2016_05 - page 22

Ami ma jól sikerült, annak holnap még
jobbnak kell lennie
– vallja
Gyuris Lász-
, a közismert szegedi cukrászmester, a
Cukrász Ipartestület alelnöke. Ha meg
nem sikerült, akkor annál inkább jobbnak
kell lennie. –
Úgy indult a pályám, hogy
nagyon szerettem a habcsókot, és ellestem
anyukámtól, hogy hogyan csinálta. Amíg
elszaladt a boltba, nekiálltam megsütni,
de azt már nem tudtam, hogy mikor kell
kivenni a sütőből. Mire anyukám hazaért,
füstben állt a lakás, az elszenesedett hab-
csók égett a sütőben. Öt éves voltam ekkor
– meséli mosolyogva.
Nem adta fel, egész gyerekkorában közel
állt hozzá a sütés, de ahhoz, hogy cukrász
legyen, kellett még egy kanyar. –
A ’80-
as évek végén Alsóörsön a Sirály Étterem
és Presszó bérlője lettem, ami a Balaton
egyetlen olyan helye, ahol a terasz a víz fölé
nyúlt. Több száz ülőhelyes étterem volt, ma
is megvan. Nagyon szerettem.
Igen ám, de szakképesítés nélkül akkor nem
lehetett cukrászdát vezetni, az nem volt ele-
gendő, ha volt cukrász alkalmazott. Adtak
viszont moratóriumot, így beiratkoztam
cukrász tanulónak. Papírom lett is onnan,
de cukrász akkor lettem, amikor szoros
kapcsolatba kerültem
Szervánszky Lász-
lóval
. Tőle tanultam olyan technológiákat,
amelyekről nem is álmodtam. Nagyon bá-
tor kísérletező, igyekszem a nyomdokain
haladni. Később kapcsolatba kerültem
Daubner Györggyel
,
Jagyutt Péterrel
és
Jakó Lajossal
, tőlük is nagyon sokat tanul-
tam
– mesél az elindulásról.
Ezek után nyitotta meg az első cukrászdá-
ját Szegeden, ami ma is megvan. Az Indi-
áner Cukrászda sikere vezetett oda, hogy
a város főépítésze 2001-ben megkereste,
hogy a főtéren szükség lenne egy cuk-
rászdára. Pontosabban még egyre, mert
a téren már állt a híres Virág Cukrászda,
vele szemben ráadásul a Kis Virág. A har-
madik sarkon 2003. július 30-án pedig
megnyitott az A Cappella, az újabb Gyuris
cukrászda. –
Az A Cappella zenei kíséret
nélküli ének. Magas szintű énektudást, ko-
moly minőségi színvonalat jelent, ha valaki
tud így énekelni. Azért is választottuk ezt a
nevet, mert sok a turista, és ezt a külföldiek
is értik
– avat be minket László a szokat-
lan név eredetébe.
Az első év még a szokásos izgalmakkal
telt, mire a dolgozói és a gazdasági helyzet
is stabilizálódott. 2005-re lett nyereséges
az A Cappella, amit azóta is töretlenül
fenntartanak, 2009. januárjától már a
gyönyörű tér egyedüli cukrászdájaként,
ekkor ugyanis bezárt a Virág. Az 1874-
ben megnyitott cukrászdát a Virágh csa-
lád tette híressé, a ’30-as években Párizs-
ban első díjat nyertek egy süteménnyel.
Sajnos még mindig nem tudjuk, hogy
mivel
– teszi hozzá vendéglátónk. A Virág
2009 óta üresen áll, nem akadt rá se vevő,
se bérlő. Végül egy offshore cég akarta
megvenni, de ezt az Önkormányzat nem
hagyta, inkább élt az elővásárlási jogával.
22
SZEGED SZÍVÉBEN
cukrászda a szegediek
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...52
Powered by FlippingBook