2016_06 - page 21

voltam vele megelégedve. Végül a receptet,
ami azóta a védjegyünkké vált, két Bayer
München jegyért vettem meg. Dél-Olasz-
országban tanultam meg, hogyan lehet
100% durumlisztből kenyeret sütni, az
egyik cipónk vágását pedig Mexikóban lát-
tam
– meséli. Van egy informatikai cége
is, ennek kapcsán sokat utazik, és közben
mindenhonnan begyűjti a pék ötleteket.
Ma már 64 féle péksütemény készül na-
ponta az üzemben.
A kakaós csiga az egyik kedvencem. Egész
gyerekkoromat végigkísérte, hogy a kakaós
csigának csak a közepe finom, a széle szá-
raz, és nincs benne töltelék. Azt mondtam,
hogy nálunk másképp lesz. Sublerrel mér-
tem állandóan, mert csak az utolsó néhány
mm maradhat kakaó nélkül. A margarint
elhagytuk, csak vajjal dolgozunk
– moso-
lyog, miközben felidézi, hogy ők nyerték
a Nagy Kakaós Csiga versenyt az idei
BaGaTech-en.
A túrós batyura és rétesre is legalább
ilyen büszke vagyok. Rábeszéltem a megyei
főállatorvost, hogy szervezzen egy tejüze-
met. Így született meg a Hajnal Tejmalom a
szomszéd faluban, ami szerintem az ország
egyik legjobb kézműves tejüzeme. Szimbi-
ózisban élünk velük, csak az ő termékeiket
használjuk. Most már kézműves húsüzem
is van, amivel hasonlóképpen együtt dolgo-
zunk
– avat be minket a helyi összefogás
mélységébe.
Visszatérve a pékárukra, azt vallja, hogy
a kovászolás a lényeg. –
Nagyanyám sose
tett élesztőt a süteményeibe, mindig híg
kovásszal dolgozott. A kovász tejsavas és
ecetsavas erjedése nagyon fontos. Utána-
néztem, hogy milyen természetes anyagok
serkentik ezt a folyamatot, például szőlő
törkölyt is teszek a kovászba. Még a kiflit is
kovásszal készítjük
– meséli András.
A közgazdász szemlélete jól látszik azon,
ahogy a vállalkozást működteti. Mini-
mális fluktuáció van náluk, és szakem-
berhiánnyal se küzd. –
Többet fizetek a
dolgozóinknak, mint bárki a környéken,
ezért nincs elvándorlás. Sajnos szakmailag
felkészületlen pékekkel van tele a munka-
erőpiac, de nálunk komoly oktatás folyik.
Olyan, hogy bárkiből péket nevelünk fél-
egy év alatt, akiben megvan az akarás.
Legutóbb például egy birkózó fiút vettem
fel, aki most járt először pékségben, sem-
mi köze sincs a szakmához, de év végére jó
pár péket le fog körözni. Kitartó, nem adja
fel, ahogy a sportban megszokta
– lep meg
minket a nem mindennapi hozzáállással,
amivel valószínűleg jobban jár pénzügyi-
leg, mintha új és új embereket kellene ál-
landóan felvennie minimális fizetéssel.
Van egy saját boltjuk, mindössze 17 m
2
te-
rülettel. Látva a sikerüket, néhány méter-
rel mellettük valaki nyitott egy óriási pék-
boltot, de nem megy, miközben náluk sor
áll. Az albánok is próbálkoztak, sikertele-
nül. Pedig nem olcsók a termékeik, de ma
már senkinek se kell magyarázni, hogy
mi a különbség. Legendává váltak a kör-
nyéken, és az üzletek sorban állnak, hogy
kaphassanak a Kiscipó Pékség árujából.
Naponta háromszor szállítanak ki friss
árut a partnerboltjaikba, ami lényegében
egy franchise hálózat. Volt, amikor hét
saját üzletük is volt, de úgy ítélték meg,
hogy elveszi a figyelmet a lényegtől. Nem
kereskedni akarnak, hanem egy kiváló,
folyamatosan fejlődő pékséget üzemeltet-
ni. Így ma több, mint 70 boltot látnak el
nagyjából 30 km-es körben.
András heti két-három napot tölt az
üzemben, a napi irányítást egy gyerekkori
barátjára,
Kerékgyártó Péterre
bízta, aki
eredetileg zöldséges volt, de szintén bele-
tanult a szakmába. A fejlődés folyamatos,
egyre jobb minőségű gépeket vesznek,
gyűjtik az ötleteket, csiszolják a tudásu-
kat. De van egy pont, ahol megállnak.
Ez az egy üzemünk van, és nem is lesz
több. Kicsi és kézműves. Valóban kézzel
dolgozunk, nem akarunk nagyüzem lenni.
Minden egyes darabnak tökéletesnek kell
lennie. A kakaós csiga versenyre is csak
találomra levettem néhány darabot a le-
mezről. Mindegyik egyformán így néz ki.
Fotózáshoz se gyártottunk mást, minden
nap így néznek ki a termékeink
– mutat rá
András arra a határra, amit nem akar át-
lépni. Ez a pékség ettől sikeres, és eszébe
sincs ezt elrontani.
Tanulság? Van bőven, keresni se nagyon
kell őket. A legnyilvánvalóbb, hogy egy
vállalkozás sikeréhez a szakmai tudás és
a pénzügyi ismeretek együtt kellenek,
külön-külön egyik sem elég. Ismernünk
kell a korlátainkat, és tudni kell fejlődni,
változni. Időbe telik, de ha kiváló termé-
kekre alapozva felépítünk egy elkötelezett
vevőkört, akkor a minőség még vidéken is
győz az ár felett.
21
1...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,...40
Powered by FlippingBook