2015_05 - page 12

Az innováció lényege, ha valaki meg tudja
előzni a saját korát, ráérez és megvalósít
valamit a jövőből, ami előre viszi a világot,
de legalábbis a saját vállalkozását. Ez az
előre gondolkodás, a jövő tudatos építése
a legjellemzőbb, amit a Gere Pékségben
tapasztaltunk, amikor a vendégeik vol-
tunk egy üzemlátogatásra.
De kezdjük a történetet a másik végén.
1936-ban
Gere István
családi örökségből
sütödét nyitott Szigetszentmiklóson. Ha
látta volna előre a jövőt, lehet, hogy nem
teszi? És ha máig is ellát? De a világ nem
így működik, anélkül kell elindulnunk,
hogy tudnánk mi jön majd szembe. Ő
így tett, és nehéz idők jöttek. A háborút
átvészelte valahogy, kenyérre mindenki-
nek szüksége volt, az oroszok is sütöttek
náluk. A hadifogságból hazatért, de az
államosítás kifosztotta. Közel 40 év szü-
net után, 1989-ben adta vissza a Sütőipari
Vállalat a használaton kívül épületet. Gere
István ekkor már nyugdíjas volt. Két év
alatt felújította az üzemet, és bérbe adta
egy pék vállalkozónak, aki működtet-
ni kezdte. Bérlők jöttek, mentek egymás
után, amikor végül az alapító fia, akit szin-
tén
Gere Istvánnak
hívnak, úgy érezte,
hogy lehetne ezt jobban is csinálni.
Nem akartam én pék lenni, villamos
üzemmérnök voltam, de ez volt a nagy
változások időszaka. A munkahelyem
bizonytalan volt, a bérlők pedig nem vol-
tak korrektek. Az édesapám tanácsokkal
ellátott, de ez már nem az ő világa volt.
Harmadmagammal kezdtem a munkát,
a Wartburg Tourist-tom ülését kiszedtem,
azzal szállítottam az árut
– idézi fel az új-
rakezdés hőskorát Gere István.
AWartburg mellé hamarosan lett egy Bar-
kas, majd még egy. A fafűtéses kemencét
átállították olajfűtésre. Mindent visszafor-
gattak és lépésről lépésre haladtak előre.
Folyamatosan nőtt a termelés, megvették
az első forgókemencéjüket, kibérelték a
szomszéd telket és lett egy saját boltjuk is.
Nagyjából 10 év szorgalmas munkája
után a ’90-es évek végére fordulóponthoz
értek. Vagy maradnak ezen a szinten, ami
egy lassú vegetáláshoz fog vezetni vagy
bátran lépnek egy nagyot. Talán mondani
sem kell, hogy az utóbbit választották.
Megvásárolták az új, szigethalmi telep-
helyüket, ahol még az Uniós tagság előtt
– nagyrészt bankhitelből – egy olyan
üzemet építettek fel, ami minden európai
előírásnak megfelel. 1500 m
2
-es csarnokot
húztak fel, ahol ma közel 100 fő dolgozik.
Hét saját boltjuk van, és még kettőt nyit-
nak most májusban. Rajtuk kívül még 150
üzletbe szállítanak nap mint nap. –
Több,
mint 50 féle kenyeret sütünk, a cukrász-
termékekkel együtt összesen 350 terméket
készítünk
– ad egy kis bepillantást a szá-
mokba Gere István.
A jövő és a múlt összekapcsolása, egységet
alkotása náluk kézzelfogható. Miközben
2006-ban a bevezették az IFS minőségbiz-
tosítási rendszert – aminek öt eleméből
csak egy a HACCP – a pékárukat kifeje-
zetten hagyományos technológiával ké-
szítik. –
Hat féle kovászt használunk a 8
órástól a 36 órásig. A kiflit vajjal és tejjel
készítjük, és a retró kiflinket még le is lehet
tekerni
– meséli Gere úr. A megszokott-
nak számító 3-4 óra helyett náluk 10-12
óra alatt készül el egy kenyér, amitől más,
egyértelműen jobb minőséget tudnak el-
érni. A minőség minden területen a vesz-
szőparipájuk. Nagyjából ötven különböző
beszállítótól vásárolják az alapanyagokat.
Nyilván egyszerűbb lenne néhány cégtől
rendelni mindent, de így mindenkitől a
legjobbat tudják megvenni. –
Hibás, rossz
árut csak egyszer veszünk át. Nem harag-
szunk, csak többet nem rendelünk belőle
12
GERE ISTVÁN SÜTÖDÉJE
egy innovatív
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,...40
Powered by FlippingBook