2014_06 - page 17

17
ján a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje ki-
emelkedő egy évtizedes hagyományőrző
sütőipari munkájáért elsőként nyerte el
a „Közösségi Vándordíj a hagyományos
termékekért” kitüntetést.
• A minisztérium bevonja a rend szak-
értőit a szakmai munkába (pl.: prémium
termékek, hagyományos különleges ter-
mékek leírásának kidolgozásába).
Újdonságot jelentett a Magyar Pékek Fe-
jedelmi Rendjének meghívása és megje-
lenése a SIRHA Budapest – Nemzetközi
Élelmiszeripari, Sütő- és Cukrászipari,
Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztro-
nómiai Szakvásáron 2014 március 12-14.
között. Ezen a színvonalas kiállításon a
Pékrend látványos és informatív sütőipa-
ri standot működtetett. Ez a megjelenés
jelentős szakmai feladat volt a Pékrend
életében. A SIRHA a világ több pontján
az innováció, üzlet és kreativitás központi
elgondolásaival jelenik meg.
A Pékrend bebizonyította, hogy a mai kor
igényeihez igazodva is van értéke a hagyo-
mányos sütőipari termékeknek és techno-
lógiáknak. Ennek értelmében a Pékrend a
hagyományos és ezeken alapuló innovatív
termékek piaci együttélésének lehetősége-
it is bemutatta a standján.
Programja közt szerepelt:
• házi rétes nyújtás, sütés és kóstoltatás,
• HÍR termékek (rongyos kifli; teper-
tős pogácsa) bemutató előállítása, sütése,
kóstoltatása,
• Erzsébet kalács Erdélyből,
• Pozsonyi kifli bemutató Szlovákiából,
• „HÍR termékek innovatív formában”
bemutató és kóstoló.
(Két termék a cukrászat és sütőipari kate-
gória I. és III. helyezését nyerte el. .)
• Michelin csillagos éttermek és bistro
éttermek különleges pék kínálata,
• bio pék termékek,
• partnereink szakmai bemutatói.
A Pékrend új, professzionális standja és
bemutatói élénk érdeklődést váltottak ki.
Bebizonyosodott, hogy új lendülettel, ha-
gyományainkon alapuló szakmai tudással
minden helyzetben helyt áll ez a lelkes ci-
vil egyesület.
A további célok:
• Az erőnkhöz mért vállalás és az eddigi
munkák folytatása.
• A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
minden jelentős szakmai fórumon meg-
jelenik, hogy tudását továbbadja, irányt
mutasson, és a nagyközönség, a pékek
vásárlói felé kommunikálja a szakma ér-
tékeit és eredményeit.
• Cél továbbá a szakmát tanulók lelkesí-
tése és szakmára nevelése. Ennek formája
a nyári táborok szervezése, a táborozásra
benevező szakiskolák fogadása, a tanulók
gyakorlásának és szakmai tájékozódásá-
nak biztosítása.
• Szakmai versenyek szervezése, a szer-
vezők segítése és a résztvevők felkészítése.
• Szakmai rendezvények szervezése és
részvétel mások által szervezett rendezvé-
nyeken, kiállításokon.
• Sajátos feladat a Monostori Erődben
(Komárom) működő „Kenyérmúzeum”
kiállításainak működtetése, anyagának
védelme és gyűjtése.
Ebben a feladatban igényli a Pékek Fe-
jedelmi Rendje a legtöbb külső segítsé-
get, elsősorban azért, mert a szakma re-
likviáinak bemutatása, – amellett, hogy
közérdek – a szakma múltbeli értékein
keresztül olyan ismeretet ad a nagyközön-
ségnek, amely közelebb hozza számukra a
pékek mai munkáját is.
Nagy Zsuzsánna Anikó
ÉSE
a XXI. századba
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,...36
Powered by FlippingBook