2015_02 - page 34

Immár öt éve fejlesztésünk meghatározó
iránya az alma teljesebb körű felhaszná-
lása a sütő- és a cukrászipari termékek
készítésekor, mellőzve, helyettesítve a
ma egészségtelennek tartott összetevő-
ket. Felismertük, hogy napjaink egyik
ellentmondásosnak tűnő cukra a fruk-
tóz, melynek élettani hatását vizsgálva a
tudományos világ számos publikációban
igazolta, hogy a napi 25 g feletti fruktóz
fogyasztása a minőségi élet megrövidülé-
sének egyik okozója.
A világon azon kevés emberek közé tar-
tozunk, akik gyanakvással fogadtuk a
fruktóz summás megbélyegzését, ezért
megvizsgáltuk a mesterségesen, kukori-
cakeményítő enzimes lebontásával ké-
szült fruktóz és a természet rendje szerint
a gyümölcsben képződő gyümölcscukor
közötti fizikai- és élettani eltéréseket.
A fizikai különbségről otthon egyszerű
eszközökkel bárki saját maga is meggyő-
ződhet: dermedéspont, forráspont, füs-
tölgési pont, íz-kiemelő hatás, kristályo-
síthatóság, fénytörés, dextróz egyenérték
(Glikémiás Index), stb.
Az élettani eltérés megismeréséhez egyé-
nileg kell kutakodni az egyetemi publiká-
ciók között, mert az egészségre vonatkozó
állítások közlése az élelmiszeriparban a
szigorú szabályok és a GVH drasztikus
büntetései miatt gyakorlatilag tiltott.
Munkatársaimmal elvégeztük a fizikai
összehasonlítást és egyetemi véleménye-
ket szereztünk be az alma összetevőinek
élettani hatásáról, és ezekre alapozva teljes
tudásunkkal az almában lévő összetevők
mind szélesebb körben való használatát
szorgalmazzuk partnereink körében.
A gyümölcsből kivont fruktózt a tudo-
mány NATÍV fruktóznak nevezi, amely
a közismert D-fruktóz mellett annak
izomerjét (tükörképét), az L-fruktózt is
tartalmazza. A technikai felkészültség
hiányosságai miatt az elmúlt években a
szakértők úgy gondolták, hogy a világon
fellelhető természetes L-fruktóz meny-
nyisége a kimutathatóság korlátai miatt
elenyésző. De a mai, fejlettebb technika
alkalmazásával felkérésünkre a natív alma
fruktózban 36% L-fruktóz jelenlétét iga-
zolta egy nemzetközi laboratórium, ami
rendkívül fontos felfedezés és előrelépés
az alma egészségességének megítélésében.
Az egyéni kutatás-fejlesztés útján szerzett
ismereteinkkel és a francia partnerünk
által szétválasztott alma komponensekből
(élelmi rost, almasav, íz- és zamatanyag,
natív fruktóz, glükóz, szacharóz, stb.)
természetes összetevőkből összeállított
alapanyagokat készítünk az élelmiszer-
és vendéglátó ipari partnereink részére,
mert BARÁTUNK A TERMÉSZET!
Az almából kivont összetevők eltérő mér-
tékű összekeverésével készített természe-
tes cukorszirup kínálatunk:
• 12 DE egyenérték alatti, 75 °Brix szá-
razanyag tartalmú,
Fig-m Sweet
már-
kanevű, közfogyasztásra (cukorbeteg is
fogyaszthatja) alkalmas természetes cu-
korszirup ízkiemelő és vízlekötő („frissen
tartó”) hatással,
• 35DE egyenérték alatti, 75 °Brix száraz-
anyag tartalmú
PALE-OK! Almacukor
az
almában lévő teljes cukorspektrummal a
PALEOLIT életmód követőinek az alma
íz és almasav csökkentéssel pudingok, te-
jes jellegű fagylaltok édesítésére,
• 35 DE egyenérték alatti
ROSTOS Al-
macukor szirup
75 °Brix szárazanyag tar-
talommal, a magyar almára jellemző ízzel
és savassággal valódi gyümölcsfagylalt-
hoz, gyümölcskrémekhez, felvertekhez,
stb használható.
Antalicz Miklós
ügyvezető
m-GEL Hungary Kft.
Almacukor
Kádár Ferenc:
0
6
(3
0
S
BARÁTOM A TERMÉSZET!
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,...68
Powered by FlippingBook