2016_01 - page 20

A fogyasztói szokások folyamatosan vál-
toznak, új és új trendek követik egymást.
Ez a folyamat azzal jár, hogy az étkezésünk
is átalakul, megváltozik. Vannak ételek,
amik szinte teljesen kivesznek, és folya-
matosan születnek az újak. Akad viszont
néhány, amelyik ahelyett, hogy elveszne a
gasztro-történelem mélyén, folyamatosan
megújul és képes megőrizni a népszerűsé-
gét úgy, hogy közben jelentősen átalakul.
Ilyen nagy túlélő a világ egyik legnépsze-
rűbb étele, a pizza. A szegény emberek
egyszerű lepényéből a királyok asztaláig
vezetett az út (nem vicc, Vilmos herceg
is szokott pizzát rendelni). Miután meg-
hódította az egész világot (nem Vilmos,
hanem a pizza), és mindenhol alkalmaz-
kodott a helyi igényekhez, ismét átalaku-
lóban van. Most az egészségesség lett a
jelszava.
Szerencséjére soha nem volt igazán egész-
ségtelen, a paradicsom, a fokhagyma és a
zöldfűszerek mindig is a jó oldalt képvi-
selték, így van mire építkeznie. De ez már
kevés ahhoz, hogy meg tudjon felelni a
mai elvárásoknak.
A pizza rugalmasságához híven több
irányban is változik. A teljes kiőrlésű
tészta már nem számít újdonságnak,
most a különleges magok, magkeverékek
kezdenek elterjedni. A chia, az amarant
gluténmentes alternatívát kínál, új fo-
gyasztókat érve el. Van már olyan pizza,
amelynek hat különféle mag őrleményé-
ből készül a tésztája. Ráadásul új textúrá-
kat, akár ropogósabb tésztát lehet elérni
ezekkel a lisztkeverékekkel.
A feltétek is átalakulóban vannak, a kol-
bászt felváltják a friss zöldségek. A nagy
ötlet, hogy a zöldségek egy részét nem sü-
tik együtt a pizzával, hanem kisütés után,
nyersen teszik rá. Szinte salátával díszítik
a pizzát, amitől frissebb, könnyedebb ha-
tást érnek el, és egyértelműen egészsége-
sebb is lesz. A zöldfűszerek (bazsalikom,
rukola) eddig is nyersen lettek a pizza te-
tejére téve, innen az ötlet.
A feltétek variálására mindig születnek új
gondolatok, most például van, ahol fügé-
vel kísérleteznek. Ez az irány már azt is
mutatja, hogy a pizza tovább folytatja azt
az útját, hogy a lehető legegyszerűbb étel-
től eljusson a legmagasabb kategóriákig.
A legínyencebb pizzákon ma különleges
gombákat, extra sajtokat találunk, és egy-
re elegánsabb helyeken szolgálják fel őket.
Divatos és jól eladható gondolat ma a he-
lyi termelőkkel való szoros kapcsolat. A
pizza eddig is híres volt arról, hogy iga-
zodik a helyi ízléshez (nem biztos, hogy
Kínában jó ötlet pizzát rendelni), de az
már egy magasabb szint, ha a vendégek
azt is tudják, hogy például a sajt a közeli
tehenészetből származik, a paradicsomot
pedig a helyi kertész termelte. Akkor az
már a „mi” pizzánk, amihez érzelmileg
is kötődünk, támogatva ezzel a helyi ter-
melőket, a környék gazdaságát. Ráadásul
valószínűleg egészségesebb is, hiszen jó
esetben friss alapanyagokból készült. Még
a környezetet sem terhelte annyira, hiszen
nem kellett messziről szállítani hozzá az
összetevőket.
A pizza már bizonyított, bárhol megállja
a helyét. Akár a mi pékboltjainkban is.
A benne rejlő lehetőségek egyre nőnek,
szélesedik a fogyasztói tábora. Kár lenne
figyelmen kívül hagyni.
20
EGÉSZSÉGES PIZZÁK
a legújabb trend
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28
Powered by FlippingBook