2015_01 - page 22

22
Az élelmiszerekről szóló 1169/2011/EU
rendelet szerint 2014. december 13-tól
tájékoztatni kell a fogyasztókat az élelmi-
szerek allergiát okozó összetevőiről. Ez
mind a csomagolt, mind a csomagolatlan
termékek esetében kötelező.
A csomagolatlan termékek esetében a
tájékoztatás csak érdeklődés esetén kö-
telező, viszont az allergén információk
rendelkezésre állásáról tájékoztatást kell
nyújtani, aminek dokumentált tényeken
kell alapulnia. Az elárusítóhelyeken nem
kötelező táblát kifüggeszteni a termékek
allergén tartalmáról, viszont jól látható
helyre ki kell írni, hogy az értékesítésre
kerülő kenyerek, péksütemények és cuk-
rászati termékek allergén tartalmáról kér-
het szóbeli tájékoztatást az eladótól.
A rendelet szerint az alábbi allergiát okozó
anyagokról kell tájékoztatást adni:
Glutént
tartalmazó gabonafélék, Rákfélék, Tojás,
Hal, Földimogyoró, Szójabab, Tej, Diófé-
lék, Mandula, Zeller, Mustár, Szezámmag,
Kén-dioxid, Csillagfürt, Puhatestűek
.
Ahhoz, hogy a pék vagy a cukrász pon-
tosan meg tudja mondani, hogy az általa
készített termékek milyen allergén tarta-
lommal rendelkeznek, számos feladatot
kell elvégeznie. Először is a beszállítóktól
be kell gyűjtenie az alapanyagok termék
specifikációit. Többek közt ebből a doku-
mentumból olvasható ki az, hogy melyik
alapanyag milyen allergiát okozó anyagot
vagy terméket tartalmaz. Sok esetben ez
rengeteg utánajárást jelent, de megéri a
fáradozást, mert a termék specifikációban
a gyártmánylaphoz szükséges tápérték és
összetételi adatokat is megkapjuk.
A következő feladat a késztermék pontos
összetételének meghatározása, amiből ki-
derül, hogy a péksütemény vagy cukrász-
termék milyen alapanyagokból készül és
milyen allergéneket tartalmaz. Sajnos a
jövőben fokozott figyelmet kell fordítani
arra is, hogy egy esetleges alapanyag csere
milyen változással jár, hiszen elképzelhe-
tő, hogy például az egyik margarinban
még nincs meg az adott allergén, míg a
másikban már jelen van.
Óriási fejlődésen mehet keresztül az a
pékség és cukrászda, amely a feladat el-
végzéséhez előrelátóan egy olyan számí-
tógépes programot választ, amellyel köny-
nyedén tovább tud lépni akár a tápérték
számítás vagy a gyártmánylap készítés
irányába. Ehhez alapvető, hogy a fenti
adatok pontosan össze legyenek gyűjtve.
Szinte elengedhetetlen a versenyképesség
szempontjából és mégis nagyon kevés
üzem végez pontos kalkulációt a terméke-
ire és a készleteit is ellenőrizze havi vagy
heti szinten. Most itt a lehetőség, hiszen
ha a termékek receptúrája/anyagnormája
jól rögzítve az előbb említett programban,
akkor gombnyomásra ki lehet számol-
tatni, hogy mennyi alapanyag szükséges
egy adott napi termeléshez, sőt ezt a mai
programok nagy része már automatiku-
san le is tudja vonni a gépen vezetett rak-
tárkészletből.
ALLERGÉNEK
feltüntetése
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28
Powered by FlippingBook