2015_05 - page 3

A pékek csak volumenben tudnak
gondolkodni
– hangzott a summás íté-
let egy cukrász szájából, ami jól meg-
mutatja a két szakma viszonyát. Sokan
valóban úgy látják – a szakmán belül
és kívül egyaránt –, hogy a cukrászok
feladata az, hogy viszonylag kis meny-
nyiségben luxusterméket állítsanak
elő; a pékeké pedig az, hogy a minden-
napi kenyérrel ellássák a lakosságot –
lehetőleg minél olcsóbban.
A világ azonban folyamatosan változik,
a ma igazságai holnap már nem biztos,
hogy megállják a helyüket, a tegna-
piakról nem is beszélve. Kétségtelen,
hogy pékek nélkül néhány nap alatt
„megállna az élet”, amíg a cukrászok
munkája ugyan hiányozna, ha hirte-
len eltűnnének, de valószínűleg nem
törne ki miatta lázadás. A pékek alap-
vető élelmiszereket gyártanak, amire
mindenkinek, minden nap szüksége
van. De miért áll ez ellentétben azzal,
hogy minőségi termékeket süssenek?
Nézzük a másik oldalról, mint szok-
tuk: pont azért kellene jó minőségű
pékárukat sütni, mert mindennap ezt
fogyasztja az egész lakosság!
Jó, jó, de nincs az embereknek pénze,
olcsón szeretnének mindent megkapni,
és a kereskedők is ezt igénylik
– vethe-
tik ellen. Ezek részigazságok, amiket
ugyan bármikor be lehet bizonyítani,
de ha őszintén állunk hozzá, az ellen-
kezőjükre is találunk számos példát.
Tényleg nincs az embereknek pénze?
Sokaknak valóban nincs, de a lakos-
ság jelentős részének nem okoz gon-
dot a pékáruk megvásárlása. Egyre
nő a tudatos fogyasztók tábora, akik
hajlandóak magasabb árat fizetni jobb
minőségű élelmiszerekért. Egy részük
ugyan csak divatot követ, de egyre töb-
ben vannak, akik elkötelezettségből ra-
gaszkodnak a természetes, egészséges
élelmiszerekhez.
Aki csak a „minél olcsóbban, minél
többet” szemléletben gondolkodik,
saját magát szorítja a jövedelmezőség
legalsó határára. A sütőipart nagyon
sok külső tényező sújtja, teszi alacsony
nyereségességű iparággá. Legalább
magunknak ne rontsuk az üzletet az-
zal, hogy nem látjuk meg azokat a le-
hetőségeket, ahol magasabb haszon-
kulccsal tudunk termelni. A minőségi
áruk kínálják számunkra ezt az utat.
A mennyiség vagy minőség kérdésén
lépjünk túl. Egyszerre van szükség
mindkettőre. A teljes mennyiséget
igyekeznünk kell minél jobb minőség-
ben gyártani, és szükség van kisebb té-
telű, extra minőségű, magasabb profi-
tot termelő termékekre. Ez a jövő útja.
MINŐSÉG
vagy mennyiség?
Tartalmunkból
3. oldal
24
34
38
Minőség vagy mennyiség?
XX. évfolyam, 05. szám
A magyar cukrászok,
fagylaltosok,
és tésztagyártók
ingyenes információs kiadványa
Kiadó: Landra Kft.
2112 Veresegyház, Szentkorona u. 7.
Telefon: +36-28/389-223
Fax: +36-28/586-080
Email:
Web:
Főszerkesztő: Papp Román
Tervezőszerkesztő: Gazdag Nóra
Terjesztés: postai úton ingyenesen
Magyarországon, Romániában
és Szlovákiában
pékek,
Nyomda: Pauker Nyomda Kft.
Fotók: Gazdag Nóra • Shutterstock.com
A lapban megjelent hirdetések tartalmáért, valamint az
esetleges nyomdahibákért a Kiadó felelősséget nem vállal.
3
1,2 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,...40
Powered by FlippingBook