2015_05 - page 4

Az életünkben a változás a legállandóbb
dolog. Van, hogy lelassul, máskor felgyor-
sul, de a változást kiiktatni biztosan nem
tudjuk. A történelem tanulsága szerint
ha megpróbálkozunk vele, akkor a válto-
zás fog minket kiiktatni, és nem fordítva,
amint szeretnénk. Ha nem akarjuk ezt a
hibát elkövetni, akkor két választásunk
marad: alkalmazkodunk a változásokhoz
vagy esetleg megpróbálkozhatunk az ala-
kításukkal, hogy a világ egy kicsit abba az
irányba változzon, amerre mi szeretnénk.
Ez lehet, hogy szerénytelenségnek tűnik,
de ha belegondolunk, a világ változásának
szinte az összessége sok-sok egyéni alakí-
tásból tevődik össze, amiből mi is kivehet-
jük a részünket.
Az élet minden területére igaz mindez, de
most maradjunk a sütőiparnál, ami ugyan
nem a leggyorsabban változó iparágak
egyike, de ettől függetlenül nekünk is fog-
lalkoznunk kell azokkal a folyamatokkal,
amelyek körülöttünk zajlanak, és befolyá-
solják az életünket.
A helyzet nagyon rossz. A sütőipar jöve-
delmezősége alacsony, miközben az áru-
házláncok folyamatosan nyomják lefelé az
árakat. A költségek növekedését gyakorlati-
lag nem lehet érvényesíteni
– foglalta ösz-
sze
Septe József
, a Pékszövetség elnöke a
Landra részére a sütőipar jelenlegi állapo-
táról alkotott képét. Az évek óta fejfájást
okozó, külföldi tulajdonú pékségekről el-
mondta, hogy a NÉBIH és a többi hatóság
ugyan erősítette a nem korrekt – magyar
és külföldi hátterű – cégekkel szembeni
fellépését, de még koránt sem érzik úgy,
hogy egyenlő versenyfeltételek lennének.
Úgy tűnik, hogy a külföldi tulajdonú sü-
tőipari vállalkozásokkal szemben higiéni-
ai és gazdasági (adózási) kérdésekben is
elnézőbbek a hatóságok, ami érthetetlen.
Ez mindenképpen egy olyan terület, ahol
a közös fellépésnek lehet egyedül ereje,
hogy a tisztességes versenyhelyzetet elér-
jük. Reméljük az évek óta tartó küzdelem
végül célba ér. A gazdaságosság kérdése
szintén nem könnyű feladat. Nagyon sok
oka van annak, hogy ebbe a helyzetbe ju-
tottunk. Nagyjából mindannyian tudjuk
ezeket, amik közül leginkább a kereske-
delmi láncok beszállítókkal szembeni
erejét szoktuk kiemelni. Évtizedek óta
nagyon sokan elmondták már, hogy erre
a legjobb megoldás a saját boltok kiala-
kítása. Saját magunkkal nem kell ártár-
gyalásokba bocsátkozni, nincs polcpénz,
hosszú fizetési határidő és a többi meg-
szokott csavaros trükk, amivel alig hagy-
nak nekünk a haszonból. A teljes termék-
választékunkat tarthatjuk, és a prémium
termékek hasznát is mi arathatjuk le.
Így lettek a pékekből kereskedők, majd
miután sokan ráéreztek a szakboltok elő-
nyeire, szép lassan elindultak a vendég-
látás irányába. Egyre többen kínálnak
szendvicseket, kávét, akár meleg ételeket
(melegszendvics, pizza) a boltjaikban,
akár leültetve is a vendégeiket. Ez már
messze túlmutat a hagyományos pék vál-
lalkozás keretein.
Most viszont valamelyest felforgatta a
helyzetet a vasárnapi zárva tartás kérdése.
A legrosszabb a bizonytalanság, ugyanis a
szabályok egyáltalán nem egyértelműek,
ráadásul folyamatosan változnak. Szinte
annyi értelmezés van, ahány hivatalnok.
