2011_09 - page 5

Csaba József
(a Pékmester egykori fő-
szerkesztője) szokta mondogatni, hogy
az
nem igaz, hogy a lét határozza meg a tuda-
tot, de a hollét az meghatározza
. A pékbolt
és a cukrászda jellegét is az határozza meg
leginkább, hogy hol van. Ebből követke-
zik ugyanis, hogy milyen a vevőkör. A mi
dolgunk már „csak” az, hogy megtaláljuk
azokat a helyeket, ahol minél több ember
fordul meg, és az ő igényeiket minél job-
ban kiszolgáljuk.
Mindez azonban azt is jelenti, hogy el kell
szakadnunk attól a szemlélettől, hogy az
üzlet arra való, hogy a műhelyben gyár-
tott termékeket eladjuk valahol. Amikor a
tisztán gyártásról átálltunk a értékesítés-
re is, akkor kereskedővé kellett válnunk.
Most azonban egy újabb lépést kell ten-
nünk: vendéglátóssá kell „átképeznünk
magunkat”. A cukrászdák persze mindig
is vendéglátással foglalkoztak, de a pékek-
nek ez újdonság. Ez a jövő útja. Muszáj
mást, többet nyújtani, mint a multik és a
többi élelmiszerbolt péksége, cukrászata.
Ez a más pedig a vendéglátás. Ez lehet a
legnagyobb versenyelőnyünk. Egy köz-
ponti, forgalmas helyen lévő üzletet első-
sorban vendéglátó helynek kell tekinteni,
ahol mellesleg elvitelre is lehet kenyeret
vagy éppen tortát kapni.
Olyan hellyé kell válni, ahová szeretnek
betérni az emberek. Nem csak azért jön-
nek, hogy gyorsan megvegyék, amire
otthon szükségük van, hanem egy kicsit
megpihenni, inni egy kávét, enni egy
szendvicset vagy egy süteményt. Olyan
hangulatot kell teremteni, ahol jól érzik
magukat a vendégek. Ez persze egy külön
tudomány, de kiindulásnak érdemes az
üzletberendezéssel foglalkozó cégeknél
felgyülemlett tapasztalatokat hasznosíta-
ni. Megfelelő világítás, kényelmes leülési
lehetőség, átgondoltan elhelyezett termé-
kek – különösen az azonnal fogyasztásra
csábító snackek –, dekoráció, zene mind-
mind nagyon fontos.
A legfontosabb azonban az, amit már ír-
tunk is, hogy valóban a helyi igényeket
szolgáljuk ki. Egészen más egy iskola mel-
letti üzlet, mint egy bevásárló utcán lévő,
és megint más az üzleti negyed közepén
álló pékbolt vagy cukrászda. Sőt, azt is
látnunk kell, hogy jellemzően napsza-
konként változik az igény, aminek meg
kell(ene) felelnünk. Reggel lehet igény egy
kávézással egybekötött reggelire, de az is
lehet, hogy inkább elvitelre készített, előre
csomagolt szendvicseket keresnek, amit
egy pillanat alatt meg lehet vásárolni (pél-
dául mielőtt becsöngetnek az iskolában).
Ebédidőben akár meleg étellel (pizza, me-
leg szendvics) is várhatjuk a vendégeket,
felkészülve a viszonylag hosszabb étkezés-
re. Ne feledkezzünk meg egy jó italválasz-
ték kialakításáról, ami gyakran önmagá-
ban nagyobb vonzerő, mint a pékáruink
vagy süteményeink.
Délutánra, estére pedig egy hangulatos
beszélgető hellyé alakulhatunk át, aho-
vá munka vagy iskola után szívesen tér-
nek be az emberek egy szelet sütemény
vagy valamilyen ropogtatni való mellett
leereszteni, beszélgetni a barátokkal. Az
átalakulást akár szó szerint is lehet érte-
ni. Nyilván nem lehet naponta többször
lecserélni az üzletberendezést, de a han-
gulaton apró trükkökkel lehet változtatni.
Fények, zene, a személyzet ruházatának
apróbb módosításával vagy éppen az asz-
talok átrendezésével és persze a kínálat
változtatásával együttesen pillanatok alatt
átlényegülhet az üzletünk. A hangsúly a
hangulatos kiszolgáláson van, ami való-
ban igazodik a vevőink aktuális igénye-
ihez. Ez az, amiben többet, mást tudunk
adni, mint bármely hipermarket vagy ép-
pen kis méretű élelmiszerbolt. Ez a követ-
kező lépcsőfok, ami felé el kell indulnunk,
ha versenyben akarunk maradni a multik
pékségeivel és cukrászataival.
5
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...32
Powered by FlippingBook