2015_11 - page 26

Mi történik akkor, ha egy jószándékú köz-
terület felügyelőnek elege lesz abból, hogy
a munkájának sikerét abban mérik, hogy
mennyi büntetést szedett be? Felmond,
és más pályát választ.
Csoknyay László
is
így tett. Ráadásul mivel a felesége, aki egy
bankban dolgozott, szintén úgy érezte,
hogy egyre lelketlenebbé válik a munkája,
így logikusan adódott az alkalom, hogy
közösen vágjanak bele valami újba.
Sokféle ötlet felmerült, gondolkoztunk
lekvárfőzésen, bonbonkészítésen, de végül
a száraztészta mellett döntöttünk. Egysze-
rű az oka, találtunk egy eladó üzem hirde-
tést, ami megtetszett
– meséli László.
Felmondtunk, hitelt vettünk fel és rá egy
hétre kiderült, hogy terhes vagyok
– teszi
hozzá
Csoknyayné Szűcs Nikoletta
, Lász-
ló felesége. Nem volt könnyű az indulás,
de ez még csak apróság az mellett, hogy
nem csináltak jó vásárt a nyugdíjba menő
házaspár által átadott vállalkozással.
Azt hittük, piacot is veszünk, de végül
alig 5%-a maradt meg annak, amit az
elődeink átadtak. Kiderült, hogy a boltok
örülnek, hogy a váltással megszabadulnak
egy problémás beszállítótól.
Molnár Illés
segített, tanácsolt minket.
Rajta kívül a nagymamákhoz fordultunk,
hogy hogyan kell valódi, házi tésztát gyár-
tani. Azt tűztük ki célul, hogy a nagyipari
technológiával szemben olyan házias jel-
legű, laza szerkezetű tésztákat készítsünk,
mint amit gyúródeszkán, kézzel csinál-
tak régen az asszonyok. A szárítás volt a
legnagyobb kihívás, a tészta először csak
savanyodott, tört. Amikor eljutottunk
odáig, hogy már mi is elégedettek voltunk
a minőséggel, vettem egy nagy levegőt és
körbeküldtem a mintákat a kereskedő cé-
geknek. A Spar jelentkezett, és két évig mi
szállítottunk nekik a saját márkás prémi-
um tésztáikból három féle terméket. Saj-
nos ez megszakadt, de most már a Tesco
hipermarketeibe szállítunk, és a CBA-val
is alá van írva a szerződésünk
– foglalja
össze László dióhéjban a vállalkozásuk
eddigi történetét.
Alig négy éve indultak, de hosszú út van
mögöttük. Tudták, hogy mást akarnak,
mint ami a piacon van, és ezt az utat egye-
dül kellett végigjárniuk. Most mérföldkő-
höz értek, a Ceglédi Remek tésztacsalád-
juk megkapta a Magyar Kézműves Remek
címet, ami egyrészről egy független szer-
vezet részéről egy komoly minőségi el-
ismerés, másrészt egy olyan marketing
lehetőség, ami utat nyithat a szélesebb
vásárlóközönség felé.
Egyedivé, különlegessé akarták tenni a
tésztájukat, és ehhez egy nem minden-
napi, figyelemfelhívó ötletük támadt. A
Mátrában palackozott valódi forrásvizet
használnak a tésztagyártáshoz.
A hagyományos technológia használatá-
val a lisztek tulajdonságai különösen fon-
tossá válnak. –
Kétféle tésztalisztet hasz-
nálok, amelyek két különböző malomból
származnak, mert arra jöttem rá, hogy pél-
dául amíg az egyik cérnametélthez kiváló,
addig a másik csuszához. A szélesmetélthez
viszont keverem a kettőt, így adja a legjobb
eredményt
– enged bepillantást László
azokba a technológiai trükkökbe, amelye-
ket az elmúlt években felfedezett.
Az egyedi tészták különleges csomago-
lást igényelnek. –
Örülünk, hogy találtunk
olyan csomagolóanyag gyártót, aki elvál-
lalta annak az elkészítését, amit megál-
modtunk. Mi magunk fotóztuk a ceglédi
református nagytemplomot és a Kossuth
szobrot, ami felkerült a tasakra
– meséli
Nikoletta. Az eredmény magáért beszél.
Sikerült egy olyan hangulatos, egyedi
csomagolást alkotniuk, amely azon túl,
hogy prémium minőséget sugall, egy
konkrét helyhez – Cegléd városhoz – való
kötődést is kifejez. A díj elnyerése óta az
önkormányzat meghívta őket, hogy le-
gyenek a Ceglédi Laska Fesztivál kiemelt
résztvevői, hiszen most már helyi neveze-
tességnek, büszkeségnek számítanak, akik
a termékeikkel széles körben öregbítik a
város jó hírét.
A tasakok hátoldalán a tágabb család lát-
ható – akik a gyártásba, szállításba is bese-
gítenek –, így a „
Tőlünk - Neked
” szlogen
élővé válik, hiszen a gyártók a saját arcu-
26
CEGLÉDI REMEK
egy díjnyertes száraztészta
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,...36
Powered by FlippingBook