2015_04 - page 17

A gyümölcsök (és a zöldségek) esetében
divatos és látványos a faragási technikák
alkalmazása. A különböző geometriai jel-
legű formák (pl. csillag) kialakítása mel-
lett több, egymástól elütő színű gyümölcs
használatával nagyon látványos, figyelem-
felhívó hatású díszítéseket tudunk kiala-
kítani. Jó példa erre a faragott eperszem
közepére helyezett áfonya. Ügyeljünk rá,
hogy ne vigyük túlzásba a faragott gyü-
mölcsök mennyiségét. Fagylaltot árulunk,
és ezeknek a kiegészítőknek az a szerepe,
hogy a fagyira hívják fel a vendégek fi-
gyelmét. Ami ezen túlmegy, az már ellen-
kező hatást ér el, mint amit szeretnénk. Ez
persze nem csak a faragott gyümölcsökre,
hanemmindenféle egyéb díszítő elemre is
igaz. Ügyeljünk erre!
A dekorációs elemek kiválasztásakor az
ízek harmóniája mellett elsősorban a szín-
világ hangulatára ügyeljünk. Vannak job-
ban és kevésbé összeillő színpárok, amivel
nem árt tisztában lennünk. Gondoljunk a
ruházkodásra, mi az, ami összeillik és mi
az, ami nem.
Azonban a dekoráció nem a kiegészítő
elemekkel kezdődik, hanem a fagylalt
tégelybe helyezésekor. A simára húzottól
a magasra púpozottig számtalan kreatív
formát alakíthatunk ki. Az egyik legjobb
példa erre a tavalyi Balaton Fagylaltja volt.
(Landra 2014/5 18. oldal) A variegálás
egyszerre ízesít és dekorál. Sokszor a
variegátó önmagában is elegendő díszítő
elem, de ha még szeretnénk tovább fokoz-
ni a hatást más dekorációval, akkor ügyel-
jünk rá, hogy az már visszafogott legyen.
Örök vitatéma – különösen a fagylaltver-
senyen – a kiadagolhatóság. Nekünk er-
ről az a véleményünk, hogy amennyiben
olyan a dekoráció, amit szívesen viszont-
látnának a vendégek a tölcsérben, akkor
lehetőleg minél több embernek jusson
belőle, azaz legyen minél jobban kiada-
golható. Viszont hatásos az olyan dekorá-
ciós elem is, amiről senki nem gondolja,
hogy kapnia kellene belőle: például egy
félbevágott kókuszdió, egy kávéscsésze
kávészemekkel, egy egész tábla csokolá-
dé vagy egy negyedbe hasított ananász.
Ezeknél értelmetlen a kiadagolhatóságról
beszélni. Vagy kapjon minél több vendég
a díszítésből, vagy legyen olyan a dekorá-
ció, amiből nem is kérne.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem
a tégelyből áruljuk a fagylaltot, hanem
a pultból! Aki igazán ügyel a stílusra, az
nem csak egyenként, külön-külön alkotja
meg a kompozíciót az egyes fagylaltok-
hoz, hanem az egész pult látványvilágát
is átgondolja. Ennek a legelső lépése az,
hogy milyen sorrendben tesszük a külön-
böző színű fagylaltokat a pultba. Ez nem
is olyan könnyű feladat, hiszen itt ismét
színpárokat kell összehangolnunk, kont-
rasztokat, ellenpontokat kialakítani. Aki
igazán kreatív, az az egyes tégelyekben
különböző technikákkal építi fel a fagy-
laltjait. Láttunk már olyan pultot (itthon),
ahol minden egyes tégelyben másképp
volt formázva a fagylalt. A Bábel tornya
és a hullámzó Balaton között a sajttorta
fagylaltnak tényleg kerek torta alakja volt.
Mindezt jó ízlés, arányérzék nélkül nem
lehet igazán eltalálni. Van, akinek van
hozzá tehetsége, de akinek kevesebb van,
az is fejlesztheti. A legjobb, ha nyitott
szemmel járunk, és tanulunk egymástól.
Ebben más területeken szerzett jártasság
is sokat segíthet. Talán nem véletlen, hogy
az általunk ismertek közül az egyik leg-
szebben díszített fagylaltpultja egy egyko-
ri virágkötőnek van.
A legjobb, ha örömet találunk a fagylal-
tok díszítésében, valószínűleg így lesznek
a legszebbek. A vendégek értékelik – még
ha nem is mondják – a szép, ízlésesen dí-
szített pultot. A siker pedig sokszor ilyen
apróságoknak tűnő tényezőkön múlik.
Szerezzünk nekik örömet azzal, hogy
nem csak finom, de szép is a fagylaltunk.
ÉS LÁTVÁNY
ami eladja a fagylaltot
17
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,...36
Powered by FlippingBook