2014_12 - page 24

Az augusztusi Landrában megjelent
cikkemben vázolt utat követő kis szá-
raztészta üzemek témájára szeretnék
visszatérni. Ők stabilan állnak az éles pi-
aci versenyben, aminek egyik irigylésre
méltó jellemzője, hogy csak minimális a
raktárkészletük, mert nem tudnak annyit
termelni, mint amennyit a piac igényelne.
Ennek legfontosabb eszköze az egyenletes
és kiváló minőség minden körülmények
között, valamint a hibátlan higiéniai fe-
gyelem. De ezen túl szükség van még va-
lami többre, ami kiemeli őket a tömegből.
Ezekre szeretnék valós példákat hozni.
Az egyik út a különleges fajtájú, minősé-
gű, bár drága alap- és az adalékanyagok
használata. Az ár fontos, de nem megha-
tározó ezeknél a termékeknél, mert már
kialakult egy olyan vásárló réteg, amely
kevésbé ár-érzékeny és elsősorban a mi-
nőséget részesíti előnyben. Egy másik –
az előzőt sokszor kiegészítő – út a családi
vállalkozásoké, amelyekben a családtagok
aktívan vesznek részt, a „gazda szeme hiz-
lalja a jószágot” elv alapján.
A leggyakrabban mindezt a házias jelle-
get biztosító, ahhoz igazított és ezzel pár-
huzamosan magas műszaki színvonalú
technológia alkalmazásával érik el. Ehhez
persze elengedhetetlen a megalapozott
szakmai tudás, általában több évtizedes
gyakorlatra épülve, amelynek elméleti
megalapozásában segítünk, ha szükséges.
Mindezt betetőzi az innováció, amelynek
két alap irányát (a házias jelleg erősítése és
a különleges tészták kifejlesztése) az előző
cikkemben részletesen ismertettem.
Nézzünk konkrét példákat az előbbiekre:
1, Mazáné tésztája,
Maza Jánosné
homokszentgyörgyi üzeme 1986-tól mű-
ködik, legjellegzetesebb vezető terméke az
egész országban kedvelt, annyira hajszál-
vékony cérnatészta, amely szárítás után
nemcsak körbe hajlítható, hanem hurkol-
ható is! Mindezt az igényes technológia
és ezen belül az egyedi tervezésű szárítók
teszik lehetővé.
2, Stranszki Tészta
Stranszki Júlia
bajai
tésztaüzeme 1985-től termel, alapvetően
nyújtott tésztát, ami legjobban megkö-
zelíti a házi-kézi tésztát; ezért a „Kiváló
bácskai termék” címet is megkapta fő ter-
mékére, a 8 tojásos bajai halászlé (gyufa)
tésztára. A nyújtott tészta több kézi mun-
kát igényel, de minősége miatt érvényesí-
teni lehet az árban a többlet ráfordítást.
3, Rédei Tészta, Isaszeg.
Rédei Attila
1989-től működteti tésztaüzemét, amely-
ben kiváló minőségű tésztákat gyárt kü-
lönleges alapanyagokból (bio, tönköly,
teljes kiőrlésű illetve ezek kombinációi)
és természetes adalékokból (alga, med-
vehagyma, stb.) házias jelleggel, az erre a
célra átalakított présgépekkel és szárítók-
kal. A bio tönköly termékcsalád megkapta
a „Kiváló magyar élelmiszer” védjegyet.
4, Pintér&Pintér Kft. Fácánkert. A tulaj-
donos,
Acsádi Sándor
nagykapacitású
péksége mellé kiegészítő tevékenységnek
szánta a tésztaüzemet, de az mára egyen-
rangú termelési egységgé vált. Különleges
terméke a kézzel tépett vastag csipetke-
tészta, valamint a „kapirgáló”, kukoricán
hizlalt tyúktojásos tészta.
5, Pintér Tészta. Pusztaszer. Az 1984-ben
Pintér Géza
által létrehozott tésztaüzem
specialitása a rendkívül vékony, 10 tojásos
lapos áru, ami a piacon igen kedvelt.
6, Lakoma Nyírbátori Tészta Kft. Az 1989-
óta működő üzem arra példa, hogy egy el-
kötelezett, agilis, hozzáértő vezető;
Ádám
Katalin
és csapata odafigyeléssel, jó tech-
nológiával állni tudja a versenyt a konku-
renciával. Tudatosult a dolgozókban is,
hogy a munkahelyüket csak versenyképes
termékekkel tudják megtartani.
7, Antonella Kft. Nagykeszi. A szlovákiai
Komáromhoz közel működő tésztaüzem
esetében azt érdemes kiemelni, hogy a jól
eltalált csomagolás jelentősen hozzájárul
az értékesítés sikeréhez. A „boglyas” cér-
natésztát egy hatalmas fagylalttölcsérhez
hasonló zacskóba csomagolják, ami ön-
magában eladja az egyébként jó terméket.
A fenti vállalkozásokon túl érdemes meg-
említeni a Capriovus Kft. fejlesztését,
amely arra irányul, hogy száraztésztákat
különböző egészségvédő antioxidánsok-
kal és más esszenciális egészségvédő táp-
anyagokkal dúsítsanak.
Mindezek a példák jól mutatják, hogy
milyen irányba érdemes a hazai kis tészta-
üzemeknek fejleszteni, milyen jövőképet
érdemes maguk elé tűzni.
Szécsi Tamás
24
kis üzemeknek
NAGY LEHETŐSÉGEK
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...36
Powered by FlippingBook