2015_02 - page 30

Az élelmiszeriparban az elmúlt évek, év-
tized legfontosabb irányzata a speciális
táplálkozási igényeket kielégítő termékek
fejlesztése volt. Ezek közül kiemelkedik a
liszt-, azaz glutén érzékenységben szenve-
dő betegek sajnos egyre szélesedő tábo-
rának megfelelő, gluténmentes termékek
előállítása, ami értelemszerűen a sütőipar,
cukrászat és száraztésztagyártás számára
jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen ezek-
nek az iparágaknak a termékei alapvetően
glutént tartalmazó lisztekre épülnek.
A gluténmentes diétára szoruló (vagy
azt önként választó) fogyasztók számára
az első, magától értetődő tanács az volt,
hogy egyszerűen ne fogyasszanak pék-
árukat, cukrászsüteményeket, száraztész-
tát. Igen ám, de szeretnének. Ez pedig
nem más, mint egy piaci igény, amit félre
lehet söpörni azzal, hogy nem vagyunk
képesek kielégíteni, de akár el is gondol-
kodhatunk, hogy vajon hogyan tudnánk
egy szeletet kihasítani magunknak ebből
a piacból. Nem kis tortáról van szó: elér-
te a hárommilliárd dollárt az éves forgal-
ma világszinten azoknak a termékeknek,
amelyek kifejezetten a hagyományos, liszt
alapú élelmiszerek gluténmentes változa-
tát kínálják.
A feladat nem egyszerű, ezt kár lenne ta-
gadni. Nem használhatunk búza-, rozs-,
árpa-, zab- és tönkölylisztet. Semmit,
ami úgy viselkedik, mint amit liszt néven
megszoktunk, hiszen kis túlzással a liszt
lényege számunkra pont a glutén, ponto-
sabban a sikér, ami a glutént tartalmazza.
A többi csak keményítő, ami édeskevés a
tésztaszerkezet kialakulásához.
Szerencsére ezt a problémát nem nekünk
kell megoldani, ma már számos alapanyag
áll rendelkezésre, amivel gluténmentes
termékeket lehet előállítani, többé-kevés-
bé a megszokotthoz hasonló technológiá-
val. A kihívást ma már nem ez jelenti.
Ipari méretekben a legnagyobb nehézsé-
get a krémes, tömör állagú tészta pontos
és egyben kíméletes adagolása okozza.
Erre a problémára kínál több professzio-
nális megoldást a Progép-Goldex Kft. Az
általunk forgalmazott adagoló berende-
zések kiemelkedően alkalmasak kenyér,
zsemle, sütemény, torta, mézeskalács,
keksz és még sok más termék tésztájának
kiadagolására, formázására. A berendezé-
sek egyedi kinyomó fejei, vágószerszámai
lehetővé teszik a különlegesen kímélő fel-
dolgozást a masszák és tészták számára,
hogy megtartsák eredeti szerkezetüket,
ami garantálja a végtermékek kiváló mi-
nőségét. A kisüzemitől a teljesen automa-
ta, az egysorostól a több soros adagolásig
minden üzemi igényre tudunk optimális
megoldást adni.
A gluténmentes termékek viszonylag ki-
sebb volumenben történő gyártásánál kü-
lönösen előnyös, hogy ugyanazon gépre
számos különböző adagolófej tehető fel,
amivel a legkülönbözőbb végtermékek ál-
líthatók elő. Minimális beruházás mellett
széles termékválasztékot tud biztosítani.
Az adagológépeink a kivételesen kímélő
termelési folyamatok mellett a legmaga-
sabb higiéniai standardoknak is megfelel-
nek. Gyors, tiszta és pontos az adagolás,
így a legnagyobb biztonsággal lehetséges
a kalkulálás. Tegyük még ez mellé az igen
rövid termékváltási és takarítási időt, ami
költségmegtakarítást eredményez.
Ha úgy dönt, hogy gluténmentes termé-
keket szeretne gyártani, örömmel segí-
tünk Önnek. Társaságunk professzionális
háttérrel rendelkezik mind a szaktudás,
mind pedig a eszközpark tekintetében
ahhoz, hogy komplett megoldást kínál-
hassunk Önnek gluténmentes termékek
gyártásához épp úgy, mint a megszokott
hagyományos sütőipari, cukrászati tech-
nológiákhoz.
30
MEGÉRETT AZ IDŐ
a gluténmentes termékekre
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...68
Powered by FlippingBook