2015_05 - page 31

A reform-innovatív kenyér kategóriában
az Európa Pék Kft. Magvas durumrozs
cipója, a Pedró Pékség Kft. Sváb kenyere
és a Kurdy Family Pék Kft. Tökmagos-zel-
leres rozskenyere lett az első három helye-
zett. A töltött péksütemények között a Ke-
mence Sütőipari Kft. Második fogás nevű
alkotása, a Pedró Pékség Kung-Fu Panda
fantázianevű süteménye és az Európa Pék
Kft. Meggyes csokis párnája lett díjazott.
Az egyéb péksütemény kategóriában pe-
dig a Kemence Sütőipari Kft. Tüzes tallér-
ja, a Pedró Pékség Kft. Házi pogácsája és
Pátkai pogija végzett az első helyen.
A fentiekből jó néhányat magunk is meg-
kóstoltunk, és tanúsítjuk, hogy valóban
finom, kreatív és minőségi termékek let-
tek az idei győztesek. Szakmailag magas
színvonalat képviseltek, megjelenésben
és ízvilágban egyaránt kiemelkedtek az
átlagos kínálatból, voltak köztük egészen
meglepő, kreatív újdonságok is.
Werli Jó-
zsef
, a Pékszövetség szakmai titkára nem
titkolt elismeréssel az egyik győztes ke-
nyér bélzetének szerkezetére, rugalmas-
ságára hívta fel a figyelmünket. Valóban
nem mindennapi kenyereket, péksütemé-
nyeket láthattunk, kóstolhattunk.
A felsorolásból viszont jól látszik, hogy
alig néhány pékség szerepel a győztesek
között, ami azt jelzi, hogy sajnos még
mindig keveseket mozgat meg ez a ver-
seny, pedig a Szent István napi kenyér
megalkotójának jutó médiafigyelem ko-
moly reklámot hozhat egy vállalkozásnak,
amiért érdemes (lenne) indulni a megmé-
rettetésen. A Pedró Pékség a 12 kupából
(a négy kategória első három helyezettje
mind egyforma kupát kapott) egymaga
ötöt vihetett haza.
Összesen 45 terméket neveztek be a négy
kategóriára, ami kategóriánként átlagosan
alig több, mint 11 termék. Csak össze-
hasonlításképpen írjuk, hogy az Ország
Tortája versenyen idén 31 tortát bírált el
a zsűri. A Szent István napi kenyér kivá-
lasztásának az adhatna nagyobb lendü-
letet, ha az Ország Tortájához hasonlóan
rá lehetne építeni egy komolyabb média
megjelenést. A téma, a környezet adott a
parlamenti bemutatóval, és azzal a tény-
nyel, hogy az új kenyér már régóta része
az augusztus 20.-i ünnepségsorozatnak.
Ha belegondolunk, még sokkal szerveseb-
ben kapcsolódik hozzá, mint a torta. Tu-
datosabb marketingre, sajtókapcsolatokra
lenne szükség, amivel akár azt is el lehetne
érni, hogy a lehető legtermészetesebb mó-
don mindenhol a győztes kenyér legyen
az ünnep alkotóeleme. Süsse a helyi pék
a helyi búzából, de a recept legyen közös.
Gyönyörűen kifejezné az összetartozást.
Mondhatjuk, hogy hasonló gondolatot
fogalmazott meg a Pékszövetség, amikor
útjára indította a „Magyar Pékség” véd-
jegyprogramot, aminek most egy újabb
állomását mutatták be a Szent István napi
kenyér kiválasztásáról szóló sajtótájékoz-
tatón.
Lakatos Tibor
, a Pékszövetség al-
elnöke ismertette a Magyar Pékségkereső
portált, aminek a lényege, hogy a magyar
tulajdonú, magyar pékeket foglalkoztató
vállalkozásokat egy közös, térképes kere-
sést biztosító weboldalon lehet megismer-
ni. A csatlakozott üzletek pontos helyén
túl a nyitva tartásukat, elérhetőségeiket,
sőt a különlegesebb termékeiket is megta-
lálják, akik a
.
hu weboldalon tájékozódnak. A prog-
ramhoz valamennyi magyar tulajdonú,
pékszövetségi tagsággal rendelkező pék-
ség csatlakozhat. Lakatos Tibor elmondta,
hogy mára már 500 üzlet jogosult a véd-
jegy használatára.
A következő lépésben pedig olyan egysé-
ges címkét szeretnének tervezni, amely a
pékárun jelzi majd a kiváló minőségű ma-
gyar termékeket.
Gratulálunk a verseny győzteseinek, és a
szervezőknek a sikeres lebonyolításért!
31
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,...44
Powered by FlippingBook