2016_06 - page 12

Öt év alatt öt aranyérem a fagylaltverse-
nyen. Mellesleg még négy bronz is, de ezt
már csak a pontosság kedvéért említjük
meg. Sokan vannak, akik rendszeresen
jól szerepelnek, de ez egy kivételes telje-
sítmény. A
Kiss Edina
-
Eszenyi Ferenc
páros nagyon ért a fagylalthoz, és mindig
tud valami olyat alkotni, ami kiemeli őket
a mezőnyből. Minden versenyfagylaltju-
kat közösen készítik el, a siker is közös.
Harminc éve foglalkozom fagylalttal, mi-
óta 1986-ban gimnazistaként nyári mun-
kán egy NDK géppel lágyfagylaltot árul-
tam. A ’80-as évek végén társtulajdonos
lettem egy balmazújvárosi fagylaltozóban,
ahol főzött fagyit árultunk. Így indultam
el a szakmában
– meséli Ferenc. Pár évet
Ausztriában töltött, majd Hajdúszobosz-
lón lett egy fagylaltozó, később cukrászda
vezetője. 2002-ben Edina nyári munkára
jelentkezett ebbe a cukrászdába. –
Erede-
tileg az eladótérben dolgoztam, de vala-
hogy bekerültem hátra, és azóta fagylalto-
zok
– teszi hozzá Edina.
2012-ben a König-Trade Kft. megkereste
őket, hogy segítsenek nekik a Thermal
Hotel Balmaz üzemeltetésében, ami a
cégcsoporthoz tartozik. A vendéglátós ta-
pasztalatukra volt szükség.
Megismerve a céget, láttam, hogy mennyi
olasz terméket forgalmaznak. A folyamat-
ban lévő fagylaltalapanyagok bevezetését
már közösen kezdtük el, így talált egymás-
ra a mi tudásunk és az ő üzleti kapcsolat-
rendszerük, és elindult a König-Trade fagy-
laltos pályafutása
– avat be minket Ferenc
a sikertörténet kezdeteibe.
A folytatást ismerjük, ma a König-Trade
a Fabbri márka képviselője, és alig pár év
alatt a legjelentősebb alapanyag forgalma-
zók közé kerültek. Mindeközben Edina és
Ferenc a napi munkától sem szakadtak el.
A szálloda két fagylaltozója mellett még
több helyre is szállítanak ki fagylaltot, és
terveik között szerepel a további bővülés.
A Fabbri termékek minőségét mindenki
elismeri, de Edina és Ferenc nyert már
aranyérmet az A, a B és a C kategóriában
is, azaz a teljesen hagyományos, gyári ter-
mékeket nem tartalmazó fagylaltjaik is ki-
válóak. Értenek a szakmájukhoz és a profi
alapanyagháttér is adott. –
A megmérette-
tés miatt indulunk, hogy tudjuk, hová kell
még fejlődni
– mondja Ferenc.
Idén a narancsos meggyel nyertek aranyat,
ami egy szokatlan párosítás. –
Találni kel-
lett valamit, ami ízben passzol a meggyhez,
véletlenül jutott eszembe a narancs. Végül
a B és a C kategóriában is ezzel indultunk,
csak a C-ben még marcipánt is tettünk bele
– meséli Edina.
Az én kedvencem az A kategória. Sze-
retem feszegetni a határokat. Konyakos
meggy fagylaltot készítettem, ami az al-
kohol miatt nem egyszerű. Azt akartam,
hogy roppanjon a csoki, a szósz pedig
olyan legyen, mint a konyakos meggy. Egy
72%-os olasz csokoládét higítottam kó-
kuszolajjal, hogy ne fagyjon meg túlzottan,
de roppanós maradjon. Kiválasztottam a
legédesebb meggyet a piacon, amit cukor-
ral és alkohollal bepároltam. Így jönnek ki
igazán az ízek
– mutat rá Ferenc néhány
fogásra, amitől szép ez a szakma.
Tudás, tapasztalat, alkotásvágy és kiváló
alapanyagok – ennyi a siker titka.
12
ÖT ÉV, ÖT ARANYÉREM
a megmérettetés miatt indulunk
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,...40
Powered by FlippingBook