2015_09 - page 24

Nem gondoltam, hogy ilyen nagy
mondta egy magyar látogató, aki most
volt először az iba-n. 12 csarnokot töl-
tött meg a vásár, ami többek véleménye
szerint legalább három napot igényelne,
hogy mindent meg lehessen nézni.
Ráadásul a vásárt megelőző napon
iba
Summit
néven egy vezetői konferenciát is
rendeztek, amin szintén érdemes volt részt
venni. –
Nagyon érdekes előadások voltak,
különösen az élelmiszerek fogyasztásának
várható alakulásáról. Minket ebből legin-
kább az egészséges és hagyományos termé-
kek előtérbe kerülése, a gluténmentes áruk
iránti növekvő igény és a minden tekintet-
ben kiváló minőséget kereső fogyasztói el-
várások érintenek. Fontos, hogy világszerte
egyre nő a pékboltok szerepe a reggelizte-
tésben és most már az ebédeltetésben is. A
szendvicsek és más snackek mellett a piz-
zák is hangsúlyt kapnak
– foglalta össze az
iba Summit legfontosabb üzeneteit
Ilonka
Boldizsár
, a Pék és Cukrász Világszövet-
ség frissen, immár negyedik ciklusra is
egyhangúlag újraválasztott alelnöke.
Aki még ennél is több időt szánt rá, az
részt vehetett például a pékséglátogatáso-
kon, amelyeket a környékbeli üzemekbe
szerveztek. –
A hűtött technológia min-
denhol még további teret nyert. Hűtve ke-
lesztenek, így a meghosszabbított kelesztési
idő alatt ízletesebbé válik a termék. Rá-
adásul így csak a kisütés történik éjszaka,
amivel a dolgozókat jelentős mértékben te-
hermentesítik. A munkaerő kiváltása is jól
megfigyelhető a bajor pékségekben, például
az automata vetőszerkezetek használatá-
val
– meséli egy résztvevő.
Az üzemlátogatások nélkül is bőven volt
alkalom magán a vásáron felmérni a mű-
szaki fejlődés irányát. –
Az automatizált
gépsorok soha nem látott teret nyertek.
Működő gépeket láthattunk mindenhol,
amelyek egyre önállóbbak
– mondta
Ká-
csor András
(Parola Kft.) –
A modern
informatikai megoldásokat nem csak be-
építve, de a standokon a bemutatókhoz
felhasználva is láthattuk. A nagyon színvo-
nalas MIWE standon például egy 3D mozi
is helyet kapott. A filmen egy pékségben
járva a kemencék belsejébe is beláthat-
tunk, az animáció megmutatta, hogyan
működnek a berendezések. Lenyűgöző volt.
Hasonló megoldással, egy vizualizációs
szemüveggel a Sonneveld is élt
– tette hoz-
zá. A minőségnek három tényezője van:
az alapanyag, a gép és az ember. Ma már
a harmadik a legkritikusabb, itt van leg-
többször probléma. Az iba minden irány-
ban kínált megoldásokat: jelen voltak a
kiváló minőségű anyagok és a professzio-
nális gépek. Az emberi tényező javítására
pedig egyrészről képzéseket igyekeztek
biztosítani, másrészről pedig az egyre job-
ban automatizált gépek a hibalehetősége-
ket csökkentik.
Nagyon sok magyar szakember látoga-
tott el Münchenbe, és jó néhány standon
magyarul is tudtak tárgyalni, mivel a for-
galmazó cégek képviselői is ott voltak.
Öt cég standján voltunk jelen. Komoly
érdeklődők látogatták a standokat, több
tárgyalást folytattunk velük, sőt konkrét
megrendelések születtek az ötnapos börzén
– meséli
Kocsis Csaba
(Kogép Kft.)
IRÁNYMUTATÓ TALÁLKOZÓ
24
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...36
Powered by FlippingBook