2014_11 - page 28

Az elmúlt években rendkívül sok külföl-
di eredetű pékáru jelent meg a magyar
pékségek kínálatában. Sütünk ma már
bagettet, ciabattát, maffint és még ki tudja
hány egyéb olyan terméket, aminek az ős-
hazája nem itt van. Nincs ezzel semmi baj,
a vevők keresik, szeretik, mi pedig úgyis a
magyar ízlésre formáljuk.
Van azonban egy olyan termék, amiről
úgy tűnik, megfeledkeztünk. Grissinit
ma leginkább a nagyobb szupermarke-
tek polcain, dobozban láthatunk, frisset
legfeljebb jobb olasz éttermekben kapha-
tunk. Pedig egy ideális kiegészítő termék,
egy olyan snack, amit leginkább utcán
sétálva lehet elfogyasztani, de vendéglá-
táshoz is alkalmas. A pékboltjaink kíná-
latába tökéletesen illik, és nagyon jól lehet
vele egyedi jelleget kialakítani, azaz szinte
márkát építeni belőle.
A grissini tulajdonképpen nem más, mint
egy túlméretes ropi. Viszont pont a mé-
retéből adódóan jobban lehet variálni.
Gyúrhatunk a tésztájába fűszereket, szárí-
tott paradicsomot, szórhatunk a felületére
magvakat, reszelt sajtot, sót. Ilyen érte-
lemben – és a fogyasztási jellegét tekint-
ve is – távoli rokona a mi pogácsánknak,
csak jellemzően kevésbé zsíros, nehéz.
A legegyszerűbben sima kenyér- vagy
pizzatésztából készülhet, és aki amúgy is
elsősorban a ropogós héjért van oda, azt
biztosan megfoghatjuk egy friss, csupahéj
grissinivel.
A formázás végtelenül egyszerű, egy kés-
sel felvágva és kézzel sodorva pillanatok
alatt tudunk egyforma kinézetű, de mégis
nyilvánvalóan „kézműves” rudakat elő-
állítani. A gyári, szabályos henger ala-
kokhoz képest bátran használjuk a fan-
táziánkat. Nyugodtan lehet lapos rudakat
is sütni, ekkor még sodorni se kell, csak
felvágni a kinyújtott tésztát. De csavarha-
tunk is egyet rajta. Vagy kettőt. Ahogyan
tetszik. Azért csomót ne kössünk rá, mert
még perecnek nézik.
Ha frissen kerül fogyasztásra, a kisült
tésztarudakat átkenhetjük olivaolajjal,
ami akár ízesített is lehet – például fok-
hagymával. Ezzel már kezdünk közelíteni
a kenyérlángoshoz és a pizzához. Adha-
tunk mellé egy kis tálkában mártást, ami-
be a fogyasztó tetszése szerint mártogat-
hatja a grissinijét. Paradicsomos, tejfölös,
fűszeres-olajos szószok illenek hozzá.
Szinte kész étkezés egy egyszerű tészta-
rúdból kiindulva. A grissini egy vidám,
változatos termék, ami kifejezetten hi-
ányzik a pékboltok kínálatából. Itt az idő,
hogy ezen változtassanak.
28
GRISSINI, AZ OLASZ ROPI
egy divatos snack
Alacsony transzzsírsav tartalmú Accento margarinok széles választéka
A termékek az alábbi partnereinknél kaphatóak:
• Békás Kft
• Obert Kft
• Bako Hungária Kft
, 1039 Budapest, Ipartelep u.1/b.Tel: 240 1129; 9028 Győr, Fehérvári út. 78/b.Tel: (96) 410 080; 4400 Nyíregyháza,Tiszavasvári út. 37.Tel: (42) 506 134
, 7400 Kaposvár, Iparos u. 15.Tel: (82) 310 010; 8200 Veszprém, Aulich L. u. 15.Tel: (88) 567 722
, 2310 Szigetszentmiklós, Leshegy u. 20.Tel: (24) 475 475; 4029 Debrecen, Hajnal út 18. (52) 415 677; 3527 Miskolc, Sajó út 14.Tel: (46) 505 655
, 6000 Kecskemét, Békéscsabai út. 2.Tel: (76) 411-028
, 2600 Vác, Zrínyi u. 39.Tel: (27) 504 560 •
, 6900 Makó, Liget u.7.Tel: (62) 510-186
, 6320 Solt, Kossuth L. u. 91.Tel: (78) 486 292
Fairker Társas Kft
• Csubi-ker Kft
Galla Társas Kft
• Pille Kft
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34,35,36
Powered by FlippingBook