2016_11 - page 30

Gyere Lacikám, megmutatom, de úgyse fogod megtanulni
mondta Kati néni, Lajosmizse grillázskészítője
Rimóczi Lász-
lónak
, amikor a fiatal szakács bekopogott hozzá, hogy szeretné
megtanulni tőle a mesterséget.
Kasza Péterné
Kati néninek
száz tanulója is volt hosszú élete alatt, de mind megszökött.
85°C fokos anyaggal kell dolgozni, és ezt keveseknek bírja a
keze. Nekem szerencsém van, szakácsként hozzászoktam a forró
edényekhez, így tudtam grillázzsal dolgozni. Ma már egyáltalán
nem érzem a meleget a kezemmel
– meséli László.
Nem csak neki, de a grillázsmesterségnek is szerencséje volt.
Egy kihalófélben lévő szakma – vagy inkább művészet – szüle-
tett újjá és kapott erőre László munkája nyomán. –
Nem akarok
olyat csinálni, ami másnak is van
– mondja, és látszik, hogy ko-
molyan is gondolja. Beleszeretett a grillázsba, de ahelyett, hogy
egyszerűen hagyományőrzővé vált volna, új utakon indult el.
Ehhez először visszament oda, ahol a grillázs még közismert,
népszerű termék volt. A Vendéglátóipari Múzeum könyveiből
ismerte meg azt a múltat, amire építeni tudott.
Száz éve Magyarországon a menyasszonyi torta még grillázs-
ból készült. Csak 50-60 éve jött divatba a puha, piskótás torta,
és ekkor elkezdték a grillázstortát „vőlegény tortának” csúfolni,
mondván, hogy az kemény. Tudtam, hogy marketing is kell a ter-
mék mellé, és ez volt az a motívum, amit fel tudtam használni.
Az esküvők a menyasszonyok köré vannak felépítve, itt a jó alka-
lom, hogy a vőlegények is kapjanak valamit. Grillázstortát, amit
éjfél után, utolsóként szolgálnak fel, és a hagyomány szerint az
ifjú pár összetöri. Másként nehéz is lenne szétosztani a násznép
között
– meséli László, hogy hogyan elevenített fel és alkotott
újjá egy hagyományt, piacot teremtve magának és még sok más
grillázskészítőnek. Mátyás király esküvőjén is grillázstorta volt
az utolsó fogás, ami rangot ad. A mai alkotások – mint például
a pávás, amelyet fotónkon láthatnak – a legigényesebb esküvőn
is elismerést aratnak. Jellemző Lászlóra, hogy mindig van egy
újabb ötlete, amivel még tovább fokozza a hatást: az esküvői
tortái mellé egy pántlikázott sodrófát ad, amire a pár neve és
a dátum van felírva, hogy legyen mivel összetörni a grillázst.
Jövőre már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Grillázs Ma-
30
MAI GRILLÁZSOK
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36
Powered by FlippingBook