2014_12 - page 13

A ciabatta és a baguette csatája
A januári Sigep-re ismét visszatér az
A.B.Tech Expo, ami azt jelenti, hogy az
óriásvásár pék oldala erősebb lesz, mint
a páros években, amikor ez a társkiállítás
elmarad. Most nem lesz hiány kenyerek-
ben, péksüteményekben és persze minden
hozzá kapcsolódó termékben, szolgálta-
tásban. A leglátványosabb eseménynek a
16 versenyző (8 országból 2-2 fős csapa-
tok) megmérettetése lesz, amelynek nem
kisebb a célkitűzése, minthogy megtalál-
ják a világ legfinomabb kenyerét. Az ola-
szok szerint ez persze a ciabatta lesz, ami
szerintük sokkal jobban kiemeli a feltétek
ízét, mint a franciák baguette-je. Ezzel a
mondatukkal persze azt is elárulták, hogy
kitől is tartanak igazán. No, majd meglát-
juk, még lehetnek meglepetések...
Kenyér Ki-Mit-Tud
Bárki jelentkezhet a tehetségkutató
show-ra, ahol a fődíj egy shanghai-i uta-
zás lesz. Az innovatív pék-ötleteket vi-
deón kell bemutatni, de természetesen
lesz előzetes válogatás. Bővebb informá-
ciót a
emailcímen kaphatnak.
Műhelytől az üzletig
Természetesen a pékipart felölelő té-
mákról számtalan workshop, bemutató
és előadás lesz. Komplett gyártóvonalak,
üzletberendezés, innovatív csomagolás,
speciális termékek készítése – csak egy kis
ízelítő a választékból, ami terítékre kerül.
Cukrászverseny minden változatban
Megszámolni is nehéz, hogy hányféle
cukrászverseny lesz a Sigep néhány nap-
ja alatt. A legjelentősebb az Ifjúsági Világ
Cukrászbajnokság (JWPC) lesz, amelyet a
vásár első két napján tartanak. Öt konti-
nens 10 csapata fogja összemérni a tudá-
sát. A téma az olasz ételek stílusa.
A harmadik napon, hétfőn kerül sor az
Olasz Cukrászbajnokságra. Másnap, ked-
den ugyanez ifjúsági (23 év alatti) válto-
zatban. Nekik egy fiatalos és igazi olasz
témát adtak: a Vespa robogót.
Ugyanezen a napon kerül sor a 2016-os
Cukrász Királynő (Pastry Queen) verseny
olasz elődöntőjére, ahol a hölgyek mérhe-
tik össze a tudásukat.
Lesz még ezen kívül nemzetközi cukor-
szobrász verseny és olasz csokoládé baj-
nokság is.
GELATO D´ORO
A nagy olasz fagylaltverseny, ahol ki-
választják a legjobbakat, akik majd egy
év múlva ugyanitt, a következő Sigepen
Olaszországot képviselik a Fagylalt Vi-
lágkupán. Négy különböző mesternek
kell összehangolni a nem mindennapi fel-
adatot: egy csapatban kell dolgoznia egy
fagylaltosnak, egy cukrásznak, egy séfnek
és egy jégszobrásznak. Látványból, izga-
lomból nem lesz hiány.
Mi lesz a maradék fagylalttal?
A kiállítás napjai alatt a pultok végig töm-
ve vannak különleges fagylaltokkal. Mi
legyen a végén ezzel a sok finomsággal? A
szervezők kreatív megoldást találtak erre
a kérdésre. A vásár megmaradt fagylaltjait
összegyűjtik, és egy közeli bevásárlóköz-
pontban kimérik a nagyközönségnek (a
Sigep-re csak szakmai látogatókat enged-
nek be). Nem árusítják, hanem adomá-
nyokat kérnek a fagylaltért, amiből utána
rászoruló családoknak élelmiszercsoma-
gokat állítanak össze. Legutóbb 5.800 kg
élelmiszert tudtak így eljuttatni a rászo-
rulóknak. A nagy sikerre való tekintet-
tel most még tovább bővítik, csiszolják a
programot.
Pék - cukrász - fagylaltos - vendéglátós
Nincs még egy olyan igazi világkiállítás,
ami átfogja mindezeket a területeket, a
Sigep egyedülálló a maga nemében. Mivel
ma a határok egyre jobban elmosódnak a
különböző szakmák között, így különö-
sen értékessé válik, hogy alkalmunk van
a „szomszédvárba” bepillantani, tanulni,
ötleteket kapni innen is, onnan is. A Sigep
mindenkié. A merész újítók éppúgy meg-
találják, amire szükségük van, mint azok,
akik a stabilitást keresik. Ne sajnálják a
fáradtságot, kerekedjenek fel, menjenek
el Riminibe, érdemes tanulni abból, hogy
hol tart ma a szakmai világ.
13
SIGEP - RIMINI
ismét lendületben
1...,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,...36
Powered by FlippingBook