2016_03 - page 24

A BaGaTech-en a Nagy Kakaós Csiga
Show, azaz az ország legjobb kakaós csigá-
jának megtalálása volt a pékek bemutat-
kozásának legkiemelkedőbb eseménye. A
kakaós csiga régóta őrzi töretlen népsze-
rűségét a magyar fogyasztók között, így
kifejezetten szerencsés választás volt köré
építeni egy, a nagyközönség figyelmét is
megragadó versenyt.
A Pékszövetség standjának legnagyobb
díszmunkája, a komlói Arbasüt Kft. al-
kotása, egy 40 (!) kg-os kakaós csiga már
messziről jelezte, hogy a pékek komolyan
vették a feladatot. A győztes csigák látvá-
nya azt is egyértelművé tette, hogy min-
den bizonnyal valóban az ország legjobb
kakaós csigáit sikerült felsorakoztatni.
Két kategóriában – hagyományos és a
kreatív – álltak rajthoz a csigák. A ha-
gyományos csigáknak az előírásoknak
megfelelően kellett elkészülniük, a kreatív
változatoknál az alkotók szabadjára en-
gedhették a fantáziájukat.
Elsőként a győztes kreatív csiga mutatko-
zott be, ami a Pedró Pékség (Sokorópát-
ka) alkotása. Igazi csapatmunka, amibe a
pékség cukrászai is beletették a tudásukat.
Maga a csiga is kiváló minőségű, vajjal,
tejjel, tojással készült, csak természetes, jó
minőségű alapanyagokat tartalmaz. –
Az
volt a célunk, hogy ne csak külső, de belső
kisugárzása is legyen, azaz legyen minél
finomabb
– mutatja be alkotásukat
Vajda
Péter
, a Pedró Pékség vezetője.
A vaj miatt hosszabb kelesztési időre van
szükség, nem is beszélve természetesen a
díszítésről, ami láthatóan aprólékos mun-
kát igényel. Ennek ellenére Péter elmond-
ta, hogy nem csak a versenyre szánták ezt
a csigát, hanem árulni is fogják az üzlete-
ikben. –
Limitált kiadásként, csak a saját
boltjaink kapnak belőle, naponta bolton-
ként maximum hármat. Az a célunk ezzel,
hogy egy olyan különlegességet adjunk,
amire lehet, hogy napokra, hetekre előre fel
kell iratkozni. Ez nem az a termék, amit
az autóban bekapunk, inkább ünnepi al-
kalmakra való
– meséli Péter. Esküvőkre,
ajándéknak is kiváló, akár egy díszdobozt
is kaphat. –
Ha egyszer beindul a fantázi-
ánk, nehezen állunk le
– mosolyog az al-
kotó csapat vezetője.
A csigát házi baracklekvárral vonják be,
amitől fényes lesz. Egy vajjal készült, fő-
zött csokoládékrém teszi teljesebbé a ka-
kaós ízt, majd egy karamell kosárka kerül
a csiga tetejére. Ebbe apró, csipegetni való
finomságok – csokoládéba mártott man-
darin, aszalt szilva – kerülnek. A kara-
melldísz tetejére egy csokiszív kerül, majd
csokoládé forgács és pisztácia töret szó-
rást kap a mini díszmunka. Legvégül két
csokoládé oszlop kerül a karamell kosár
mellé, teljessé téve a kompozíciót.
Azért jók ezek a versenyek, mert kihoz-
zák belőlünk a maximumot
– fogalmazta
meg Péter, hogy mi a legfontosabb értel-
me ezeknek az eseményeknek.
A hagyományos kakaós csiga kategóri-
ában értelemszerűen teljesen más volt a
helyzet. –
Egyszerűen levettünk a lemezről
öt csigát, és azt hoztuk el a versenyre. Ez
tényleg a mindennapi termékünk, semmit
nem változtattunk rajta
– mutatja be a
győztes csigáját
Fazekas András
, a püs-
pökladányi Kiscipó Kft. vezetője.
24
KAKAÓS CSIGA
csav
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...44
Powered by FlippingBook