2014_06 - page 27

Az üdítőitalok a világ egyik legjobb üzle-
tét jelentik. Csak víz, cukor, némi színező,
ízesítő és édesítő anyag. No meg sok sok
reklám, ami a „hozzáadott értéket” meg-
teremti. A hangulatot, a stílust, az életér-
zést. Szomorú, hiszen ez legtöbbször nem
valódi érték, csak ügyes marketing.
Pedig az igény valós, hiszen különösen
a nyári melegben nagyon jó valamilyen
frissítő italt fogyasztani. Szerencsénkre
egyre többen fordulnak az ipari termé-
kektől a hagyományos, frissen készült
élelmiszerek, és köztük az italok felé. Re-
neszánszát éli a limonádé, a nyári frissítők
legklasszikusabb itala. Ma már a friss gyü-
mölcsökből készült italoknak is van egy
nagyon komoly és elkötelezett fogyasztói
tábora, akik számára pont az a hangulat
és életérzés a vonzó, amit ezek sugallnak.
Kiváló lehetőség rejlik ebben számunk-
ra. Könnyen, gyorsan, viszonylag olcsón
tudunk előállítani finom, természetes és
látványos üdítőitalokat. Ráadásul szinte
saját márkákat tudunk kialakítani, hiszen
a lehetőségek végtelenek, és a szomszéd
nem fog tudni ugyanolyan ízű és kiné-
zetű italokat készíteni, mint mi. Egy mo-
dern cukrászdában, de akár egy helyben
fogyasztásra berendezkedett pékboltban
is van, lehet helye a saját készítésű hideg,
frissítő italoknak.
Lássuk mi is kell hozzá. Leginkább jó íz-
lés, amivel az ízeket „finomhangoljuk”.
Ez amúgy se árt, ha már gasztronómiá-
val foglalkozunk, úgyhogy vegyük úgy,
hogy ez nálunk hivatalból megvan. Az
összetevők közül a vizet talán említeni se
lenne érdemes, de ha igazán kifinomultak
akarunk lenni, és nagyon fizetőképes a
vásárlóközönségünk, akkor használjunk
ásványvizet. Ezen felül szükségünk lesz
még savanykás és leves gyümölcsökre.
Elsődleges természetesen a citrom, de ha
kicsit kibővítjük a palettát, akkor bármi-
lyen egyéb citrusféle (lime, grapefruit,
narancs stb.) használható. Ha még tovább
szélesítjük a látókört, akkor pedig szinte
bármilyen egyéb gyümölcs (eper, málna,
alma, dinnye, ananász stb.) használható.
A gyümölcsökön kívül kell még valami-
lyen édesítő, ami lehet persze cukor, de
akár mézet, juharszirupot, nyírfacukrot,
sztíviát is használhatunk.
A vízből, a friss gyümölcs levéből és az
édesítőből össze is állíthatjuk az italokat,
de ahhoz, hogy igazán különlegest, egye-
dit adjunk, ennél több kell. Két lehetősé-
günk van, amelyeket természetesen kom-
binálhatunk. Az egyik a további ízesítés.
Nyilvánvalóan keverhetjük is az ízeket, de
amivel egészen egyedit alkothatunk, az a
fűszerezés. Fahéj, vanília, szegfűszeg, tea,
gyömbér, bodzavirág – csak néhány ötlet
a nagyvilágból, amivel a limonádé jellegű
italokat ízesítik. A zöldfűszerek (menta,
citromfű) akár ízesítésként, akár dekorá-
ciós elemként is megállják a helyüket.
Ezzel már át is értünk a következő lehe-
tőséghez, a díszítéshez. Ez az a pont, ahol
könnyedén tudjuk toronymagasan felül-
múlni az üveges, dobozos üdítők hangu-
latát. A képeink adnak néhány ötletet, de
foglaljuk össze szóban is őket. Kancsóban
vagy egyetlen pohárban összeállíthatunk
egy olyan italt, ami jobban emlékeztet egy
fagylaltkehely kompozíciójára, mint egy
szimpla innivalóra. A legnyilvánvalóbban
annak a gyümölcsnek a szeleteit lehet be-
letenni, amelynek a levét amúgy is hasz-
náltuk az italhoz. De ez még így kevés.
Törekedjünk a kontrasztokra, ellenpon-
tokra. Figyeljük meg például a legfelső
képen a málnaszemek, a lime-szeletek és
a menta harmóniáját. Színben, formában
erősen eltérnek, és ettől lesz látványos, fi-
gyelemfelkeltő az összhatás.
Érdemes megnézni, hogy a második ké-
pen szereplő poharak mennyivel szimp-
lábbak, mint akár az alatta, akár a felette
lévők. Két citromszelet kevés ahhoz, hogy
igazán megfogja az embert. A harmadik
kép zsúfolt poharai tömény tartalmat, ér-
téket sugallnak, de hiányzik belőlük vala-
mi. Jó, de egy kis vidámsággal, egy pici já-
tékossággal többek lehetnének. Az utolsó
képen szereplő kancsó messze nem mu-
tat annyit, mint a harmadik kép poharai,
mégis benne van az a plusz. Igen, az apró
piros bogyókra gondolok. A ribizli, a mál-
na, a gránátalma tökéletesek erre a célra,
mert megragadják a tekintetet. Használ-
ják őket bátran.
A limonádé jellegű italokkal jót teszünk
mindenkinek, hiszen egészségesebbek,
mint az ipari termékek, nekünk pedig
jobb üzlet őket árulni.
27
LIMONÁDÉ
a nyári felfrissülés
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28,29,30,31,32,33,34,35,36
Powered by FlippingBook