2016_11 - page 20

Legutóbbi számunkban a magyar csoko-
ládé sikerekről írtunk, amit azóta sikerült
még tovább fokozni. A Great Taste Award
után a csak csokoládéval foglalkozó In-
ternational Chocolate Awards versenyen
éremeső hullott a magyar versenyzők nya-
kába. Az egyébként nagyon széles körből
érkezett, sok országból induló versenyzők
között a magyarok láthatóan komoly te-
kintélyt vívtak ki maguknak. Nem vélet-
len, hogy a kelet-európai elődöntőt (ami
önmagában is egy komoly verseny), sőt
idén már az össz-európai nyílt versenyt is
Budapesten rendezték azoknak a csokolá-
dékészítőknek, akiknek nem volt módjuk
regionális versenyen indulni. Különleges
helyzet, hogy francia csokoládékat hoz-
nak hozzánk versenyeztetni.
A kelet-európai elődöntőn idén csak ma-
gyar érmek születtek. Ne gondolják, hogy
magunknak osztottuk a díjakat, ugyan-
olyan komoly nemzetközi zsűri bírálta
el a csokoládékat, mint bármelyik másik
társ-versenyen. Ráadásul nem szimplán
a legjobbakat keresik, hanem egy meg-
határozott szintet is el kell érni ahhoz,
hogy egyáltalán kiosszanak érmet. Így
nem is minden kategóriában adtak ara-
nyat, sőt, volt olyan kategória, amelyben
a bronzérem volt a legmagasabb elért
szint. Ezen a versenyen aranyat a
Harrer
Chocolat
(4 aranyérem), a
ChocoMe
és a
Zangio Chocolate
ért el. Ezüstöt kapott a
Curioso
(3 ezüstérem), a Harrer Chocolat
(2 ezüstérem), a
ChocoCard
(2 ezüst-
érem), a
Christi’s Choco
és a
Bonbonier
Chocolate
. Bronzéremmel térhetett haza
a
Lady Lavender Csokoládé Manufaktú-
ra
(2 bronzérem), a ChocoCard (2 bronz-
érem), a Bonbonier Chocolate, a
Deme-
ter Chocolate
és a
Sweetic
.
A Harrer Chocolat, felhasználva a két
országban gyökerező múltját és működő
cukrászdáit (lásd: a Landra 2015/11 szám
8-11. oldalán róluk írt cikkünket) elin-
dult a német nyelvterület (Németország-
Ausztria-Svájc) csokoládékészítői számá-
ra rendezett elődöntőn is, ahonnan egy
ezüst és egy bronz éremmel gazdagabban
térhettek haza Sopronba.
Mindez azonban csak felvezetés a világ-
döntőre, amelyet a londoni Csokoládé Hét
(Chocolate Week) keretében zsűriztek. Itt
már a világ minden tájáról érkezett, na-
gyon felkészült versenyzők, kifinomult
csokoládék között kellett a magyaroknak
megállni a helyüket. Sikerült!
A két legnagyobb győztes a ChocoMe és
a Harrer lettek. Előbbi aranyéremmel tér-
hetett haza, ami magáért beszél. A rutinos
versenyzőnek számító, az elmúlt néhány
évben már világszinten több tucat érmet
begyűjtött ChocoMe-nak is ez még csak
a második aranya. A Raffinée mogyorós-
tejcsokoládéval és őrölt etióp Harrar ká-
véval bevont piemonte-i mogyorót ítélte
a világ legjobb magvas tejcsokoládés dra-
zséjának a zsűri. –
A világversenyt meg-
előző kelet-európai regionális elődöntőn
pár héttel ezelőtt szintén aranyéremmel
tüntették ki a Raffinée terméket, így már
sejteni lehetett, hogy dobogósak leszünk a
világbajnokság döntőjében, de arra nem
számítottam, hogy a tavalyi évet követő-
en (amikor a világ legjobb fehércsokoládés
20
ÉREMESŐ LONDONBAN
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...36
Powered by FlippingBook