORT
A KAKAÓ JÖVŐJE