2015_05 - page 32

A Balaton Turizmus Szövetség tavaly indí-
totta útjára a Balaton Fagylaltja versenyt,
ami már akkor is jelentős érdeklődést
váltott ki, ami idénre csak fokozódott. –
Olyan terméket kerestünk, ami élményben
a tóhoz kötődik, és a médiának jól eladha-
tó. A fagylalt erre pont ideális
– nyilatkoz-
ta a Landrának
Fekete Tamás
, a Szövetség
alelnöke. A tavalyi nyolc fagylaltozó, cuk-
rászda után idén már 15 vállalkozás szállt
versenybe a megtisztelő címért, közel 30
fagylaltot nevezve be a versenyre.
A Balatonnak hagyományosan csak egy
turisztikai szezonja van, a nyár. Hosszú
ideje próbálkoznak már ennek a meghosz-
szabbításával, de nem sok sikerrel. Most
egy új stratégiát választottunk, a nyáritól
markánsan különböző tavaszi és őszi sze-
zon életre hívásával, amint az Európa más
nagy tavai mentén jól működik. A tavaszi
középpontjába az aktív pihenést, az őszié-
be pedig a gasztronómiát helyezzük. Ehhez
meg kell győznünk a helyi vállalkozókat is,
hogy érdemes ezekben az időszakokban ki-
nyitni. A Balaton Fagylaltja jól illeszkedik
ebbe a koncepcióba. Már a verseny zsűri-
zése is hatalmas médiaérdeklődés mellett
zajlott
– világította meg Fekete Tamás az
ötlet hátterét.
Az eredményhirdetésre május 9.-én, a
BAHART Regatta megnyitóján került sor,
aminek keretében még egy közös hajózás-
ra is meginvitálták a versenyzőket. A jó
hangulatú, kötetlen program a vállalko-
zókat is közelebb hozta egymáshoz.
Az idei győztes a balatonföldvári
Kárpáti
Péter
lett, Napraforgó fagylaltjával. –
Meg
akartam mutatni, hogy a drága pisztácia
és piemonti mogyoró mellett a mi egyszerű
napraforgónkból is lehet finom fagylaltot
készíteni. Tavaly, szezon végén jött az öt-
let, amikor már sok a csoki, eper, vanília
egész nyáron át tartó körforgásából. Egy
hirtelen gondolattól vezérelve napraforgót
tettem a fehér alapba, és a gyerekeknek
ízlett. A nyári munkán nálam dolgozó fia-
talokon szoktam tesztelni az újdonságokat
– mondta a győztes.
A fagylalt receptje nagyon egyszerű. 4,1
kg fehér alapba (amit ők minden más te-
jes fagylalthoz is használnak) 33 dkg hán-
tolt, durvára darált napraforgómagot és
1,5 kávéskanál sót kell tenni. A kifagyasz-
tás legvégén, – hogy ne nedvesedjen át –
10 dkg mogyoró grillázst (krokant) kell
hozzákeverni. Végül tejkaramella öntettel
és napraforgó magokkal lehet variegálni.
Mi egyedül a grillázst vásároljuk hozzá
készen, a fehér alaptól kezdve a tejkaramel-
láig minden mást magunk készítünk
– tette
hozzá Kárpáti Péter.
Olcsó és könnyű elkészíteni. A sóra kell
ügyelni, mert ez adja az utóízt. A napra-
forgóra – mint minden olajos magra – igaz,
hogy sütőben meg lehet egy kicsit „izzaszta-
ni”, ami kihozza az ízeket
– tudtunk meg
az alkotótól még néhány fontos apróságot
a fagylaltról.
Az m-Gel Hungary már tavaly is villám-
gyorsan elkészítette a mindenki számára
könnyen használható Balaton Fagylalt-
ja csomagot, és idén sincs ez másképp.
Gangel Andrástól
megtudtuk, hogy már
hétfő reggel egyeztettek a győztessel, és
NYÁRIDÉZŐ NAPRAFORGÓ
a Balaton idei Fagylaltja
32
A tavalyi győztes, Pálfi Attila
átadja a vándorkupát Kárpáti Péternek,
az idei nyertes fagylalt megalkotójának
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook