2015_07 - page 15

szinte mellékesen neveztünk be néhányat a
Pékáru Seregszemlére. Az eredmény vissza-
igazolta, hogy jó úton járunk, úgy is mond-
hatjuk, hogy az Ország Kenyerét visszük
Franciaországba, a LeSaffre kupa európai
döntőjére
– mesélt Zoltán arról, hogy ho-
gyan született meg a győztes kenyér.
A Tönkölyös kenyér jól szimbolizálja a
Pedró Pékség (és ezek szerint a Pékvá-
logatott) szemléletét: a hagyományos,
kézműves pékség és a modern igények
összeházasítását. Hagyományos, hosszú
érési idejű kovásszal készül, teljes kiőrlésű
tönkölyliszt felhasználásával. A 12 óráig
érlelt kovászt hat óra után liszttel és víz-
zel fel kell frissíteni. –
Az érési idők pon-
tos betartása nagyon fontos, hogy az ízek,
aromák olyanok legyenek, amit szeretnénk
– hívta fel a figyelmünket a technológiai
pontosság kiemelt szerepére Zoltán. A
versenykiírás szerint viszonylag egysze-
rűen gyárthatónak kellett lennie, ezért az
összetételében, formázásában nincs sem-
mi bonyolultság. Egyedül a technológiára
kell ügyelni.
A hagyományok és a mai igények társítása
az üzemben is kézzelfogható. 12 féle ke-
nyeret sütnek, mesterséges adalékanyagot
egyikhez sem használnak. A hatalmas ko-
vász tartály szinte az üzem közepén van,
szó szerint és átvitt értelemben is kikerül-
hetetlen. A régről örökölt, épített, hagyo-
mányos magyar kemencék a mai napig
aktívan dolgoznak. Az új gépek beszerzé-
se pedig elsősorban a dolgozók munkájá-
nak megkönnyítését szolgálja – például a
zsákolást váltották ki a közelmúltban si-
lók beszerelésével.
Néha azért akadnak zökkenők a gépbe-
szerzésben. A kúpos gömbölyítőt például le
kellett cserélni excenteresre, mert nagyon
lágy tésztával dolgozunk, hogy a kenyerek
minél tovább frissek maradjanak, és ne
morzsálódjanak. Így viszont a gömbölyítő
gép falára egyszerűen odaragadtak a fel-
adott tésztadarabok. Muszáj volt beszerez-
nünk egy más elven működő gömbölyítőt
– meséli Zoltán.
Ma már egy pékség sikeres üzemeltetésé-
ben legalább akkora szerepe van az érté-
kesítésnek, mint a termelésnek. A Pedró
Pékség ezen a téren is élen járót alkot. A
10 saját üzemük mellett kiterjedt fran-
chise partneri hálózattal is rendelkeznek.
Ez még nem teszi őket egyedülállóvá, de
éppen most kezdődik az üzletek „újra-
gondolása”. A téti üzem mellett lévő bolt
az első a sorban, itt láthattuk az új koncep-
ciót: a pék bisztrót. Az ötlet lényege, hogy
még eggyel tovább léptek a vendéglátás
felé. A szokásos szendvicsek mellett me-
leg ételeket is kínálnak (naponta egy-egy
fő étellel). Nem akarnak étterem lenni, de
a gyorséttermeknek (a bisztró egyébként
gyorsat jelent) egy hangulatos, stílusos
konkurenciát teremtenek. Mellesleg így
vasárnap egész nap nyitva lehetnek.
Példaértékű az az út, amelyen járnak. A
minőség iránti elkötelezettség, a hagyo-
mányokra való építkezés és az új meg-
oldások folyamatos keresése párosítva a
magas szintű kiszolgálással, az értékesítés
professzionális megszervezésével. Ez a
hozzáállás teszi őket sikeressé, amit most
a szakmai elismerések visszaigazoltak.
Az Ország Kenyere pedig mindannyiunk
számára jelenthet egy olyan márkát, ami
a hagyományost a modernnel ötvözve, a
közös marketingre építve az egész szak-
mát előre viheti.
PÉKSÉG
ahol az idei Ország Kenyere megszületett
15
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...32
Powered by FlippingBook