2016_08 - page 19

náljuk folyamatosan. Az elmúlt néhány év-
ben különösen sokat fejlődött a kínálatuk.
A paleo és az egészséges táplálkozáshoz
kínált alapanyagaik nagyon jók, és ma egy
valós igényt elégítenek ki. A forgalmunk
nagyjából 10-12%-át teszik ki az ilyen jel-
legű sütemények.
Fagylaltokhoz is sok m-Gel alapanyagot
használunk, különösen a kötőanyagokból,
gyümölcsvelőkből. A goji bogyó például
idén nagyon népszerű fagylalt íz volt
– me-
sél Richárd az m-Gel-lel való együttmű-
ködésükről.
Az anyagokat, ötleteket felhasználva ma-
guk is folyamatosan újítanak, alkotnak.
A cukrászda karakterét meghatározza,
hogy Richárdnak cukrász tanuló korá-
ban adódott egy lehetősége, egy testvér-
városi kapcsolat révén Németországban
fejezhette be a tanulmányait. Az ott tanult
mentalitás, a precizitás és a gyorsaság a
mai napig meghatározzák a mindennapi
munkáját. –
Percre meg volt határozva,
hogy mit mennyi idő alatt kell elvégezni. A
tanulóknak is ezt a szemléletet igyekszem
átadni, de nem könnyű. Türelem kell hoz-
zá, de mivel én is részt veszek a termelés-
ben, a példaadással tudok a legjobban hat-
ni
– mondja a vendéglátónk.
Németországból hazatérve, 1998-ban in-
dította a vállalkozását egy 45-50 m
2
-es
üzemben, először csak kiszállításra. Más-
fél-két év alatt kinőtte magát, és már saját
üzlet nyitására adta a fejét. Innentől nem
volt megállás, folyamatosan fejlődött. Ma
már három cukrászdája van Pápán, kettő
a város központjában, a főtéren és a sé-
tálóutcán, plusz egy idény jellegű fagy-
laltozója. Tavaly készült el a 360 m
2
-es új
üzeme, ami mellett a harmadik cukrászda
üzemel. A fényképeink itt készültek.
A cukrászda egyszerre tükrözi a magyar és
a német stílust. Vannak kifejezetten saját
fejlesztésű süteményeik,mint például aPá-
pai tortaszelet és annak fagylalt változata.
A süteményeink 50-60%-a gyümölcsös,
joghurtos jellegű, könnyed termék, ami a
németekre jellemző. A vajkrémek ma már
egyre jobban kiszorulnak a kínálatból. Per-
sze van, aki miután – a divat kedvéért –
kért egy paleo, energiaszegény süteményt,
rendel mellé egy mignon-t is, ami finoman
szólva nem egy light termék
– meséli mo-
solyogva Richárd.
Kiegyensúlyozott, tiszta, hangulatos,
nyugalmat árasztó a hely. Közel húsz év
kemény munkájával felépült egy komoly
cukrászat, ami Pápán – sőt kiszállítással
a távolabbi környéken is – meghatározó
szerepet játszik.
Elértem azt, amit szerettem volna. Van
két kisgyerekem, most kell egy kicsit lassí-
tani, és velük foglalkozni
– válaszolja a ho-
gyan tovább kérdésünkre.
19
együtt fagylaltoztunk
OLTUNK
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,...36
Powered by FlippingBook