2014_11 - page 23

Mindenki számára fontos, hogy milyen
élelmiszert fogyaszt, de a tudatos vásár-
lás még kevés fogyasztónál alakult ki. A
1169/2011/EK rendelet ezt a folyamatot
hivatott segíteni, megfogalmazva, hogy
milyen általános jelöléseknek kell megfe-
lelnie az élelmiszereknek – többek között
az allergének feltüntetésével, a fogyasztók
tájékoztatásával.
A rendelet 2011. december 12.-én lépett
hatályba, és idén december 13.-tól válik
kötelezővé minden előre csomagolt élel-
miszeren az allergének feltüntetése. Ez
azt jelenti, hogy az összetevők felsorolásá-
nál ki kell emelni azokat az összetevőket,
amelyek allergént tartalmaznak. Abban az
esetben, ha nincs elegendő hely az össze-
tevők felsorolására, elég a „tartalmazza”
szó után az allergéneket felsorolni. Mind-
két esetben fontos a jó olvashatóság.
Az alábbi 14 db allergén feltüntetése kö-
telező, amennyiben megtalálható az adott
élelmiszerben:
Glutént tartalmazó gabonafélék • Rákfélék
• Tojás • Hal • Földimogyoró • Szójabab •
Tej • Diófélék, mandula • Zeller • Mustár
• Szezámmag • Kén-dioxid • Csillagfürt •
Puhatestűek
A csomagolatlan élelmiszerek esetében is
tájékoztatnunk kell a fogyasztókat, de en-
nek mikéntjéről lapzártánk időpontjában
a NÉBIH még nem tudott elfogadható és
megvalósítható megoldási módot adni.
Folyik az egyeztetés a szakmai szerveze-
tekkel, akik tájékoztatni fogják a cégeket.
Az allergének mellett a tápértékek feltün-
tetése is kötelező lesz, de erre még van idő
felkészülni. Az alapanyagok tápértékeinek
beszerzésével, és a tápértékek kiszámolá-
sával nincs elkésve senki. A csomagolt
termékek esetében az alábbi tápérték ada-
tokat kell megadni 100 gramm vagy 100
milliliter termékre:
- Energia (kJ; kcal)
- Zsír (g)
- Telített zsír (g)
- Szénhidrát (g)
- Cukor (g)
- Fehérje (g)
- Só (g)
A csomagolatlan termékek esetében nem
lett kötelezővé téve a tápérték jelölés, de
marketing szempontból célszerű a vevő-
ket erről minél részletesebben tájékoztat-
ni. Ennek egyik eszköze lehet egy igényes
tábla a termékek előtt, amelyen látható,
hogy az adott élelmiszer milyen tápérté-
keket tartalmaz.
ALLERGÉN ÉS TÁPÉRTÉK JELZÉS
út a tudatos vásárlók felé
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,...36
Powered by FlippingBook