22
PRÉMIUM MINŐSÉG
–
Mindenhol ugyanolyan süteményeket
lehetett kapni, én viszont úgy gondoltam,
hogy ha már a kávénk különleges, egyedi,
akkor a desszertek is legyenek ehhez illőek
– meséli
Karádi Szabolcs
, a Hévízen mű-
ködő Macchiato Caffe tulajdonosa, hogy
miért indított saját cukrászüzemet.
De ne szaladjunk ennyire előre. A tör-
ténet jóval korábban kezdődött, amikor
Szabolcs fiatal pincérként elindult szeren-
csét próbálni Olaszországba. Jó munkát
végezhetett, mert tíz évvel később már
étteremigazgatóként köszönt el Itáliától.
Hazajött, és – a hosszú szezon miatt – Hé-
vízen nyitotta meg a saját kávézóját.
Az üzlet lényege a prémium minőségű
kávé. Kizárólag Illy és Hausbrandt már-
kákkal dolgoznak, és a kávégépük sem
mindennapi. A La Cimballi 100-as egy
ikonikus darab, kiállításokon az Andretti
stand egyik látványossága szokott lenni.
A kávézó hamar népszerű lett, de Szabolcs
hiába keresett olyan sütemény beszállítót,
ami illett volna a kávéihoz. Öt év után
belátta, hogy nincs más választása, saját
kézbe kell vennie ezt a kérdést. Megkér-
te egy olasz barátját,
Alessandro Noferini
mestercukrászt, hogy alkosson neki egy
desszertsort. Negyvenöt saját kreáció szü-
letett, amelyek markánsan különböznek
mind a hagyományos magyar, mind a ma
divatos francia stílustól. A gyenesdiási
üzem vezetésével megbízta
Turczi Vero-
nika
cukrászmestert (bal alsó képünkön),