2014_08 - page 11

KÖZÖS SIKER
az Ország Tortája
Jó, jó, de túl édes
– hangzott el a zsűri
kritikája az Ország Tortája kiválasztásá-
nak első fordulója után, a kiértékeléskor.
A későbbi győztes, a Somlói Revolúció
megalkotója,
Damniczki Balázs
kapta ezt
az észrevételt a tortájáról.
– Alaposan feladták a leckét, mert hozzá-
adott cukor már akkor sem volt a recept-
ben. A fehér csokoládé mousse-t találták
túl édesnek, úgyhogy nem volt más válasz-
tás, olyan csokoládét kellett keresni hozzá,
aminek alacsony a cukortartalma. Körül-
néztünk a kínálatban, és kiderült, hogy a
nálunk kapható fehér csokoládék közül a
Callebaut Velvet White-nak van a legala-
csonyabb cukortartalma, ezért áttértünk
annak a használatára. Ez egy nagyon
extra fehér csokoládé, aminek viszonylag
alacsony a kakaóvaj és magas a tejszáraz-
anyag tartalma. Ettől viszont nem akart
megállni a mousse. Tehettünk volna bele
plusz kakaóvajat, de az egy kicsit vajsze-
rűvé, tömörré teszi a mousse állagát, ezért
inkább zselével fogtuk meg, ami rugalmas-
ságot ad a habnak
– mesél Balázs a recept
végső finomhangolásáról.
A második forduló eredményét már tud-
juk, a zsűri szóban így értékelte az újabb
változatot: –
Most már tökéletes
.
Ahhoz, hogy mindenki ilyen tökéletes
Somlói Revolúciót tudjon készíteni, meg-
kérdeztük Balázst, hogy hol vannak azok
a kritikus pontok, amin „el lehet csúszni”,
mi az, amire különösen oda kell figyelni,
hogy az eredeti minőséget kapjuk.
A csokoládé miatt a hőfokok nagyon
kritikusak, azokra oda kell figyelni. A
narancsbetétnél többen kérdezték, hogy
mennyi ideig kell főzni, hogy besűrűsödjön.
Egyáltalán nem kell sűríteni, mindössze fél
percre forraljuk fel, hogy mikrobiológiailag
rendben legyen.
A legfontosabb, hogy ha más csokoládéval
próbáljuk meg elkészíteni, akkor más lesz
ízben és állagban egyaránt – ahogyan az
első forduló után nekünk is több ponton
kellett módosítani a receptet, a zsűri ta-
nácsát figyelembe véve. A mousse mindig
kényes kérdés, ha igazán finom, habos ál-
lagot akarunk, akkor minden összetevőnek
megfelelő arányban kell benne lennie.
Két csokoládé nagyon különbözhet nem
csak ízben, hanem a technológiailag na-
gyon fontos összetevők arányában is – pél-
dául kakaóvaj, cukor, tejszárazanyag. Ezek
alapvetően befolyásolják a végső ered-
ményt. Nyilván ki lehet kísérletezni egy
másik csokoládéval is egy finom mousse-t,
de az már egy másik torta lesz, nem az,
amit Ország Tortájának választottak
– vá-
laszolt Balázs a kérdésünkre.
Megkerestük a Goodwill Kft-t, a Callebaut
csokoládék forgalmazóját, hogy mit szól-
tak ahhoz, hogy az ő termékeik kiemelt
szerepet kaptak az idei Ország Tortájában.
– Nagyon örültünk, amikor megtudtuk,
hogy a Damniczki cukrászat - Somlói revo-
lúció elnevezésű tortája lett az idei győztes,
amelyben a Callebaut két ikonikus belga
csokoládéja – a 811 étcsokoládé és a Velvet
fehér csokoládé – lett felhasználva a csoko-
ládé mousse rétegekben. A Goodwill Natio-
nal Kft. és a Callebaut cég ezúton is gratu-
lál Damniczki Balázsnak és csapatának a
torta megalkotásához. Az augusztus 20.-i
sikeres bemutatáshoz pedig 40 kg Callebaut
belga csokoládét ajánlunk fel a győztesnek.
Bíztatunk minden cukrászdát, hogy az
eredeti receptnek megfelelően készítsék el
a Somlói revolúció tortát, mely ízében és
megjelenésében garantáltan elnyeri majd
a fogyasztók tetszését –
írta
Dani Márk
, a
cég kereskedelmi igazgatója.
Az Ország Tortája közös sikerünk, ne-
künk magyar cukrászoknak. Már attól is
közös, hogy a kiválasztás során – ahogyan
írtuk – a zsűri alkotó módon hozzátesz,
javasol változtatásokat a versenymunkák
készítőinek. Így mondhatjuk, hogy az
ország legnevesebb cukrászai működnek
közre abban, hogy a végső, Ország Tortája
rangra emelt torta tényleg méltó legyen
ennek a megtisztelő címnek a viselésére.
De ennél még sokkal fontosabb, hogy
ebből a sikerből mindannyian részesed-
hetünk, ettől igazán közös ez a siker. Év-
ről-évre kapunk egy új receptet, és hozzá
rendkívül értékes marketing támogatást.
Az országos sajtó tele van a torta hírével,
tömegek zarándokolnak ilyenkor a cuk-
rászdákba, kifejezetten az Ország Tortáját
keresve. Ez mindannyiunk sikere, amely-
hez hozzá tudjuk tenni a magunk munká-
ját, de csorbíthatjuk is ezt a közös értéket.
Ha az eredeti recept szerint dolgozunk,
akkor azt és úgy adjuk a vendégnek,
amit elvárhat: az Ország Tortáját. Ahhoz,
hogy ez a közös siker évről-évre még fé-
nyesebb legyen, ez a legfontosabb, amire
mindannyiunknak figyelni kell.
11
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...32
Powered by FlippingBook