2016_02 - page 37

Többször olvashattak már a Landrában
arról, hogy milyen jó, ha saját magunknak
tudunk a beszállítója vagy a vevője lenni.
Akinek vannak boltjai, az érti, hogy mire
gondolunk. Nincsenek ártárgyalások,
reszketés, hogy mikor listáznak ki minket,
nincs marketing hozzájárulás, és a fizetési
határidő is értelmét veszti egy ilyen típusú
üzleti modellnél. Ezt hívják vertikális in-
tegrációnak, amikor a kereskedelmi lánc
egymás utáni elemei egy kézben vannak.
Rendkívül jó és hatékony stratégia ilyet
kialakítani, a sérülékenységet, a kiszol-
gáltatottságot jelentősen csökkenti. Ez
mellett még sok esetben az egyediséghez,
a márka felépítéséhez is nagymértékű se-
gítséget nyújt. Gondoljunk például a di-
vatmárkák saját boltjaira.
Azonban nem csak a vevői oldal felé lehet
terjeszkedni. A sütőipar és a tésztagyártás
legnagyobb beszállítói a malmok, ame-
lyek egyre koncentráltabbak, ezért feléjük
nő a kiszolgáltatottságunk. Logikus lépés
lenne a saját malom működtetése, de ez
eddig a méretek és a hatalmas beruházási
igény miatt a nagy többség számára meg-
valósíthatatlan volt.
Végre itt a megoldás! Most már nálunk is
elérhető a kifejezetten pékségeknek, tész-
taüzemeknek kifejlesztett mini malom,
amely kis helyet foglal el, meglepően ol-
csó és alkalmas arra, hogy a saját lisztün-
ket ezen őröljük. 50-80 kg/h kapacitástól
kezdve egészen nagy méretekig kapható,
igény és szükséglet szerint.
Természetesen elsősorban nem a sima
liszt kiváltására való, leginkább teljes ki-
őrlésű liszteket lehet vele készíteni. Mind-
ezt hagyományos, kő őrlőkövekkel, ami
kíméletesebb a gabonaszemekhez a ma el-
terjedt acélhengeres technológiával szem-
ben. Bármilyen gabonafélét, de akár len-
csét, babot vagy éppen gesztenyét is lehet
vele őrölni, így tényleg egyedi, csak ránk
jellemző liszteket tudunk vele készíteni.
Ugyan a teljes kiőrlésre való leginkább ez
a berendezés, de nem daráló, hanem va-
lódi kőmalom. Állítható a szemcsemérete,
és a szitájával megoldható a durva korpa-
részek szétválasztása is. Egy mágneses
rács pedig a garatban megakadályozza,
hogy fémdarabok kerüljenek az őrlőkö-
vek közé. A családi tulajdonban lévő olasz
vállalkozás már 70 éve fejleszti ezeket a
berendezéseket.
A teljes kiőrlésű lisztből sütött termékek
piaca folyamatosan nő, a tudatos vásárlók
egyre inkább ezeket a termékeket keresik.
Ha ez mellé még azt is hozzá tudjuk ten-
ni, hogy frissen őrölt gabonából készült
a termék, így a szem értékes tápanyagai
(például a csírából) a lehető legjobban
megőrződtek, akkor egy olyan plusz ér-
téket tudunk adni a vevőinknek, amely
valódi többletet jelent. Különleges, egyedi
gabonaféléket is vásárolhatunk, amelyek
lisztjét a malmoktól bajos lenne beszerez-
ni, és ezekkel egészen egyedi termékeket
készíthetünk.
Több olyan magyarországi kis tésztagyár-
tó van, akik már használják a mini mal-
mot, ami alapvetően megváltoztatta a
helyzetüket. Amíg a hagyományos tészták
piacán egyre nehezebben tudtak értékesí-
teni, addig a mini malomban őrölt lisztből
készült tészták iránt stabil és egyre növek-
vő kereslet van.
Egy beruházás hasznossága több tényező-
ből tevődhet össze: csökkentheti a költsé-
geket, javíthatja a minőséget, segíthet új
termékek előállításában. A mini malom
mindezeket együtt nyújtja.
37
EGYEDI LISZT
saját malomból
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,...52
Powered by FlippingBook