2016_04 - page 20

20
SZERELEMMEL
Arról álmodoztam, hogy a strandon fagylaltot mérek
– meséli
Lajos Mary
, a ceglédi Békebeli Cukrászda felelős szakmai ve-
zetője, a Cukrász Ipartestület elnökségi tagja. A tanév vége felé
valószínűleg sok gyerek ábrándozik az iskolapadban hasonló
nyári munkáról, de az ő esete kicsit más. Ez a gondolat ugyanis
egy céges értekezleten született meg a fejében, amikor sikeres
közgazdászként már húsz éve csúcsmenedzser volt egy multi-
nál, és 640 ember munkájáért felelt.
A váltáshoz kellett még egy orvosi tanács is, hogy a túlhajszolt
életmód helyett valami nyugodtabbal kellene foglalkozni. A sü-
tés, a sütemények szeretetét még a nagymamájától hozta, így
minden együtt volt ahhoz, hogy cukrászként kezdjen új életet.
Elsőként azt akartam meghatározni, hogy milyen cukrászdát
szeretnék
– mesél a kezdetekről. –
A magyar cukrászati hagyo-
mányok, a minőségi alapanyagok, a szakmai tudás és a kímélő
technikák mellett tettem le a voksomat. Nagyon sok híres magyar
szakember élt a száz évvel ezelőtti Magyarországon, akiknek a
receptjei ma is értéket képviselnek. Sokakról mi nem is tudunk,
tudtunk, miközben máshol tanítják őket. Így jártam egyszer,
amikor Münchenben bemutatkozáskor mondtam, hogy Cegléd-
ről jöttem. Visszakérdeztek, hogy onnan, ahol
Dékány Mihály
született? Azt se tudtam, kiről van szó, miközben kiderült, hogy
Belgiumban a háború előtt tanították az életét, mint a valaha élt
egyik legnagyobb csokoládémesterét
.
Éveket tanult, készült itthon és külföldön a cukrászmesterségre.
A gyakorlatot
Szervánszky Lászlónál
szerezte. –
Ő a kereszt-
apám
– mondja, utalva arra a hatásra, ami ott érte. Tanult
Bor-
bély Bélától
is, bejárta Svájcot, Franciaországot és Belgiumot,
sőt még Mexikóig is elment, hogy a kakaó őshazáját megismer-
je. Bemutatkozásul mindenhová elvitte azt a süteményt, amit
még a nagymamájától tanult tíz évesen: a Kossuth kedvencét,
ami ma ikonikus szereplője a Békebeli Cukrászda kínálatának.
Nekünk, ceglédieknek különleges kapcsolatunk van
Kossuth
Lajossal
. Gyerekkoromban minden vasárnapi ebédnél róla me-
séltek történeteket az idősek, tudjuk, hogy mit szeretett, milyen
ember volt. Ez a sütemény valóban hozzá kötődik, száz éve válto-
zatlan recepttel sütjük
– mondja, és persze kóstolót is kapunk a
nehéz felvertből, ami valóban nagyon finom, nem csoda, hogy
a kormányzó szerette.
Kossuth központi szerepet tölt be a Békebeli Cukrászda eszmei
hátterében. Kapható az igazi Kossuth kifli, és két évvel ezelőtt
megszületett a Huszár kocka, amihez saját díszdobozt tervez-
tettek. –
Kossuth révén az osztrák oldalt is jól ismerem, így hoz-
zájuk köthető süteményeink is vannak. Készítünk például Kaiser
és Sisi tortákat is
– mutatja be, hogy hogyan jutunk el a desszer-
tek világában a Kiegyezésig.
A tanulóévek után 2005-ben nyílt meg a cukrászda Cegléd leg-
nagyobb összefüggő zöld területe mellett. –
Külföldön azt ta-
pasztaltam, hogy a legjobb cukrászdák gyakran nem a városköz-
pontban vannak, ennek ellenére zarándokhelynek számítanak a
gasztro turisták között
– indokolja meg a helyválasztást. Miután
a vendégeik 80%-a nem ceglédi, így a kellemes környezet, a
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...40
Powered by FlippingBook