2015_11 - page 31

Húsz versenyző, három nap és egy anyag,
a csokoládé. A tét óriási: ki a világ legjobb
csokoládéművésze? Október 28 és 30.
között, a párizsi Salon du Chocolat-on
rendezett World Chocolate Masters felvo-
nultatta a legmodernebb technikákat és a
legkifinomultabb ízeket.
Két napig fej-fej mellett, a verseny tör-
ténetében most először a nagyközönség
előtt, élőben mérkőzött meg a húsz ver-
senyző. A harmadik napon már csak a
tíz legjobb állt újra rajthoz, meglepetés
feladatokkal tovább nehezítve a kihívást.
Embertpróbáló munka három napon
keresztül hibátlan teljesítményt nyújtani
a végletekig kiélezett technológiával és a
másodpercre kiszámolt időkkel. A dísz-
munkának 40×40 cm-es alapon két méter
magasnak kellett lennie! Egyetlen rossz
mozdulat, és több órányi munka mehet
kárba. A technikai tudás, a végtelenségig
begyakorolt mozdulatok mellett idegek-
kel is bírni kell azt a nyomást, ami ilyen-
kor nehezedik a versenyzőkre.
Az idei verseny motívumát a természet
adta, ami a leghálásabb témák egyike.
A természet szépsége kimeríthetetlen
tárház, ami mellett az emberi alkotások
eltörpülnek. Az élethű vagy éppen szim-
bolikus formák harmonikus egységet al-
kottak a művészek alkotásaiban.
Végül a zsűri döntése szerint a francia
Vincent Vallée
bizonyult a legjobbnak,
mögötte a japán
Hinashi Onobayashi
végzett, és őket követte a belga
Marijn
Coertjens
, aki bronzérmet kapott. Az in-
ternetes szavazás alapján a díszmunka kö-
zönségdíját a brazil
Diego Lozano
kapta.
Az abszolút győztes a rögtön megkapott
díjakon túl (5000 euró + 5000 euró ér-
tékű ajándékcsomag, tanzániai utazás)
óriási reklámlehetőséghez jut, amellyel
a karrierjét megalapozhatja. Ezek közül
is kiemelkedik a híres londoni Harrods
áruházzal kötött megállapodás, misze-
rint az áruház Valentin napi szezonális
csokoládé és cukrászsütemény kínálatát
a győztes fogja összeállítani, aki február
elsején, a megnyitón személyesen fogja
fogadni a világ csokoládérajongóit, akik
közül sokan kifejezetten erre az alkalomra
látogatnak el Londonba. Ez önmagában
világhírnevet biztosít a francia csokoládé-
művésznek.
A világ legjelentősebb, csokoládéművé-
szeknek rendezett versenyén még soha
nem indult magyar versenyző. Az elmúlt
évek óriási fejlődése nyomán egyre több
nemzetközi elismerést gyűjtenek be a ma-
gyar csokoládékészítők, de az artisztikai
vonal még várat magára, ebben még lát-
hatóan le vagyunk maradva.
Reméljük hamarosan ezen a téren is fel-
zárkózunk, és megtanuljuk mindazokat a
technikákat, amelyeket most láthattunk.
31
művészet felsőfokon
WORLD CHOCOLATE MASTERS
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36
Powered by FlippingBook