2016_08 - page 14

Nyár volt, forróság és már órák óta egy
gépgyárban beszélgettünk a vendéglátó-
inkkal. Logikus, hogy a végén megkérdez-
tük, hogy hol lehet a környéken a legjobb
fagyit kapni, pláne, mivel Olaszországban
történt az eset. Gondoltuk, fagyizunk egy
jót. Mindössze annyit felejtettünk el, hogy
olaszokkal beszélgetünk.
Azonnal kapták a telefont, szaladgáltak,
majd pár perc múlva odaadtak egy cetlit,
amire egy név, telefonszám és cím volt fel-
írva. Signore Milo, azaz
Emilio Casati
vár
minket, de siessünk, mert fél óra múlva
bezár – no nem az üzlet, hanem a műhely,
és azt is meg akarja mutatni. Elképedni
sem volt időnk, futás megkeresni a Luisita
Gelateriát.
Odaértünk, széles mosollyal fogadtak, és
Casati úr azonnal átvitt minket az egy sa-
roknyira lévő műhelybe, ahol ugyan már
éppen felmostak, de ő mindent körbemu-
tatott. Közben csak mesélt és mesélt. Volt
miről. 1921 óta működik a családi vállal-
kozásuk, mindjárt száz évesek lesznek. A
nagymamáját hívták Luisitának, aki olasz
szülőktől Dél-Amerikában született, in-
nen a spanyolos név. Két éves volt, amikor
a család visszaköltözött Itáliába. Luisita
mama indította annak idején az üzletet.
Akkoriban a fagylaltokat csak természetes
anyagokból lehetett elkészíteni, más nem
nagyon volt. Friss tej, tejszín, tojás, gyü-
mölcsök, cukor és semmi egyéb. Azóta
sokat változott a világ, de ők ebből vala-
hogy kimaradtak. Amai napig semmilyen
alapot, port nem használnak. Csodálkozó
tekintetünkre vendéglátónk azonnal be-
ugrik a hűtőkamrába, és mutatja a tálcás
tojásokat. Ebből főzi a fagylaltot.
Meséli, hogy ha néha kollégákkal beszél-
get, a fejüket csóválják, alig hiszik, hogy
ő még tényleg így dolgozik. Sokan csak
néznek, hogy így is lehet fagylaltot készí-
teni. Még az invertcukrot is maga főzi cit-
romsavval. A gyümölcsfagylaltok a spe-
cialitása, csak friss, lehetőleg helyi vagy
fagyasztott gyümölcsöt használ hozzá,
amit tojásfehérjével lazít, cukrot és invert-
cukrot tesz hozzá. Ennyi? – kérdezzük, és
ő mosolyogva válaszol: –
A titok az, hogy
nincs titok
.
Jött hozzánk 20 éve egy cukrász munká-
ra jelentkezni. Amikor megtudta, hogy itt
14
AZ A TITOK, HOGY NINCS
Emilio Casati
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...36
Powered by FlippingBook