Table of Contents Table of Contents
Previous Page  19 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 19 / 44 Next Page
Page Background

November 19-én közgyűlést tartott a Ma-

gyar Pékszövetség a sümegi Hotel Kapi-

tány szállodában. Délelőtt 10 órától a Pék

Akadémia előadásaira került sor, amely-

nek keretében két szakértői előadás hang-

zott el. Az első témája a sütőipar jövőjét,

lehetőségeit igyekezett körbejárni, és az

új értékesítési módszerek, lehetőségek is

szóba kerültek. Az előadó a környező or-

szágok sütőiparának a helyzetét elemezte,

hasonlította össze a hazai problémákkal.

A második előadást egy tanácsadó cég ér-

tékesítési igazgatója tartotta a pályázatok-

ról és más forrásbevonási lehetőségekről.

Az előadások végén élénk megbeszélés,

vita alakult ki.

A helyszínen 15 beszállító cég mini kiál-

lítást rögtönzött, amely egész nap rendel-

kezésére állt a szakmai érdeklődőknek. A

Pék Akadémia előadásai után a kiállító

cégek bemutatkozására is sor került.

Ebéd után, 14 órától vette kezdetét a hi-

vatalos közgyűlés. Az agrárminisztérium

élelmiszer feldolgozási főosztályáról érke-

zett előadó a sütőipar helyzetét kormány-

zati szempontból értékelte. Az előadás a

NAV és a Központi Statisztikai Hivatal

adataira épült, amiről a későbbi vita so-

rán kiderült, hogy sajnos torzítanak. A

KSH ugyanis csak a 4 fő feletti létszámú

vállalkozások adatait gyűjti, miközben a

sütőipar 80%-át a mikro- és kisvállalkozá-

sok teszik ki, amelynek egy része nem éri

el ezt a létszámot. Így a hivatalos, a kor-

mányzat számára könnyen elérhető ada-

tok érezhetően eltérnek a Pékszövetség

által nyilvántartott számoktól.

Amíg a magyar élelmiszer-feldolgozó ipar

foglalkoztatottjainak 23-25%-a a sütő-

iparban dolgozik, addig ennek az iparág-

nak az árbevétele mindössze a teljes élel-

miszer-feldolgozás 5,8%-a! Ez az arány

önmagában megmutatja, hogy mennyire

kézműves jellegű, kevéssé automatizált a

magyar sütőipar.

A nagy munkaerő igény az alacsony jö-

vedelmezőséggel együtt oda vezet, hogy

a munkabérek átlagosan a legalacsonyab-

bak között vannak az ágazaton belül. Ez

természetes módon vezetett oda, hogy

mára komoly gond a szakemberhiány.

A vita során a szakképzés is szóba ke-

rült, a szakma képviselői egyhangúan a

pék-cukrász képzés visszaállítását kérték.

Számítások szerint 50-55%-al csökkent a

tanulók létszáma attól az intézkedéstől,

hogy a közös képzést megszüntették. A

minisztérium képviselője ígéretet tett a

szakképzés felülvizsgálatára.

Elismerte azt is, hogy az alapvető élel-

miszerek közül szinte már csak a kenyér

áfája 27%-os, és bár konkrétum nem

hangzott el, úgy tűnt, hogy támogatják

a csökkentést, amire leghamarabb 2018-

tól kerülhet sor. A pékek felvetették azt

a problémát is, hogy a külföldi tulajdonú

pékségek elbírálása nem azonos a magya-

rokéval. Az előadó elmondta, hogy a köz-

ponti nyilvántartás szerint 92-106 közé

teszik a Magyarországon működő albán

pékségek számát. Ezzel szemben a Pék-

szövetség szerint a valóság ennek a szám-

nak nagyjából az ötszöröse. Az albánok

ugyanis sokszor nem pékségként, hanem

vendéglátóhelyként vagy más néven jegy-

zik be a vállalkozásukat. Sajnos a torzító

statisztikai adatok félrevezetőek lehetnek

a döntéshozók számára.

Az előadás és vita után került sor

Septe Jó-

zsef

elnök úr előadására, amelyben a szö-

vetség idei munkáját, eredményeit érté-

kelte, és mindenekelőtt áttekintést adott a

sütőipar helyzetéről. Kiemelte, hogy csök-

ken a magyar tulajdonú sütőipari cégek

aránya, és ezzel párhuzamosan csökken a

hivatalosan mért fogyasztás is.

Az előadás kitért a munkaerőhiány-

ra, amelyet jelentős részben az alacsony

munkabérek okoznak. Ennek következ-

tében a szakma érezhetően elöregszik, a

fiatalok közül nagyon sokan külföldön,

többszörös bérért vállalnak munkát. A

forráshiány is szóba került, amin például

a kedvezményes áfa tudna segíteni. Kö-

zös, iparági marketingre sem jut, és nem

is kap ilyen irányú támogatást a szakma.

A problémák felsorolása után elnök úr

a rendezvényeket értékelte. Kiemelte és

sikeresnek ítélte a BaGaTech szakvásárt.

Szó esett a Kenyér Világnapjáról és az au-

gusztus 20-i rendezvényekről.

Az előadás végén összefoglalta, hogy

milyen kezdeményezései vannak a Pék-

szövetségnek, hogy a legégetőbb problé-

mákra megoldást tudjunk találni. Minde-

nekelőtt az áfa csökkentés kérdése lenne a

legfontosabb lépés. Hasonlóan szükséges

a szakképzés átalakítása, és a Pékszövet-

ség azt is szeretné elérni, hogy a kötelező

agrárkamarai tagsági díj csökkenjen.

A telt ház előtt zajlott közgyűlés után

este egy zenés-táncos vacsorára került

sor, amelyen a hozzátartozókkal együtt

nagyjából 200-an vettek részt. Az egész

nap jó hangulatban zajlott, eredményesen

zárult. A megbeszélések, viták közösen

megfogalmazott véleménye az volt, hogy

a kormányzat nem a helyén kezeli a szak-

mát. Ezért is van nagy szükség a Pékszö-

vetségre, hogy a sütőipar közösen tudjon

megszólalni, képviselni a véleményét a

döntéshozók felé.

19

MAGYAR PÉKSZÖVETSÉG

közgyűlési beszámoló