2015_04 - page 16

Mi adja el jobban a fagylaltot? Ha finom
vagy ha szép? A válasz egyszerű: első al-
kalommal az, hogy szép, utána viszont az,
hogy finom. Magyarán hiába készítünk
egy nagyon finom fagylaltot, ha nem tet-
szetős a látványa, bizony kevesen fogják
kipróbálni, és különösen finomnak kell
lennie, hogy híre menjen, de még akkor se
biztos a siker. A látvány szerepét nem sza-
bad alábecsülnünk. Aki képes olyan fagy-
laltpultot összeállítani, ami minden rész-
letével megragadja az emberek figyelmét,
az hatalmas versenyelőnyre tesz szert.
De mitől lesz látványos egy fagylaltpult?
Nem könnyű erre a kérdésre egyszerűen
válaszolni, de megpróbáljuk összeszedni
azokat a gondolatokat, amelyek segíthet-
nek megtalálni azt a stílust, ami egyedivé
és ízlésessé teheti a fagylaltjainkat.
Magától értetődőnek tűnik, hogy a fagy-
lalt dekorációja utaljon, kapcsolódjon az
ízhez. Ez a legtöbb esetben természetes,
és feleslegesnek is tűnhet, hogy megem-
lítjük, de akadnak olyan ízek, amelyek
nem feltétlenül egyértelműek. Például a
leghétköznapibb vaníliáról sokaknak fo-
galma sincs, hogy miből van. Hiába te-
szünk rá vanília rudat, amikor van, aki a
fekete pöttyöket is reklamálja, hogy mit
keresnek a fagylaltban. Természetesen ez
helytől és vevőkörtől is függő kérdés.
Gyümölcsfagylaltoknál viszonylag egy-
szerű a feladatunk, hiszen az ízt adó
gyümölccsel általában tökéletesen lehet
díszíteni. Ne feledkezzünk meg azon-
ban valamilyen kontrasztot adó színről,
amivel ki tudjuk egészíteni a kompozí-
ciót, hiszen a gyümölcs hasonló színével
beleolvadhat a fagylaltba. Egy sötét cso-
koládé dísz szinte minden esetben illik
a gyümölcsfagylaltok dekorációjához
kontrasztos kiegészítőnek. A természetes
hatás miatt a zöld levelek is nagyon jól
mutatnak a gyümölcsfagylaltok zömén.
De ezzel mellé is lehet fogni. Tipikusan az
eperrel szokták elkövetni azt a hibát, hogy
rajta hagyják a leveleket. Tényleg jól mu-
tat – egy fotón, de nem a fagylaltban. Az
eper levelét ugyanis senki nem szeretné
megenni, miközben annak örülne, ha az
egész szem eperből kapna. Használjunk
inkább menta- vagy citromfű leveleket,
amik még az ízvilágon is gazdagítanak, és
senkit nem fognak taszítani.
STÍLUS
A
fotók
a Good
w
ill
K
ft.
fagylaltbemutatóin készültek
16
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...36
Powered by FlippingBook