2016_05 - page 15

vasgomba, francia libamáj. Ott a minőség
a legfontosabb, szinte az egyetlen szempont
– mutat rá vendéglátónk a nem elhanya-
golható különbségekre.
De ez csak a „feltét”, a lényeg a tökéletes
francia pékáru, aminek a záloga Anthony
tudása. A bagett és a croiassant, a két hú-
zótermék, amit igazán jól csak a franciák
tudnak elkészíteni. Addig, amíg meg nem
tanítják a magyaroknak. A szerelemnek
ugyanis vége lett, és Anthony visszatért
a hazájába, hogy felépítse a saját péksé-
gét. Január óta Péter egyedül maradt az
À Table!-ban. –
A legnagyobb barátsággal
váltunk el, és megegyeztünk, hogy évente
két-három alkalommal eljön, és betanítja
a csapatnak az újdonságokat
– mondja
Péter. Így élő maradt a kapcsolat Anthony
és az À Table! között, de ma már magyar
pékek és cukrászok keze közül kerül ki az
igazi francia ‚mille feuille’ (krémes) épp
úgy, mint a ‚Le pain au levain’ (kovászos
kenyér). A vendégek pedig nem vettek
észre különbséget, mióta Anthony hátra-
hagyta Budapestet.
Sokféle tanulság levonható az À Table!
történetéből. A francia pékek tényleg na-
gyon jók, van mit tanulni tőlük. Arra a
minőségi színvonalra, amit ők képvisel-
nek, nálunk is komoly igény van, és mesz-
sze nem csak a külföldiek részéről. Persze
nem kell mindenkinek francia kenyereket
sütni, pláne nem Franciaországból hozni
hozzá lisztet. De a precizitást, a minőség
iránti kérlelhetetlen elkötelezettséget jó
lenne eltanulni tőlük. Ha ezt a szemléletet
széles körben át tudnánk ültetni a magyar
sütőiparba, óriási lépést jelentene. A mi
ízvilágunkból, magyar alapanyagokból
is lehet készíteni világszínvonalú termé-
keket, csak sokkal jobban oda kell hozzá
figyelnünk a részletekre. Úgy, ahogyan a
franciák teszik.
Mindehhez legelső sorban szeretni kell a
szakmát, az újat keresni és mindig tanul-
ni, fejlődni. Úgy, ahogyan Péter válaszolt
a kérdésünkre, hogy hogyan tovább, mi-
lyen tervei vannak, merre akar fejlődni:
Megújulni, új dolgokat csinálni. Az em-
berek nyitottak az újra
.
Az À Table! egy csöpp francia sziget Ma-
gyarországon, ami – bármilyen meglepő
– mindannyiunknak érték.
Terjeszti a minőségi pékáruk hírét, igé-
nyét és megtanítja a magyar vásárlókat
a minőséget értékelni és megfizetni. Szí-
nesíti, gazdagítja a kínálatot, példát ad és
az egészséges verseny lehetőségét kínálja.
Elvégre táblánk nekünk is van.
valódi francia pékség Budapesten
15
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...52
Powered by FlippingBook