2014_09 - page 7

Van ugyan egy néhány, ahol a francia stí-
lus egyeduralkodó, de nem lenne jó, ha
mindenhol így lenne.
Három nagy csoportra oszthatóak a cuk-
rászsütemények, és mindháromra komoly
igény van a fogyasztók részéről.
Az első a klasszikus, „magyar” cukrászdai
desszertek, torták köre, amit ahogyan már
írtuk, jó lenne felhozni arra a szakmai
színvonalra, ami megállja a helyét a világ
élvonalában.
A második a „francia” stílus, amire egyre
nagyobb igény van, különösen a városi,
igényes vevők körében.
A harmadik pedig a házi jellegű sütemé-
nyek köre, amit a legtöbben elhanyagol-
nak, pedig az otthoni sütés visszaszorulá-
sával komoly piaci lehetőséget jelentenek.
Erre a területre ugyanaz igaz, amit a Mo-
narchia cukrászatának újjáélesztéséről
írtunk. Az alap megvan, de – különösen
a dekoráció területén – hatalmas tér van
még arra, hogy ezek a sütemények kitel-
jesedjenek, miközben megőrzik a házias,
természetes jellegüket.
Melyiket válasszuk, hogyan döntsük el,
hogy mi legyen a kínálatunkban? Egy-egy
speciális, szakosodott cukrászdától elte-
kintve a legtöbb helyen a legjobb választás
az, ha mindhárom csoportból van kíná-
lat. A vevők különböznek, sőt ugyanaz a
vendég más alkalomra szívesen választ
egy másik csoportba tartozó terméket. Ha
nincs ellene nyomós okunk, törekedjünk
arra, hogy mindhárom irányzat megjelen-
jen a pultjainkban.
Hogyan alkothat mindez egységes hangu-
latot? Az igényesség, az ízlés korszakokon
és országokon átívelve megmarad és visz-
szatükröződik mindenen. Ha a minőség
iránti elkötelezettséggel állítjuk össze a kí-
nálatunkat, akkor nem lesz ellentmondás
a házi rétes és a mousse torta között.
Azt persze megtehetjük, hogy egymástól
elkülönítve, akár külön helyen, esetleg
egyéb módon is jelezve a különböző stí-
lusirányzatokat, kínáljuk az egyes termék-
csoportjainkat. Ez már ma is gyakorlat
számos cukrászdában, ahol külön pult
van a modern, francia desszerteknek.
Nem csak a modern lehet elegáns, de ön-
magában az sem érték, ha valami régi.
Cukrászdába járni egykor kifejezetten
elegáns dolognak számított, és ma egyre
inkább újra ebbe az irányba haladunk. A
tömegédességeket az emberek a hiper-
marketekben fogják megvenni vagy meg-
rendelik a zugcukrászoktól. Leginkább
azzal tudjuk felvenni a versenyt mind-
ezekkel, ha elegáns hangulatot tudunk
teremteni, ha élménnyé, különleges alka-
lommá tudjuk tenni a cukrászdánk meg-
látogatását.
A dekorációtól indultunk, és messzire
jutottunk. Ebből is látszik, hogy minden
mindennel összefügg, és egy rendszert
alkot. A rendszer lényege pedig mi va-
gyunk. Nem az üzlet, nem a termékek,
hanem mi, magunk, vállalkozók. Az ele-
gancia, a stílus ugyanis belülről fakad.
Tanulni, fejlődni ezen a téren is lehet, de
csak akkor, ha valóban akarjuk – önmagá-
ért, nem a haszon kedvéért.
7
világában
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...36
Powered by FlippingBook