2016_05 - page 38

A most harmadik alkalommal megren-
dezett Balaton Fagylaltja választás meg-
mutatta, hogy van létjogosultsága egy jól
pozícionált regionális versenynek. A Ba-
latoni Turizmus Szövetség által kitalált és
megszervezett program részévé vált a tó
marketingjének, nagyon szép példát adva
arra, hogyan tudják egymást erősíteni a
helyi vállalkozások, építve a környezetük
adottságaira.
Idén (2014 után ismét) a
Pálfi Attila
és
családja által vezetett balatonmáriafürdői
Florida Fagyizó nyert, a Vulkánok aján-
déka fantázianevű fagylaltjával. –
Nem
mi találtuk ki ezt a nevet, a Szent György-
hegyen található Horváth Pincészet hirdeti
így a borait. Velük közösen gondolkodva az
ő kékfrankos rozé mustjukat választottuk a
fagylaltunk elkészítéséhez
– mutat rá Attila
az együttműködésben rejlő erőre.
A kékfrankos őshonos szőlőfajta a Bala-
ton-felvidéken, így a helyi kötődés adott.
Sikerült mindezt a formával még tovább
fokozni. A tégelyben kialakított bordázott
vulkán a badacsonyi tanúhegyeken (köz-
tük leginkább a Szent György-hegyen)
található különleges bazaltoszlopok, „or-
gonák” hangulatát is felidézi. Telitalálat,
ha a Balaton fagylaltját keressük. Nem
véletlen, hogy a zsűri is így gondolta.
Ritkaság szőlőből fagylaltot készíteni, de
a Vulkánok ajándékának volt előzmé-
nye. –
Tavaly az Év Fagylaltja versenyen
különdíjat nyert a Szüreti mustra nevű
fagylaltunk, amiben akkor a szőlőt dióval
és fügével párosítottuk. Most újragondol-
tuk, továbbfejlesztettük ezt az alapot és így
született meg az idei kreációnk. Frissebb,
könnyebb ízt szerettünk volna, ezért most
mentával, citromfűvel társítottuk, végül sa-
ját készítésű piros ribizli variegátóval tettük
látványossá. Ez a vörös öntet szimbolizálja
a vulkán oldalán végigfolyó lávát. A csa-
ládból mindenki hozzátett valamit
– mesél
Attila a győztes fagylalt születéséről.
Izgultunk, mert a benevezett 22 fagylalt
között sok szép és finom volt. A zsűri a dió
és a mandula fagylalt ízvilágát is kiválónak
találta. Ebben a mezőnyben győzni nagy
elismerés
– mondja a győztes.
A verseny egyre komolyabb, amit az is jól
mutat, hogy a Florida Fagyizó Facebook
oldalán már az eredményhirdetés napján
1000 like-ot kapott a hír, és áradt a gra-
tulációk, jókívánságok sora. –
A törzsve-
vőink magukénak érzik a sikert és ez na-
gyon jól esik nekünk. Azt mondják, hogy
„győztünk”. Ez felelősséggel is jár. Ennek a
fagylaltnak az egész szezonban reggeltől es-
tig kell a pultban lennie, hiszen sokan ezért
jönnek hozzánk. Különösen az új vendé-
gek miatt fontos, akik a hír hallatára akár
messziről érkeznek. Nem okozhatunk nekik
csalódást
– mutat rá Attila arra, amiről
néha megfeledkezünk: a mi munkánk
több, mint üzlet. Részei vagyunk a közös-
ségnek, számítanak ránk.
Az elmúlt években már megszokhattuk,
hogy az m-Gel Hungary, mint az egyik
legnagyobb magyar fagylaltalapanyag
gyártó gyorsan reagál a Balaton Fagylaltja
választásra, és azonnal összeállít egy cso-
magot, amellyel a fagylaltosok könnyen,
gyorsan tudják a győztes fagylaltot elké-
szíteni a vendégeik számára. Megkerestük
a céget, hogy idén is számíthatnak-e a
szakmabeliek erre a segítségre.
Természetesen igen. Miután megismer-
tük a fagylaltot, és áttekintettük a receptjét,
kifejezetten jónak tartjuk, így mindenkép-
pen támogatni akarjuk. Ahogyan eddig is,
mindent megteszünk azért, hogy a szüksé-
ges alapanyagokat biztosítsuk hozzá. Ha
esetleg elfogyna a must, még arra is fel va-
gyunk készülve, hogy ugyanannak a pincé-
szetnek a kékfrankos borából forralással a
musttal egyenértékű alapanyagot állítsunk
elő
– mondja
Antalicz Miklós
, az m-Gel
Hungary ügyvezetője.
Örülök, hogy ezzel a fagylalttal a piros ri-
bizli előtérbe került, mert kicsit elhanyagolt
gyümölcs, pedig nagyon jól meg tudja mu-
tatni az erősségeit egy jó kompozícióban.
Attiláéknak sikerült egy ilyen összeállítást
alkotni. Néha kicsit szkeptikus vagyok,
de ez egy jól sikerült fagylalt
– mond tö-
mör véleményt az idei győztes alkotásról
Gangel András
.
Természetesen amint megkaptuk a re-
ceptet, megkezdtük a kísérleteinket. Sze-
rintünk a fagylalt legkritikusabb pontja
a menta, aminek az adagolására nagyon
kell ügyelni. Ha bármilyen kombinált ízt
állítunk össze, ott az arányokra oda kell
figyelni. Ezen belül is a menta különösen
érzékeny, nagyon el tudja vinni az ízeket,
ha valami mással párosítjuk. Ezért ké-
szítettünk egy 100 g-os adagolású (1 liter
musthoz 100 g-ot kell hozzáadni) keveré-
ket, amibe a muston, a stabilizátoron és a
cukrokon kívül mindent beleteszünk. Ha
ezt használják, akkor nem kell aggódni,
mindig stabilan egyforma lesz a fagylalt
.
Csak természetes anyagokat használtunk –
ahogyan Attiláék is – a keverékünk elkészí-
téséhez. A mentán kívül citromot, citrom-
füvet és rostokat tartalmaz, ami javítja a
fagylalt állagát.
Cukornak leginkább az almacukrunkat
javaslom, ebben az esetben 1 liter musthoz
300 g almacukrot kell adagolni. A Sirha
Budapest Innovációs Aranyérmét elnyert
almacukrunk különösen alkalmas a gyü-
mölcsfagylaltok készítésére, ha ezt használ-
ják, az eredeti aromák sokkal jobban kijön-
nek a fagylaltban. Ráadásul almacukorral
egészségesebb, „cukormentes” változatot
tudnak készíteni.
38
VULKÁNOK AJÁNDÉKA
a Balaton Fagylaltja 2016
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,...52
Powered by FlippingBook