2014_04 - page 24

Hiánypótló ez a könyv, amiben követésre
méltó desszertek vannak, olyanok, ame-
lyekből az is meríthet ötleteket, aki ragasz-
kodik hozzá, hogy egyéni kreációk legyenek
a pultjában
– foglalta össze a Desszert-
könyv küldetését
Kovács Sándor
mester-
cukrász, a kiadvány szakmai lektora, aki
korábban a Gerbaud főcukrásza volt.
Borbély Béla
(a szemközti oldal jobb fel-
ső képén) különleges egyénisége a magyar
cukrászatnak. Pályája során mindig ott
volt, ahol a szakma legrangosabb képvise-
lői dolgoztak, alkottak. Nyugdíjba vonu-
lása után pedig arra tette fel az életét, hogy
a megszerzett tudást átadja, könyvek for-
májában megörökítse, közkinccsé tegye.
1955-ben lettem inas a Stühmer Csokolá-
dégyárban (hivatalosan Budapesti Csoko-
ládégyárnak hívták a frissen államosított
üzemet), ahol nem csak a régi mesterek
dolgoztak, de menedéket talált számos, ad-
dig a cukrászat különböző szegmenseiben
dolgozó iparos mester is, akitől elvették
a vállalkozását. Így egyedülállóan széles
szakmai alapokat kaptam
– elevenítette
fel a kezdeteket az ősz mester.
Innen az Astoria szállodán, a Hyatt-en
és a Fórum Hotelen keresztül a Gundel
főcukrászának székéig vezetett az útja.
Ebben az időszakban Észak- és Dél-Ame-
rikától kezdve Európa számos országán
keresztül a Távol-Keletig mindenhol
megfordult, dolgozott. Végül a Gundelből
hívták el, hogy legyen a Szamos Marcipán
fejlesztő technikusa, ahol 13 évet töltött,
mielőtt az aktív nyugdíjas létet választotta.
„Pihenésképpen” könyveket kezdett írni.
Az első, a Bonbonkönyv két éve jelent
meg, és a most megjelent Desszertkönyv
után még három további készül.
Képes vagyok éjszaka felkelni, hogy amit
álmodtam, leírjam. Reggel aztán kiderül,
hogy megvalósítható-e
– adott egy kis íze-
lítőt a mester abból, hogy a szakma mi-
lyen mértékben tölti ki az életét.
A Desszertkönyv bemutatására a könyv
megjelenését támogató Szamos Marcipán
Kft. „zászlóshajójának” számító Szamos
Gourmet Házban (Budapest, Váci utca
1.) került sor, ami pazar pompájával mél-
tó helyszín volt ehhez az eseményhez. A
vendéglátó Szamos család tagjain kívül
számos híres kolléga, rokon és barát gyűlt
egybe erre az alkalomra.
Kelényi Gyula
, a Szamos Marcipán Kft.
tulajdonosa (a szemközti oldalon a kö-
zépső képen állva) így méltatta a könyvet:
Szeretjük a könyveket, ezért külön öröm
és boldogság egy ilyen könyv megszüle-
tésében részt venni, ami az egész cukrász
szakmának jót fog tenni. Még szubjektí-
vebbre sikerült, mint az előző. Borbély Béla
egyénisége is benne van, a szakma mellett
24
DESSZERTKÖNYV BEMUTATÓ
Borbély Béla új könyve a Szamos Gourmet Házban
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...40
Powered by FlippingBook