Minden ígéret ellenére (amit a Pékszövet-
ség kapott), lapzártánkig még nem jelent
meg a legújabb rendelet módosítás, ami
remélhetőleg némileg tisztázza majd a
helyzetet. Az egyértelműnek tűnik, hogy
a sütőipari szakboltok vasárnap 5-től 12-
ig tarthatnak nyitva, és a Pékszövetség
kérése és az előzetes ígéretek szerint re-
mélhetőleg a pékáruk és tejtermékek mel-
lett az alkoholmentes üdítők, szendvicsek
és cukrászsütemények is árusíthatóak
lesznek. Véglegeset azonban majd csak a
rendelet megjelenése után lehet monda-
ni – ami persze legfeljebb csak az újabb
módosításig lesz érvényes. Arra sincs
használható válasz, hogy mi a teendő va-
sárnaponként a máskor szabadon árult,
ilyenkor tiltott áruval.
Izgalmas kérdés, hogy van-e mód arra,
hogy a boltjaink egy részét a vendéglá-
tás alá soroljuk be? Ugyanis a cukrászok
ezen az alapon vannak nyitva vasárna-
ponként, mert a törvény egyértelműen
nem vonatkozik a vendéglátásra. Mi a
különbség egy cukrászda és egy kávézó-
ként is működő pékbolt között? Nem sok.
Az bizonyos, hogy már most is van olyan
pék szakbolt lánc, amely eddig nem volt
nyitva vasárnaponként, és most már dél-
előttre kinyit. Aki eddig nem tette, annak
érdemes észrevennie a piaci lehetőséget,
hiszen a nyitva tartó konkurens üzletek
(élelmiszerboltok) száma vasárnaponként
drasztikusan lecsökkent, miközben nyil-
vánvalóan sokan igénylik, hogy legalább
friss pékárut és tejet tudjanak vásárolni a
hét minden napján.
Nagy és régóta fájó kérdés az Áfa. A ke-
nyérnél alapvetőbb élelmiszert a magya-
rok nem ismernek, nyilvánvalóan ko-
moly szociális segítséget jelentene a széles
tömegek számára a kenyér (valamint a
Pékszövetség kérése szerint még legalább
a kifli és a zsömle) Áfájának a kedvezmé-
nyes szintre csökkentése. A várható forga-
lomnövekedés miatt természetesen a sü-
tőipari vállalkozások számára is előnyös
lenne ez a lépés. –
Reméljük, hogy a kö-
vetkező csökkentésben már benne leszünk
– mondta erről Septe elnök úr.
Ne feledkezzünk meg a fogyasztókról
sem. Ők is változnak és nekünk legin-
kább az a feladatunk, hogy nekik megfe-
leljünk. Egyre több speciális igény merül
fel, különösen az egészséggel összefüggő
kérdésekben. Láthatjuk bennük a nyűgöt,
a macerát, de a lehetőséget is. Sokan na-
gyon jól élnek egy-egy viszonylag kisebb,
speciális terület kiszolgálásából. Ők ér-
telemszerűen nem a fehér kenyér árával
kell, hogy versenyezzenek. Figyeljünk oda
a vevőinkre, mert nagyon könnyű elsik-
lani a legfontosabb változások felett. Az
nem lesz benne a hírekben, hogy most
már inkább ezt vagy azt ennének szívesen
a vásárlóink, miközben mi a régi termék-
választékot tartjuk.
Vannak jó és vannak rossz irányú válto-
zások, ahogy mindig is voltak, és valószí-
nűleg ezután is lesznek. Az igazán ügyes
vállalkozó még a rosszból is képes valami
jót kihozni, az ellenszelet is befogni a vi-
torlájába.
4
ÁTALAKULÓBAN A SÜTŐIPAR
alkalmazkodás és alakítás
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...40
Powered by FlippingBook