2014_12 - page 20

Az egészségügy egyik legnagyobb kihí-
vása. Sorra minden előrejelzést meghala-
dó, drámai módon terjed az egész világon
– hangzottak el a figyelmeztető, felrázó
mondatok komoly, a témával foglalkozó
szakemberek szájából egy kongresszuson.
Nem, nem az eboláról vagy más fertőzés-
ről van szó. Sokkal nagyobb problémáról,
ami már a magyar lakosság 10-11%-át is
közvetlenül érinti: a cukorbetegségről.
A Nemzetközi Diabetes Konferenciát Sió-
fokon, november 18-19.-én tartották, ahol
a fenti mondatok mellett a megelőzés és a
terápia lehetőségeiről, a legújabb adatok-
ról és eredményekről is képet kaphattunk.
Magyarország helyzete felemás. A beteg-
ség elterjedtsége nagyjából megfelel az EU
és az USA átlagának, viszont magasabb a
szövődmények száma. A környező orszá-
gokhoz képest nálunk a legmagasabb a 65
év alattiak között a cukorbetegségből adó-
dó halálozási arány.
Az 1-es típusú, gyerekkori diabétesz ese-
tében elsődleges szerepe van a szűrésnek,
amit ha lehetséges, szinte a születéskor el
kellene végezni. Nagyon sok szenvedéstől
lehetne megóvni a beteg gyerekeket, aki-
ket sajnos túl gyakran viszonylag későn
diagnosztizálnak, mert a tünetek alapján
nem gondolnak rögtön cukorbetegség-
re. Esetükben a jelenleg elérhető legjobb
kezelési mód az a szenzorral kombinált
inzulinpumpa, ami naponta közel 300 al-
kalommal megméri a vércukorszintet és
ennek megfelelően adagolja az inzulint.
A 2-es típusú, felnőttkori – szerzett – di-
abétesz esetében a megelőzésnek óriási
értéke van.
Prof. Dr. Cseh Károly
egye-
temi magántanár, a Semmelweis Egyetem
Táplálkozási- és Népegészségügyi Intézet
igazgatójának előadásában ismertette a
WHO akciótervét a 2013-2020 közötti
időszakra. Ebben a nem fertőző megbete-
gedések elleni küzdelem kiemelt cél. Ezen
belül a három legfontosabb betegség(cso-
port) a cukorbetegség, a szív- és érrend-
szeri problémák és a daganatos betegsé-
gek. A megelőzés legfontosabb eszközei:
• A dohányzás elhagyása
• Normális testtömeg elérése
• Energiabevitel csökkentése (különösen
állati zsírokból és cukorból)
• Fokozott zöldség és gyümölcs valamint
teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása
• Fizikai aktivitás (mozgás, sport)
• Sófogyasztás csökkentése (az ajánlás
szerint 30%-al)
Amíg a tejtermékek, zöldségfélék, gyü-
mölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék véde-
nek, addig a magas GI indexű termékek,
vörös húsok, sült krumpli, felvágott-fé-
lék kifejezetten ártanak a cukorbetegség
szempontjából. Ebből következően egy-
értelmű, hogy mi, pékek, cukrászok mit
tudunk tenni a társadalom egészségéért.
Az előadáson elhangzott, hogy a fruktóz
(gyümölcscukor) milyen utat járt be. Mi-
vel a lebontásához nem kell inzulin, ezért
sokáig tökéletes megoldásnak tűnt diabe-
tikus termékek előállításához. A kukori-
cából kinyert ipari fruktózról azonban
nagyon sok negatív tény is beigazolódott,
ami miatt újabban veszélyesnek kiáltották
ki. Azonban a legújabb kutatások szerint a
gyümölcsökben található fruktóz ettől kis
mértékben különbözik, és a mai ismerete-
ink szerint ennek rendkívül jó, egészség-
védő hatása van.
Valószínűleg igazuk volt a régieknek,
amikor azt mondták, hogy napi egy alma
távol tartja az orvost
– fejezte be az elő-
adását Prof. Dr. Cseh Károly.
20
MEGELŐZÉS
és terápia
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...36
Powered by FlippingBook